První závod virtuálního driftingu na okruhu Slovakia Ring.

PRVNÍ ZÁVOD VE VIRTUAL DRIFTU ODSTARTOVAL NA SLOVAKIA RINGU

V sobotu 26. března 2022 proběhl první závod virtuálního driftingu na slovenském okruhu Slovakia Ring. Trať pro první závod Brudra Virtual Drift Challenge byla stejná jako na reálných závodech kategorie PRO. Je velmi atraktivní a rychlá, nástřelové rychlosti se pohybovaly mezi 180 – 200 km/h.

Protože se jednalo o první závod sezóny, jezdci do kvalifikace nastupovali v pořadí podle startovního čísla. V dalším závodě už se bude startovat dle počtu bodů v šampionátu. Do kvalifikace se přihlásilo celkem 29 jezdců. Do battlů jich ale mohlo postoupit pouze 24, takže se museli snažit získat co největší počet bodů.

Kvalifikaci hodnotili tři rozhodčí, každý se zabýval jedním z aspektů jízdy. Za stopu mohl závodník získat až 40 bodů, za styl a za úhel 30. Maximum tedy bylo 100.

S tratí se jezdci v kvalifikaci popasovali ve většině případů dobře. Nejvíce problémů jim působila první zóna, která byla asi metr od kraje trati. Někteří závodníci jezdili až za její hranou a tím přicházeli o body. Dále řada jezdců bojovala s nástřelem a několikrát jsme mohli vidět výlet mimo trať hned v první zatáčce.

Celkově byla kvalifikace velmi těsná a mnoho jezdců získalo přes 70 bodů. Pro postup do TOP24 jich bylo třeba alespoň 53. Nejlepší jízdy v kvalifikaci předvedl #9 Samuel Kuti, který získal 95 a 97 bodů a tím si zajistil první místo.

 

 

V prvních dvou battlech se vždy jeden ze závodníků nedostavil na start, takže jsme hned ze začátku viděli dva byruny. Ale další jízdy už nám přinesly hezkou podívanou a napínavé souboje.

V battlech jsme viděli i pár kontaktů a kolizí. Příkladem je battle #977 Larin Timur vs. #13 Martin Kohut, ve kterém Larin po nástřelu naboural svého protivníka a proto z battlů vypadl.

Krásnou a vyrovnanou jízdu předvedli například #811 Marc O’Rourke a #55 Nikolas Cibulka. Marc ale stínoval o trochu těsněji a proto z tohoto souboje vyšel vítězně on.

Do top 4 se probojovali závodníci, kteří v kvalifikaci obsadili první, druhé, třetí a páté místo, a tím ukázali, že jejich kvalifikační umístění byla zasloužená.

 

Malé finále (3-4 místo)

#9 Samuel Kuti vs. #208 Ahmed Alharbi

V prvním kole battlu Samuel převedl čistou lead jízdu a Ahmed za ním byl velmi blízko, ale jeho kopírování nebylo až tak přesné a často se dostával až téměř před Samuela. V druhém kole Samuel předvedl mnohem těsnější a konzistentnější chase jízdu a díky tomu vyhrál třetí místo.

Velké finále (1-2 místo)

#137 Artem Chulkov vs. #49 Ilnur Mustafin

V první jízdě Artem předvedl vynikající výkon a zajel velice těsný chase, při kterém nenechal Ilnurovi prakticky vůbec žádný prostor.

V druhém kole ale Artem odstartoval na červenou a start musel být opakován. Následně navíc zásadně chyboval a vyjel mimo trať, čímž tento battle rozhodl a v závodě skončil jako druhý. Vítězem se tedy stal Ilnur Mustafin.

 

 

Celý závod si můžete pustit v následujícím videu na YouTube- viz níže:

Příští virtuální závod se koná 30. dubna v Panenském Týnci, tak se nezapomeňte připojit na livestream na YouTube Driftingcz a podpořit své oblíbené závodníky!

 

 

 

BVDCh.