Nováček Matěj Pavlíček ( RTR Projects) zatím spokojen.

Jsem velice spokojen, hodnotí Pavlíček první polovinu sezony

Kategorii GT4 letos zatím kraluje Matěj Pavlíček. Pilot stáje RTR Projects, pro kterého se jedná o premiérový rok na okruhové scéně, vede průběžné pořadí jak ve sprintu, tak ve vytrvalostním hodnocení. S dosavadním průběhem sezony je tak pochopitelně spokojen. Nejen to uvedl v našem rozhovoru.

Letos se jedná o vaši první sezonu na okruzích po přestupu z motokár. A zatím vám vychází skvěle. Vedete totiž jak v průběžném pořadí GT4 sprintu, tak ve vytrvalostním hodnocení této kategorie. Jak jste tedy s první polovinou sezony spokojen?

 

 

Jsem velice spokojen. Letošní angažmá u stáje RTR Projects jsme domluvili na poslední chvíli a vzhledem k tomu, že jsem naposledy závodil v motokárách v roce 2018, tak jsme neměli vůbec žádné ambice.

Při úvodních dvou letošních vytrvalostních závodech vás v posádce vozu KTM X-Bow GT4 doplnil Erik Janiš a v obou případech jste zvítězili. Erik Janiš je velice zkušeným závodníkem. V minulosti jsme ho mohli vídat například v Euroserii F3, Le Mans Series, Lamborghini Super Trofeo Europe nebo v ADAC GT Masters.

Máte tedy pocit, že jste se díky spolupráci s ním něco naučil nebo v něčem zlepšil?

Rozhodně. Erik je suprový kouč a při každé spolupráci mě díky svým zkušenostem posouvá dále. Je radost s ním spolupracovat.

V polské Poznani jste ovšem do vytrvalosti nastoupil s Tomášem Engem, mimo jiné i bývalým pilotem formule 1. Jaké to pro vás bylo utvořit posádku s jezdcem jako Enge a jak vás tato zkušenost obohatila?

Tvořit posádku s Tomášem byl zaprvé neskutečný zážitek a také velice obohacující víkend pro mě jako pro jezdce. Tomáš je jeden z nejzkušenějších závodníků v České republice. Způsob, jakým jsme spolupracovali, byl špičkový. Tomáš je výjimečný člověk, lidsky i profesně. Obohatil mě svými zkušenostmi a předal mi mnoho dobrých rad. Za setkání s ním jsem velmi vděčný.

 

Vytrvalostní závod v polské Poznani skončil pro posádku Matěj Pavlíček – Tomáše Enge druhou příčkou.

 

Za stáj RTR Projects závodí v letošní sezoně ale také šéf týmu Tomáš Miniberger, Sergej Pavlovec, Filip Sajler a Gabriela Sajlerová. Pomáhají vám nějakým způsobem i oni?

Myslím, že v týmu je perfektní atmosféra a všichni se nějakým způsobem obohacujeme. Na pohodu v týmu má také velký podíl manažerka Kateřina Blahoutová.

Proč jste se pro začátek kariéry na okruzích rozhodl zvolit právě tento šampionát?

To je jednoduché. Můj táta se léta zná s majitelem týmu RTR Projects Tomášem Minibergerem, který má s tímto šampionátem dlouholeté zkušenosti. A právě Tomáš mi poradil, že tato série bude pro mé závodní začátky ve velkých autech výbornou školou.

Doporučil byste tento šampionát i jiným mladým jezdcům, kteří stojí na začátku své kariéry? Pokud ano, proč?

Určitě. Pro motokárové jezdce jako já to podle mě je vhodný šampionát k tomu, aby se rozkoukali na velkých okruzích.

Jaké jsou vaše ambice pro zbytek sezony? Věříte, že se vám jak ve sprintu GT4, tak ve vytrvalosti GT4 podaří vybojovat titul?

Jak jsem uvedl na začátku, nemám vůbec žádné ambice. Snažím se maximálně koncentrovat na každý závod, učit se a sbírat zkušenosti. Dál se zatím nekoukám.

 

Vidíte ve startovním poli kategorie GT4 někoho, kdo podle vás bude ve zbytku sezony obzvláště záludným soupeřem? Ať už ve sprintu nebo ve vytrvalosti…

Určitě. Ve startovním poli je Ferenc Ficza, se kterým jsme doposud sváděli nelehké souboje. Ale nemyslím si, že Ficza bude jediný. Co já vím, tak se do soubojů v šampionátu připojí také stáj Buggyra Racing se svým Mercedesem GT4.

Rozhodně bych nepodceňoval ani dvojici Šimunovič a Lodi s Porsche Cayman. Navíc se může objevit i někdo úplně nový. Jsme teprve na začátku.

Ference Ficzu s BMW pro zbytek sezony Matěj Pavlíček rozhodně neodepisuje. Foto: Petr Frýba

 

 

Stojíte na začátku své kariéry. Jaké jsou vaše plány do budoucna? Máte v plánu pokračovat na scéně GT vozů nebo by vás lákaly i nějaké jiné disciplíny? Například formule nebo cestovní vozy?

V tuto chvíli úplně nedokážu odpovědět na vaši otázku. Samozřejmě doufám, že zkusím i jiné kategorie, ale momentálně je pro mě priorita GT.

Proč by fanoušci podle vás měli sledovat závody kategorie GT4 i ve zbytku sezony?

Sezona teprve začala a souboje v kategorii GT4 budou ještě zajímavé. Rozhodně bych tento šampionát sledoval, konkurence postupně vzroste a souboje budou zajímavější, zejména při posledních dvou závodech na Slovensku a v Brně.

 

Zdroj a foto : ESET V4