Také přívěsy potřebují pravidelný servis.

Nejenom auto v zimě trpí. Přívěsy potřebují také pravidelný servis

Stejně jako auto, potřebuje i přívěs či vozík pravidelnou kontrolu a údržbu. Zejména v zimě, kdy nízké teploty dávají přívěsu zabrat, a zanedbání malých problémů může vést k velkým závadám. Pokud ale budete přívěsu věnovat pravidelnou péči a servisní kontroly, udržíte ho dlouho v kondici.

Zatímco na povinnou garanční prohlídku musíte s přívěsem do servisu, běžnou údržbu zvládnete sami. Na co si dát pozor?

Kola

Hlavní součástí vozíku jsou kola, která potřebují pravidelný servis, a není radno je zanedbávat. Kontrolováno by mělo být především správné huštění pneumatik a dotažení kolových šroubů. „Právě stav pneumatik má vliv na pérování a jízdní vlastnosti celého přívěsu. Maximální doporučený tlak zjistí majitelé přímo na každé pneumatice. Tlak totiž ovlivňuje její životnost,“ uvádí Petr Ostrý, spolumajitel a jednatel společnosti Agados, která je největším tuzemským výrobcem přívěsných vozíků.

 

Povrch

Zejména v zimě musí majitelé udržovat povrchové části, které jsou náchylné na sůl, kterou se solí silnice. Přívěs oplachujte čistou vodou, aby solanka na plochu nepůsobila dlouho. Zvýšenou péči věnujte zinkovým částem, čímž zabráníte případnému reznutí. Vozík uschovejte pod střechu nebo přikryjte alespoň plachtou, aby do něj nesněžilo.

Světla

Před každou jízdou zkontrolujte světelné prvky, které jsou důležité pro bezpečnost na silnici. Velké množství vozíků nedisponuje LED světly, která jsou odolnější vůči otřesům během jízdy a mají vyšší životnost, proto kontrolujte kontakty v samotné vidlici, svítilnách a zvláště v konektorech zadních svítilen, kam se často dostává vlhkost.

Podvozek

V zimě je kontrola podvozku důležitá. Nachází se zde šrouby, spoje. Zkontrolujte, zda nejsou uvolněny.

Brzdy

Zvýšenou pozornost věnujte kontrole a seřízení brzd. Potřebná je kontrola opotřebení brzdového systému a zjištění vůle mezi brzdovým obložením a brzdovým bubnem. Nezapomeňte na kontrolu a promazání nájezdové brzdy. Špatné brzdové tlumiče nechte vyměnit. Kompletní seřízení brzd by mělo proběhnout každé dva roky.

 

„Důležité je, aby servisní opravy a montáže náhradních dílů prováděli proškolení mechanici. Originální a značkové náhradní díly zaručují kvalitu, bezpečnost a dlouhou životnost. Hlídejte také termíny garanční prohlídky, které jsou předepsané u nebrzděných přívěsů po 12 měsících od zakoupení přívěsu a u brzděných přívěsů ve třech termínech – po 6 měsících od zakoupení přívěsu (nebo ujetí 2 000 km), dále po 12 měsících od zakoupení přívěsu (nebo ujetí 15 000 km) a poslední termín povinné garanční prohlídky je po 24 měsících od zakoupení přívěsu,“ doporučuje Petr Ostrý.

 

 

 

Agados je v České republice největším výrobcem přívěsů a zároveň jedním z největších evropských výrobců přívěsů v kategorii O1 a O2 (celková hmotnost přívěsů do 750 kg a do 3500 kg). Agados ročně prodá okolo 30 tisíc vozíků. Společnost je zastoupena ve většině evropských států a na území České republiky. Polovina produkce míří za hranice.

Společnost Agados nabízí přívěsy z široké palety vyráběných brzděných a nebrzděných typů různého použití, rozměrů, použitého materiálu a bohatého příslušenství. Agados zajišťuje i kompletní servis a prodej náhradních dílů i na starší typy přívěsů. Výrobou přívěsů se zabývá od roku 1992. Sídlí ve Velkém Meziříčí.