F2 : Charouzův David Beckmann vyrazí v Bahrajnu z prvního místa!

Někdy stačí na pole-position i 10 čas: Charouzův David Beckmann vyrazí do zítřejšího sprintu v Bahrajnu z prvního místa.

Nejrychlejší první kvalifikace F2 sezony 2021 byl sice zkušený čínský junior Renaultu, Guanyu Zhou – díky pravidlu o obrácenému pořadí gridu ovšem bude patřit pole-position úvodního závodu sezony v sobotu Davidovi Beckmannovi z týmu Charouz Racing System.

 

Kola závodních vozů se tedy po zminí přestávce konečně roztočila a je jistě pěkné, že to byla právě nejvyrovnanější třída monopostů světa, formule 2, která v sezoně 2021 směla absolvovat první oficiální session (a zítra první závod).

Po vydatných testech před několika dny znají piloti F2 arabskou trať v Šakíru jistě velmi dobře, přesto dopoledne s chutí vyrazili do volného tréninku, ve kterém byl nejrychlejší Brazilec Felipe Drugovich z týmu UNI-Virtuosi. Oba vozy týmu Charouz Racing System počali víkend relativně zdrženlivě. Němec David Beckmann zajel 16. a jeho brazilský kolega Giulherme Samaia 17. čas.

Své karty ovšem očividně zatím neodkryli ani hlavní dva favorité ročníku, Rus Robert Shwartzman (Prema) a Dán Christian Lundgaard (ART) na pozicích 5 a 13.

 

 

 

Za ideálních podmínek vyjelo odpoledne 22 účastníků na 30minutový kvalifikační „hon za časy“, který měl rozhodnout o postavení na startu sobotního sprintu a nedělního hlavního závodu. Pískem z pouště „pocukrovaná“ a proto extrémně klouzavá trať si vyžádala několik nebezpečných skluzů mimo ideální linii, série první divokých pokusů o dobrý čas se ovšem bohudík obešla bez nehod.

Drugovich dokázal i v této úvodní fázi kvalifikace potvrdit svou dobrou formu  a zajel nejrychleji před Lungaardem, Jehanem Daruvalou (Carlin) a Shwartzmanem. Favorité se tedy „probudili“ a také Charouzova jednička Beckmann „se ozval“ slibným 10. časem. Nováček F2 tím bylo o 0,5s rychlejší, než Samaia ve druhé Dallaře ze Žebráku, který zatím držel 15. čas.

Pro druhou polovinu kvalifikace jezdci tradičně nazuli čerstvé pneumatiky a právě, když byli všichni ostaní v boxech, posunul se na špičku Drugovichův týmový kolega, Číňan Guanyu Zhou.  

Pomalu zapadající slunce se již blížilo horizontu, když se dráha znovu zaplnila. Ale ne na dlouho: Motor vozu Roberta Shwartzmana vypnul v poslední zatáčce a mladý Rus blokoval za starostlivých pohledů jeho mentora, bývalého pilota F1 Vitalije Petrova rovinku. Ředitel proto kvalifikaci přerušil, všichni se vrátili do boxů a na eventuelní zlepšení jim poté zbývalo jen necelých 6 minut.

Že dráha ještě umožňovala zlepšení, demonstroval jako první junior Renaultu, Lundgaard a jasně zlepšil Zhouův výkon. Bezprostředně za ním udeřil 7. časem i výborně naladěný Beckmann. V závěrečných sekudách to byl ovšem znovu Zhou, kdo se posunul před všechny konkurenty. Na Lundgaarda zbylo druhé místo před Drugovichem.

Protože se zlepšili i Dan Ticktum (Carlin) s Juri Vipsem (Hitech) a Oscarem Piatrim (Prema), musel se Beckmann nakonec spokojit s 10. pozicí – ta ovšem dle nových pravidel FIA znamená pole-position pro zítřejší sprint! Do tohoto úvodního závodu sezony 2021 na 23 kol vyrazí jezdec stáje Charouz Racing System zítra v 11:25h před Liamem Lawsonem, Oscarem Piastrim, Jehanem Daruvalou a největším překvapením pátku, Richardem Vesrchoorem (MP).

Druhý vůz Antonína Charouze bude startovat z 18. pozice: Samaia ztrácel na Beckmanna (jak se dalo předpokládat) 0,7s.

 

Výsledek kvalifikace F2 v Bahrajnu:

  1. Guanyu Zhou, UNI-Virtuosi 1:42,848s
  2. Christian Lundgaard, ART 1:42,851s
  3. Felipe Druhovich, UNI-Virtuosi 1:43,211s
  4. Daniel Ticktum, Carlin 1:43,338s
  5. Juri Vips, Hitech 1:43,441s
  6. Richard Verschoor, MP 1:43,443s
  7. Jehan Daruvala, Carlin 1:43,475s
  8. Oscar Piastri, Prema 1:43,478s
  9. Liam Lawson, Hitech 1:43,519s
  10. David Beckmann, Charouz Racing System 1:43,559s
  11. Guilherme Samaia, Charouz Racing System 1:44,227s

Text a foto: Roman Klemm

Motor MAX