Investice DPMB v roce 2022.

Změny jízdních řádů od 12. prosince 2021

Neděle 12. prosince 2021 je celostátním termínem změn jízdních řádů železničních i silničních dopravců.
Od tohoto data vstoupí v platnost také několik změn v brněnské městské hromadné dopravě. Dosavadní jízdní řády na všech linkách nahradí nové, které přinesou změny odjezdů spojů, odjezdů garantovaných nízkopodlažních spojů, návrat linek dotčených výlukami nebo zrušení výlukových linek a vybraných posilových spojů. Dopravní podnik města Brna se rovněž zapojí do zajištění náhradní dopravy při dlouhodobé železniční výluce na trati z Brna do Blanska.

 

Změny v MHD od 12. prosince 2021:

 

  • Končí výluka tramvají na Tomkově náměstí, linka 4 se tak vrací na svou původní trasu do Obřan a linka x4 ukončí svůj provoz.
  • Končí rekonstrukce ulice Tuřanka, linky 31 a 78 se proto vrací na své trasy přes Přemyslovo náměstí, v této souvislosti bude ukončen provoz linky x31.
  • Spoje na trolejbusové lince 35pojedou po celý den v základní trase Mendlovo náměstí – Barvičova. V úseku na Kamenný vrch dopravu zajistí stávající páteřní trolejbusová linka 26.
  • V souvislosti s organizací náhradní autobusové dopravy za vlaky (podrobněji dále) dojde ke změně nástupišť v prostoru autobusového nádraží v ulici Benešova. Linka 47 bude pro výstup i nástup obsluhovat zastávku linky 82 na silnici, linka E76 bude odjíždět z dočasného stanoviště na odstavné ploše autobusů.
  • S ohledem na reálnou poptávku cestujících dojde ke zrušení posilové autobusové linky 63
    a 74
    provozované ve špičkách pracovních dnů. Náhradou DPMB posílí provoz souběžné autobusové linky 64. V ranní špičce budou navíc vyjíždět posilové spoje z Chrlic, které budou z Komárova pokračovat jako linka 67 přes centrum směr Jundrov.
  • V nepracovních dnech bude nově prodloužen provoz nočních autobusovýchlinek do 7:00 (spojení u hlavního nádraží v časech 5:00 – 5:30 – 6:00 – 6:30 – 7:00). V době od 5:00 do 7:00 je navíc doplní vybrané spoje na denních linkách 1, 2, 4, 6, 8, 9, 10, 12, 25, 30, 31, 38, 39, 40, 50, 64, 67.

 

Výluka mezi Brnem a Blanskem

V neděli 12. prosince 2021 začíná dlouhodobá výluka na železniční trati mezi Brnem a Blanskem. V této souvislosti dojde k úpravě provozu vybraných linek městské hromadné dopravy:

  • Všechny spoje tramvajové linky 4pojedou až do Obřan. V zastávce Obřanská – u školy bude možný přestup na autobusy náhradní dopravy směr Bílovice nad Svitavou – Adamov. V opačném směru bude přestup na linku 4 zajištěn v zastávce Proškovo náměstí.
  • Většina spojů na autobusové lince 75pojede až do Bílovic nad Svitavou.
  • Autobusová linka E75bude ze zastávky Židenice, nádraží prodloužena přes vybrané zastávky do Bílovic nad Svitavou. Linka je v provozu ve špičkách pracovních dní.
  • Dopravní podnik se bude podílet na provozu náhradní autobusové linky xS2A ze zastávky Lesná, nádraží přes Maloměřice, Obřany a Bílovice nad Svitavou do Adamova.
  • Regionální autobusová linka 210naopak bude z Bílovic nad Svitavou prodloužena až do Brna do zastávky Židenice, nádraží.
  • Autobusová linka 211zajistí přepravu cestujících nově z Bílovic nad Svitavou do Brna do zastávky Obřanský most, kde bude možný přestup na linku 4.
  • Podrobnější informace k organizaci dopravy při železniční výluce jsou k dispozici na www.idsjmk.cz/vvv.

