Ze soutěže ve výměně pneumatik do týmu Buggyra do role mechanika.

Šťastlivec se jmenuje Filip Bajora a do Saúdské Arábie byl doslova katapultován na základě vítězství v soutěži spočívající ve výměně pneumatik, která se uskutečnila v areálu automobilky Tatra v Kopřivnici.

Vítězného mechanika z Nového Bydžova čeká pouštní výzva
Mimořádně povedený projekt

Soutěž proběhla v rámci projektu Tatra do škol, který považuje šéf Buggyry Martin Koloc za mimořádně povedený. „Vybraní studenti středních technických škol v různých krajích, montují z dodaných dílů funkční vozidla Tatra, v kopřivnické automobilce se pak účastní jejich uvedení do provozu.

Považuji to za skvělý nápad a vzhledem k tomu, že se společností Tatra Trucks spolupracujeme od roku 2014 a máme toho za sebou opravdu hodně, jsme se rozhodli spojit tuto aktivitu s Dakarem. Nelze vyloučit, že pokud kluci popracují na angličtině, posílí v budoucnu Buggyra Academy,“ konstatoval majitel týmu Buggyra Martin Koloc.

 

 

 

 

V rámci společného projektu pak oslovila společnost Tatra Trucks všechny vzdělávací instituce, které se předtím účastnily akce Tatra do škol. Tyto následně nominovaly vybraného studenta. Souboj o vítězství, rovnající se letence na Střední východ a práci pro tým Tatra Buggyra Racing, spolu nakonec svedli studenti specializovaných odborných škol z Ústí nad Orlicí, Nového Bydžova, Valašských Klobouků, Plzně a Holic.

 

Preciznost versus rychlost

„Na základě debat s mechaniky jsme se rozhodli zvolit hlavním kritériem nikoli rychlost, ale preciznost. Jak ukázal příklad našeho loňského vítěze Pepy Macháčka, Dakar totiž není o jednorázovém oslnění a následném konci závodění, uspěje pouze ten, kdo dojede do cíle poslední etapy.

Několik „ušetřených“ desítek sekund se pak může proměnit v hodinové martýrium,“ vysvětluje na základě vlastních bohatých zkušeností ředitel komunikace Buggyry Jan Kalivoda. „Takže jsme soutěžící vybavili patřičným nářadím, jejich úkolem bylo vyměnit kolo v simulovaných podmínkách, které se blížily těm dakarským.

 

Jasně, nepracovalo se v takovém stresu, ale podle našich mechaniků vyhrál v opravdu silné konkurenci kluk, který má na to, dostat se v náročné branži, hodně vysoko.“

 

Nuda nehrozí

K Filipově profesnímu růstu nepochybně napomůže jeho blížící se angažmá v týmu Tatra Buggyra Racing, který právě zahájil v SAE a Saúdské Arábii závěrečnou přípravu na blížící se Rallye Dakar 2022.

Určitě se nebude nudit, kluci se na Filipa těší, kromě nasávání atmosféry se mu dostane náležitého pracovního prostoru, pokud vím, vypomůže v rámci Rally Hail. Takže Filipe doraz,“ vzkazuje z Dubaje David Vršecký.

 

 

Petr Bošnakov
Buggyra