Karel Hanika předával z druhého místa! Jeho tým ale cíl závodu v Le Mans nespatří.

YART – Yamaha Official EWC Team cíl závodu v Le Mans nespatří

Za stáj Mandyho Kainze rozjížděl závod český jezdec a poleman Karel Hanika. Po nepříliš vydařeném startu musel český pilot mírně přehodnotit strategii týmu a naopak trochu „přiložit pod kotel“, aby dohnal ztrátu v podobě patnáctého místa.

Ihned v úvodu došlo v první levotočivé zatáčce (esíčko Dunlop) ke kolizi třech jezdců z týmů Wójcik Racing Team, RAC41 ChromeBurner a Team 18 Sapeurs-Pompiers CMS Motostore. Těžký highsider vykopl jezdce motocyklu # 77 (Silvain Barrier) ze sedla a další dva závodníci Grégory Fastré a Hugo Clere s tím už nemohli nic dělat. Jednu z motorek dokonce zachvátil požár.

Zatím se na čele usídlil jezdec na továrním motocyklu Suzuki  #1 Gregg Black. Vynikající Karlova jízda přinášela ovoce a brněnský jezdec postupoval polem vpřed jako „nůž máslem“. Na konci svého prvního stintu předával motorku Marvinu Fritzovi z druhého místa a s nepatrnou ztrátou na vedoucí pozici. Žádný z dalších týmů nebyl schopen akceptovat tempo, které udávali dva vedoucí jezdci.

 

Ewc_24h_Mans_Motos_2021_Race_Depart

 

Ewc_24h_Mans_Motos_2021_Race_Start
Ewc_24h_Mans_Motos_2021_Race_Depart

 

 

Ozdobou byly především souboje závodníků Gregga Blacka a Karla Haniky. Místy to vypadalo, jako kdybychom sledovali sprintový závod a ne předlouhou čtyřiadvacetihodinovku.

Po osmi hodinách jízdy třetí pozici držela  FCC TSR Honda France a na čtvrtém místě se pohybovala Webike SRC Kawasaki France Trickstar. Stáj Bolliger Switzerland, za kterou závodí Ondřej Ježek, dobře odstartovala a z 19. místa na roštu se propracovala na místo páté.

Naopak se nedařilo BMW Motorrad World Endurance Team a ERC Endurance-Ducati.  Oba týmy po havárii, prvně jmenovaný na desáté pozici, Ducati ještě o pět míst níže.

 

 

Ewc_24h_Mans_Motos_2021_Race_FCC TSR Honda France, Hook Josh, Yuki Takahashi, Di Meglio Mike, Honda CBR 1000RR, Formula EWC

 

Bohužel naše radost netrvá dlouho, po 9. hodinách a 58. minutách zamířil Marvin Fritz na továrním stroji YART – Yamaha do boxů a je zle. Závada na motoru vystavuje stopku dalšímu počínání a tým s číslem 7 v závodě končí. Velmi malou útěchou za obrovské zklamání bude získaných 14 bodů. Pět za vyhranou kvalifikaci a devět za druhé místo, udělených po osmi hodinách závodu.

Pakliže bude vše fungovat, jak doposud, tak bude těžko některý z týmů stahovat vedoucí Suzuki a Yoshimura SERT Motul může ve Francii získat příděl až 64 bodů. Čtyři za druhé místo v kvalifikaci, deset za první místo po osmi hodinách, opět deset za první místo po 16. hodinách a 40 bodů pokud závod na okruhu Bugatti vyhraje.

Tak se nechme překvapit, výsledek budeme znát již za pár hodin.

 

 

Ewc_24h_Mans_Motos_2021_Race_Webike SRC Kawasaki France Trickstar, Erwan Nigon, Jeremy Guarnoni, David Checa, Kawasaki ZX10R, Formula EWC

 

Text: David Vychopeň – Motor MAX

Foto: FIM EWC