FIM EWC – start sezony 2022 v Le Mans je tady.

Šest měsíců od finále mistrovství světa vytrvalostních závodů silničních motocyklů FIM 2021, které na Autodromu v Mostě rozhodlo ve prospěch týmu BMW Motorrad World Endurance Team pouhých 0,070 sekundy před YART – Yamaha Official Team EWC, jsou jezdci a jejich stroje opět na trati v Le Mans, připraveni na start 45. ročníku 24. Heures Motos.

 

Zahajovací podnik sezony EWC 2022 je jedním z trojice čtyřiadvacetihodinových závodů v kalendáři. Spolu s navrátivším 24H SPA EWC Motos ve Spa-Francorchamps v Belgii je letos na programu jubilejní 100. ročník Bol d’Or na okruhu Paul Ricard ve Francii.  Do víkendového podniku na 4,185 km dlouhém okruhu Bugatti je přihlášeno 52 motocyklů a účast 13. -ti šampionů FIM Endurance World Championship slibuje velmi napínavou podívanou.

Ewc-24-H-Mans-2022-Ambiance-All-Riders

 

Tu si po dvou letech půstu z důvodů spojených s pandemií COVID-19 nenechají ujít fanoušci, kteří  mají na akci povolen vstup bez omezení.   Loňský podnik, který se konal v polovině června, skončil domácím vítězstvím týmu Yoshimura SERT Motul (855 kol), který sídlí nedaleko paddocku Le Mans a na konci sezóny získal titul mistra světa, který bude letos chtít obhájit.

Návrat k tradičnímu dubnovému termínu znamená výzvu nejen pro jezdce a týmy, ale i výrobce pneumatik, zejména kvůli vyhlídce proměnlivého počasí, méně denního světla a nižších teplot v noci.

Ewc-24-H-Mans-2022-Ambiance

Ve čtvrtek 14. dubna byly na programu volné tréninky a první kvalifikace, včetně noční tréninkové sekce. V pátek 15. dubna proběhly druhé kvalifikace, které určily, že již potřetí za sebou získala pole position pro 24. Heures Motos stáj YART – Yamaha Official Team EWC, za kterou jedoucí Karel Hanika „vystřihl“ senzační kolo v čase 1‘34,878 sekundy.

Výkon Haniky je obzvlášť působivý, jelikož byl jediným jezdcem, který byl schopen jedno kolo absolvovat pod 1’35. Jedná se také o nový kvalifikační rekord okruhu, ten starý držel Randy de Puniet, který v roce 2017 na Kawasaki stanovil čas 1’35,730 sekundy.

 

Ewc-24-H-Mans-2022-YOSHIMURA SERT MOTUL, Black Gregg, Simeon Xavier, Guintoli Sylvain, Watanabe Kazuki, Suzuki GSXR 1000, Formula EWC

Brněnský pole man tak velmi výrazně přispěl k zisku prvních pěti bodů do tabulky šampionátu, které se udělují za první místo na startovním roštu. Novinkou pro letošní sezónu v kvalifikacích je to, že jejich výsledky vycházejí z průměrného času dvou nejrychlejších jezdců týmu,  oproti minulým sezónám, kdy byly výsledky založeny na průměru tří jezdců.

Časy čtvrtého (náhradního) jezdce se neberou v potaz. Všichni jezdci se musí kvalifikovat do 108% nejrychlejšího týmu v každé kategorii.

Ewc-24-H-Mans-2022-Ambiance-Public

 

 

Pole position v kategorii Superstock získal TEAM 18 SAPEURS POMPIERS CMS MOTOSTORE, časem 1’37,446. Start závodu je v sobotu 16. dubna a proti minulému roku o hodinu posunut na  15:00 hod.

 

 

 

24 heures Motos – výsledky kvalifikace

24 heures Motos – postavení na startovním roštu

 

 

 

Text a ilustrační foto: David Vychopeň, Motor MAX

Další foto: FIM EWC