 

 

Investice DPMB v roce 2022

 

V roce 2022 plánuje Dopravní podnik města Brna do stavebních a strojních projektů investovat opět více než miliardu korun. „I přes komplikovanou situaci způsobenou ztrátami na jízdném a zdražováním energií musíme jít stále kupředu v modernizaci vozového parku a obnově tramvajových tratí. Celkem v příštím roce připravujeme investiční záměry za více než 1,5 miliardy korun,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

 

Stavební investice

Stavební úprava tramvajové trati v úseku Bohunická – Moravanské Lány

Rekonstrukce trati bude obnášet výměnu kolejí, kolejového roštu a podloží, trolejového vedení a trakčních kabelů. Díky použití moderních odhlučňovacích prvků dojde ke snížení hlučnosti z tramvajové dopravy.

Termín: červen–září, výluka MHD červenec–srpen 2022

Cena: 115 miliónů Kč

 

nebo

 

Stavební úprava tramvajové trati Osová – Starý Lískovec

Díky jarním a letním rekonstrukcím se podařilo opravit 1450 metrů tramvajové trati v úseku Krematorium – Osová. Pokud by došlo k uskutečnění rekonstrukce zbývajících 1200 metrů úseku Osova – Starý Lískovec včetně smyčky, získalo by město Brno během jednoho roku rekordně dlouhou souvislou novou trať v délce přesahující 2,5 kilometru.

Termín: červen–září 2022, výluka MHD červenec–srpen 2022

Cena: 120 miliónů Kč

 

O finálním výběru uskutečněné stavby rozhodne až příprava projektů. Zvolen bude projekt, který se podaří v plné míře připravit k realizaci.

 

Stavba tramvajové trati k Univerzitnímu kampusu

V posledním roce projektu proběhnou hlavní práce na vlastní tramvajové trati, instalace trolejového vedení, trakčních kabelů a zabezpečovacích zařízení nového tunelu. Pokračovat bude stavba nástupišť na konečné stanici u Kampusu a v podzemní zastávce Nová Jihlavská, terénní úpravy, výsadba zeleně nebo dokončování chodníků.

Termín zprovoznění: konec roku 2022

Cena: v roce 2022 500 miliónů Kč, celkově 1,4 mld. Kč

 

Modernizace vozovny Pisárky – III. etapa

Předmětem třetí etapy modernizace pisárecké vozovny je vybudování vratné smyčky Lipová, která umožní otáčení tramvají jedoucích od Bystrce blíže než v uzlu Mendlovo náměstí. Smyčka bude umístěna na mostní konstrukci a napojena na stávající trať.

Termín: od 2. poloviny 2022

Předpokládaná cena: v roce 2022 210 miliónů Kč, celkově 482 miliónů Kč

 

Lanovka Lipová – Kampus

V závěru roku 2022 budou zahájeny práce na přeložkách sítí a základových konstrukcích jednotlivých objektů lanovky v areálu BVV. Lanová dráha povede od budoucí multifunkční haly v areálu výstaviště přes dvě mezizastávky až ke konečné tramvají před Fakultní nemocnicí Brno.

Předpokládaná cena: odvíjí se od úkonů, které se stihnou realizovat

 

Mimo výše uvedené nejvýznamnější investice budou v rámci investičních akcí pokračovat úpravy zastávek na bezbariérové, rekonstrukce kabelové sítě a modernizace vozoven.

 

Strojní investice

Dopravní podnik města Brna využije rámcové smlouvy na sólo autobusy SOR NS12, kterých pořídil v loňském roce 20. Dalších 31 klimatizovaných nízkopodlažních vozů výrobce dodá ve dvou termínech – v létě a na podzim. Podle smlouvy DPMB za třicet jedna vozů zaplatí 158 miliónů Kč.

 

Vozový park se rozroste o dalších 20 trolejbusů Škoda 27Tr. DPMB i v tomto případě využije rámcové smlouvy a k dvacítce vozů z letošního roku přidá dalších 20. Polovina do Brna dorazí v létě a druhá polovina na konci roku. Náklady činí 239 miliónů korun.

 

Práce neubyde ani zaměstnancům ústředních dílen DPMB, kteří budou pokračovat v projektu montáže tramvají Drak. V roce 2022 jich sestaví dalších sedm, na konci příštího roku se tak cestující v Brně svezou 25 moderními, nízkopodlažními a klimatizovanými tramvajemi. Náklady na projekt Drak dosáhnou v příštím roce 192,5 miliónu Kč.

