Povídání o budoucnosti a současnosti závodů ve virtuálním prostoru.

E-Racing budoucnost závodníků na trenažerech?

Okolnosti kolem podivného zmutovaného viru donutili nejednoho závodníka pořídit domů trenažér a jezdit tzv. online závody, dnes si popovídáme s Grip E-Racing Teamem o budoucnosti a současnosti závodů ve virtuálním prostoru.

Závody automobilů a formulových monopostů lákají nejednoho malého klučinu, jak jste se dostali k nápadu zajezdit si virtuální závody, nelákalo vás spíše reálné závodění, i když to je přeci jen o velkých penězích?

Pár z nás má zkušenosti z reálného závodění a většina o tom určitě sníme. Ale jak říkáš, je to o velkých penězích a také o času. To si už moc lidí dovolit nemůže, virtuální závodění je v tomto mnohem dostupnější. 

Když jsem zmínil peníze, na kolik asi přijde výbava a hlavně jaká výbava je nutná k pořádnému požitku ze závodů ve virtuálním světě?

Člověk nemusí hned začínat s tím nejlepším, nejlepší je vše dělat postupně. Dá se začít se základním volantem za 6000kč přidělaným ke stolu s pracovním monitorem a skončit u pohyblivého simulátoru s několika obrazovkami za statisíce. Pokud se ale budeme trochu více chtít přiblížit reálnému pocitu ze závodního vozu a ne jezdit jen ‚,u stolu“, tak základní simulátor může být kolem 50 000kč.

 

Pro opravdu dostačující a vcelku reálný zážitek je potřeba počítat, že takový simulátor začíná od 150 000kč dle komponentů.

Nabídka online závodů bude asi dost pestrá, na co se při výběru online serverů zaměřit?

Ano, je spousta skupin pořádající různé šampionáty. Jak veřejné, kam se může přihlásit každý a vyzkoušet svoji rychlost. Tak profi šampionáty, kde je zapotřebí se kvalifikovat. Nejlepší je asi začít u nějaké z českých komunit a vyzkoušet si, jak vše funguje, nasbírat informace, poměřit síly a pak se rozhodnout co dál.

Vaše závodní virtuální stáj má několik závodníků, představte nám své drivery….

Máme mezi sebou více jezdců, někteří nám pomáhají s rozvojem teamu a někteří nás reprezentují na těch nejlepších šampionátech u nás i ve světě. Například Michal Limon a Martin Krejča se pravidelně účastní šampionátu VirtualGP, který je nejprestižnějším šampionátem v ČR vysílaným na O2TV sport. Simon Kovačič, který naším jezdcům v teamu pomáhá jako trenér tento šampionát dokázal minulý rok ovládnout.

Jaká auta krotíte ve virtuální realitě, a jak ,,reálné,, závody to opravdu jsou?

Nejvíce jezdíme silniční závody s vozy kategorií GT, LMP a INDYCAR. Občas také jezdíme různé formule nebo rallyecross. V Endurance závodech se sejde na trati i 60 vozů. Kratší závody jsou zhruba o 30ti vozech a jezdci jsou většinou velmi vyrovnaní. Pocit ze závodění bych proto bral za velmi reálny i když stále soupeříme pouze na obrazovce. Ty souboje a rivalita tam pořád jsou?

Kde bychom Váš team mohli vidět online, případně ho podpořit?

Naše závody a informace sdílíme na Facebook, Twitch a Instagram GRIP eRacing Team. Všechny konkrétní odkazy jsou na naších stránkách  GRIP eRacing Team kde najdete i odkazy na streamy jezdců z jejich kokpitu/pokoje ?

Nově započala spolupráce se společností F-DRIVE, kterou můžeme znát například z reálných mezinárodních závodů seriálu Carboniacupu, či jako podporu jezdce v EDDA Cupu apod. Samozřejmě nemůžeme opomenout jejich energetický drink stejného názvu F-DRIVE.

Jak se spolupráce vyvíjí a kam společně směřujete?

Na tuto otázku odpovíme společně se zástupcem společnosti F-DRIVE:

F-DRIVE : Ve světě covidovém je cesta k ERacingu vcelku logickým krokem. Pohybujeme se v motorsportu již nějaký čas a toto je jedna z možností, jak přiblížit tento sport i těm, co nemohou na skutečné závodní okruhy. Bereme spolupráci zároveň jako pozvánku, právě ke skutečným závodům. Navíc virtuální svět se neskutečně rychle mění a sledovanost roste.

Například na streamu se pohybuje sledovanost závodů kolem 20tis!! Nechceme zůstat pozadu. Spolupráce s GRIP ERacing je teprve na začátku, ale musíme říci, že je neskutečně dynamická. Věříme, že společně se budeme pohybovat v horních patrech tohoto odvětví. Kluci mají neskutečně našlápnuto! A co je podstatné?! Náš energetický  drink F-DRIVE, jim opravdu chutná ?!!!

 

GRIP ERacing Team : Se společností F-DRIVE jsme oficiálně spustili spolupráci začátkem tohoto roku. Energetický drink nám dodává sílu, jak při sólo závodech, tak i při náročných vytrvalostních kláních, kdy je dostatek energie zapotřebí ?.

Spolupráci rozvíjíme i po marketingové linii. Mediální podporu potřebujeme všichni, jak v reálném, tak v tzv. Sim Racingu. Takového partnera si přeje určitě každý a my si společné práce a spol. F-DRIVE neskonale vážíme. Věříme, že se dostaneme co nejdále a budeme hrdě reprezentovat naše barvy v online světě.

Děkujeme za Váš čas při odpovědích na zvídavé otázky a přejeme hodně šťastných kilometrů ve virtuálním světě.

 

 

 

Vláďa Rožánek