MS FIM Endurance World 2022 začalo 24 Heures Motos v Le Mans.

Mistrovství světa FIM Endurance World 2022 začalo závodem 24 Heures Motos v Le Mans

Padesát dva motocyklů zahájilo 16. dubna v 15:00 hod. akci za jasného slunce a před zaplněnými
tribunami po návratu fanoušků po dvou letech závodění za zavřenými dveřmi kvůli pandemii COVID- 19. Camille Lacourt, pětinásobný mistr světa v plavání, měl tu čest zahájit startovní proceduru v roli oficiálního startéra.

Ihned v úvodu došlo k dramatickým okamžikům, nejprve Karel Hanika nedokázal nastartovat motocykl a odjel na chvostu startovního pole, přesněji na 48. pozici. Poté došlo ke kolizi dvou jezdců, když se Christophe Seigneur nedokázal vyhnout srážce s pomalu jedoucím Bradleym Smithem.

 

Karel Hanika na startu

 

Ewc-24-H-Mans-2022-Race-Start

 

Seigneur se vrátil do boxů, ale bývalý jezdec MotoGP Smith (TEAM MOTO AIN) byl převezen do nemocnice k lékařskému vyšetření v důsledku silného nárazu zezadu, přestože mu byla okamžitě poskytnuta lékařská pomoc na kraji trati, kde zůstal ležet a závodní pole projíždělo za safety carem.

Důležitou zprávou byla skutečnost, že Smith neutrpěl žádná vážná zranění, ale zůstane v nemocnici na pozorování. Závodění nakonec pokračovalo po 21 minutách, jezdec Hondy Mike Di Meglio neztrácel čas a sesadil Gregga Blacka (Yoshimura SERT Motul) z vedení na vjezdu do první šikany. Karel Hanika po půl hodině byl už na 22. místě se ztrátou 26,604 sekundy na vedoucího jezdce a na konci svého prvního stintu předával Marvinu Fritzovi na skvělém čtvrtém místě.

Siméon se dostal do vedení, když Di Meglio v 16:05 hod. zajel do boxů a pořadí v Top 5 bylo následující: #1 Yoshimura SERT Motul, #5 FCC TSR Honda France, #37 BMW MOTORRAD WORLD ENDURANCE TEAM, #11 WEBIKE SRS KAWASAKI FRANCE, #7 YART – Yamaha Official Team EWC.

Další výjezd safety caru byl způsoben tím, že ze stroje #77 Wójcik Racing Team Yamaha unikla na trať tekutina. Načasování hrálo ve prospěch Di Meglia, který si na své soupeře vytvořil téměř minutový náskok.

 

 

Delší zastávka v boxech pro výměnu brzdových třmenů Hondy umožnila Suzuki Yoshimura SERT
Motul snížit náskok téměř jedné minuty pro FCC TSR Honda France po šesti hodinách na 33,162 s.
A to i přesto, že tým z Le Mans (Yoshimura SERT Motul) postihla zatím největší komplikace v
závodě, když Sylvainu Guintolimu došlo palivo v době, kdy se blížil k cíli svého stintu.

YART – Yamaha Official Team EWC, jehož jezdci Karel Hanika, Niccolò Canepa a Marvin Fritz bojovali
na snížení ztráty ze startu závodu a po osmi hodinách jízdy byli na skvělé třetí pozici, následují
Webike SRC Kawasaki France a Viltaïs Racing Igol.

ERC Endurance Ducati byla po šesti hodinách pátá, ale krátce poté havaroval Xavi Forès.
Ještě větší zklamání nastalo pro BMW Motorrad World Endurance Team, když jim kámen prorazil chladič a vyhnal ho z předních pozic.

 

Ewc-24-H-Mans-2022-Race-Wojcik Racing Team, Sheridan Morais, Krummenacher Randy, Gines Mathieu, Bergman Christoffer, Yamaha YZF R1, Formula EWC

 

 

Dunlop Superstock Trophy – tým 18 Sapeurs Pompiers CMS Motostore držel vedení v kategorii SST, dokud po pěti hodinách nenastaly technické problémy, které přiměly Huga Clere, aby zajel na servisní komunikaci okruhu Bugatti a vrátil se do boxů. Konkurenční tým National Motos byl nucen udělat prodlouženou zastávku v boxech, v čele byl tedy Team 33 Louit April Moto, následované BMRT 3D Maxxess Nevers a No Limits Motor Team.

V závodech EWC s trváním 12 až 24 hodin se body udělují po 8 a 16 hodinách ve Formuli EWC a
Dunlop Superstock Trophy. Po osmi hodinách jsou body rozdány 10-ti nejlepším týmům v každé
kategorii následovně: 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1.

Na začátku desáté hodiny závodu zajel jeden z předních týmů hned dvakrát do boxů, jednalo se o tovární tým Webike SRS Kawasaki France a po dvaceti minutách práce na motorce, kdy byl z rámu vyndán motor to vypadalo na předčasný konec.

Po 16-ti hodinách je Yoshimura SERT Motul na vrcholu pořadí a míří do posledních osmi hodin závodu  24 Heures Motos, prvního kola mistrovství světa FIM Endurance World 2022.

FCC TSR Honda France byla po osmi hodinách ve vedení, ale zastávkami v boxech, kde bylo nutné nejprve vyřešit problém s voličem převodovky a poté vyměnit rozbitý tlumič došlo k propadu na třetí pozici se ztrátou pěti kol na prvního. 

Yoshimura SERT Motul tak získala 10 bodů přidělených týmu ve vedení po 16. hodinách jízdy. YART – Yamaha Official Team EWC je druhá a jsou jediným týmem, který je ve stejném kole jako vedoucí Yoshimura SERT Motul.

FCC TSR Honda France je třetí, do závodu se nakonec vrátila Webike SRC Kawasaki France, ovšem naděje na pódium byly zmařeny, když v garáži více jak hodinu pracovali na odstranění mechanické závady motoru.

Viltaïs Racing Igol (#333) je na čtvrté pozici a jsou nejlepším nezávislým týmem kategorie Formula EWC. Top 5 kompletuje tým 33 Louit April Moto, který vede Dunlop Superstock Trophy, následovaný týmem No Limits Motor Team (#44) a Team 18 Sapeurs Pompiers CMS Motostore.  National Motos je osmý, Team Bolliger Switzerland devátý a OG Motorsport by Sarazin desátý.

ERC Endurance Ducati po havárii pokračuje s týmem až na 13. místě za Pitlane Endurance a Team LH Racing. Tati Team Beringer Racing se po sérii nočních zpoždění nedostal do boje o umístění v top 10.

Jezdci startovního čísla 14 týmu MACO RACING po technických problémech pokračují momentálně na 27. pozici a to pro tým, který vstoupil do své 20. kompletní jubilejní sezony bohužel není umístění, na kterém by se chtěl pohybovat. Slovenský tým nastoupil do závodu ve Francii v pozměněné sestavě Anthony West, Enzo Boulom, Richárd Bódis a startoval ze 14. místa.

Ewc-24-H-Mans-2022-Race-YOSHIMURA SERT MOTUL, Black Gregg, Simeon Xavier, Guintoli Sylvain, Watanabe Kazuki, Suzuki GSXR 1000, Formula EWC

 

Průběžné výsledky :

24 heures Motos – Hour By Hour Classifications – Temporary Ranking after 8 hours

24 heures Motos – Hour By Hour Classifications – Temporary Ranking after 16 hours

 

Text a ilustrační foto: David Vychopeň, Motor MAX
Foto: FIM EWC