 

Ve druhé polovině roku 2022 čeká DPMB i dodávku prvních obousměrných tramvají Škoda ForCity Smart 45T. V provozu nahradí starší tramvaje typu KT8 a budou zajištovat především přepravu cestujících po nové trati k Univerzitnímu kampusu. Jedná se o první tramvaje, které budou dodány za účelem jejich homologace pro provoz v Brně. První cestující by se s nimi mohli svézt na podzim 2022. Náklady na jednu tramvaj činí 60 miliónů Kč, celkem může DPMB odebrat do roku 2026 za stejnou cenu až 40 tramvají.

 

Změny k lepšímu se dočká i areál lodní dopravy, kde přinese obnova zimního systému dobíjení baterií větší spolehlivost, delší životnost a úsporu při provozu lodí. Stávající technologie je na hranici své životnosti. Nová umožní lepší preventivní údržbu baterií, přesnější monitoring jednotlivých parametrů baterií a personálu pohodlnější obsluhu zařízení.

Termín: duben 2022

Předpokládaná cena: 9,75 miliónů Kč

 

Betlémská tramvaj – ZMĚNA!

 

V sobotu 18. prosince 2021 si zájemci mohou přijít pro plamínek světla za brněnskými skauty do Betlémské tramvaje. S ohledem na zrušenou výluku tramvají 4 a 9 na náměstí Svobody mění Betlémská tramvaj časy
a místa svých zastávek. Historický vůz typu 4MT 134, tzv. plecháč, potěší veřejnost na těchto místech:

 

  • 10:00 – 12:00 hodin na ulici Nádražní (před budovou České pošty)
  • 12:15 – 14:45 hodin na Malinovského náměstí (před divadlem)
  • 15:00 – 16:00 hodin ve smyčce tramvají Mendlovo náměstí

 

Charitativní aukce pro oběti domácího násilí

Dopravní podnik města Brna v charitativní aukci pěti oblíbených her Brno Šalinou vybral peníze pro organizaci Magdalenium, která pomáhá obětem domácího násilí. Dražba proběhla 6. prosince 2021 na Facebooku DPMB. Vyvolávací cena byla 444 Kč a zájemci ji navyšovali příhozy v komentářích. Hry získala pětice dárců, která nabídla nejvyšší částku. Celkem aukce vynesla 11 399 Kč. „Prostředky využijeme na poskytnutí psychologické péče týraným dětem i dospělým. Tato forma péče je pro ně nezbytná a financí se nám na ni dlouhodobě nedostává. Moc si této pomoci vážíme a děkujeme za ni,“ vysvětlila vedoucí organizace Magdalenium Lenka Hýbnerová. K zájmu o hru přispěl fakt, že už není v prodeji.

 

 

Organizace MHD během vánočních svátků

 

  • V období vánočních prázdnin (termínový rozsah bude upřesněn) bude doprava na linkách 1 až 84 vedena podle omezených jízdních řádů pro PRACOVNÍ DNY – PRÁZDNINY a rovněž nepojedou zvláštní autobusové školní spoje.
  • Na Štědrý den 24. prosince 2021 budou pro linky 1 až 84 platit cca do 15 hodin jízdní řády pro SOBOTU. Denní linky po 16. hodině postupně ukončí provoz a dále pojedou jen noční autobusové linky N89 až N99 se spojením v uzlu Hlavní nádraží v časech 17:00 – 17:30 – 18:00 – 19:00 – 20:00 – 21:00 – 21:30 – 22:00 – 22:30 – 23:00 hod. a dále v běžném nočním provozu až do 7:00 hodin následujícího dne. V době do 2:00 budou v případě potřeby v exponovaných úsecích vybraných linek řazeny posilové spoje.
  • Na Silvestra 31. prosince 2021 budou pro linky 1 až 84 platit do 20 hodin jízdní řády pro SOBOTU. Denní linky po 20. hodině postupně ukončí provoz, dále pojedou jen noční autobusové linky N89 až N99 se spojením v uzlu Hlavní nádraží v časech 21:00 – 21:30 – 22:00 – 22:30 – 23:00 hodin a dále v běžném nočním provozu až do 7:00 hodin následujícího dne. V době do 2:00 budou v případě potřeby v exponovaných úsecích vybraných linek řazeny posilové spoje.