Na německém Oscherslebenu odstartovala sezona ADAC GT Masters 2022.

Na Oscherslebenu odstartovala sezona ADAC GT Masters. Komu se dařilo?

Uplynulý víkend odstartovala na Oscherslebenu šestnáctá sezona německého seriálu ADAC GT Masters. Stejně jako v letech minulých i letos na jezdce čekali dva závody během jednoho víkendu. Sobotní závod se nejlépe vydařil juniorské dvojici vozu Audi Owega-Feller.

V nedělním druhém závodě vyhráli piloti Mercedesu Schiller s Gounonem, kteří patří rovněž mezi juniory. V kategorii vozů GT4 skončila  v sobotním závodě posádka s Gabrielou Jílkovou na šestém místě. Cíl nedělního závodu její týmový kolega po kolizi neviděl.

Sobotní program

První kvalifikace letošní sezony se nejlépe vydařila Francku Pererovi. Rodák ze Saint-Sauveur-Camprieu zajel dokonce rekordní čas okruhu a do prvního závodu startoval z první pozice. Druhým nejlepším časem se blýskl Jusuf Owega na voze Audi.

Franck Perera svůj stint v prvním závodě sezony zvládl perfektně a svému týmovému kolegovi Arthuru Rougierovi předával svůj vůz na prvním místě. Ve druhé polovině závodu však Rougier nestačil na Fellera, který jej předjel a dojel si právě před Rougierem s náskokem necelých pěti vteřin pro vítězství.

Tým Emil Frey Racing tak slavil výhru hned při svém debutu. Na stupních vítězů skončila také ještě posádka týmu Allied-Racing. Joel Sturm a Sven Müller skončili třetí.

 

 

 

Výsledky

Poz Číslo Třída Jezdci Čas/ztráta
1 29 Junior Jusuf Owega
Ricardo Feller
1:02:36.374 
2 19   Franck Perera
Arthur Rougier
4.023
3 22 Junior Joel Sturm
Sven Müller
4.443

 

V kategorii vozů GT4 jezdí stejně jako v minulém roce i česká závodnice Gabriela Jílková, i kdyý přestoupila k týmu Drago Racing ZVO. Týmovým kolegou jí však zůstal Američan Robert Haub. V sobotním závodě zářila hlavně Češka, která ve druhé části závodu dostala svůj tým z jedenáctého až na šesté místo.

„Nikdy není snadné naskočit do vozu v rozjetém závodě, ale hned po odjezdu z boxů jsem měla dobrý pocit. Mercedes byl dobře připraven a pneumatiky také skvěle fungovaly. Předjíždět sice nebylo snadné, nicméně jsme dokázali šestým místem z minima maximum. Při debutu naší stáje Drago Racing Team ZVO v ADAC GT4 Germany jsem tak velmi hrdá na to, co jsme dokázali,” řekla po závodě spokojená Jílková.

Nedělní program

Nedělní kvalifikaci vyhrál s náskokem čtvrt sekundy jezdec, který v sobotu dovezl své Audi R8 na desátém místě. Patrick Niederhauser zajel čas 1:22,277, kterým dokonce ještě překonal sobotní čas Perery. Z druhé pozice odstartovali Jules Gounon a Fabian Schiller z týmu Drago Racing ZVO. 

Skvělý kvalifikační čas samozřejmě Niederhauserovi nezaručil úspěch i v závodě, což se ukázalo hned v úvodu, když na jeho první pozici zaútočil Jules Gounon. Francouz už Němce na první pozici do zastávek v boxech nepustil. Právě Gounon však do boxů zamířil později než Niederhauser, a tak se dalo očekávat, že to na výjezdu z boxů bude vyrovnané.

Fabian Schiller, kterého čekal druhý stint, na první pozici zůstal a už před sebe nikoho nepustil. Luca Engstler dovezl vůz Audi R8 na druhém místě a třetí skončili jezdci týmu MANN-FILTER LANDGRAF Jonathan Aberdein a Raffaele Marciello.

 

 

Výsledky

Poz Číslo Třída Jezdci Čas/ztráta
1 4 Junior Fabian Schiller
Jules Gounon
1:02:37.542 
2 15   Luca Engstler
Patric Niederhauser
2.735
3 48   Jonathan Aberdein
Raffaele Marciello
14.542

 

V kategorii GT4 zajela Gabriela Jílková skvělou kvalifikaci, když vůz Mercedesu dokázala protlačit do druhé řady. V závodě už bylo vše horší, vůz nefungoval podle představ a Jílková se ve svém stintu propadala. Když do vozu usedl její kolega Haub, nic nebylo lepší.

Američan to navíc přehnal se snahou a trefil před sebou jedoucího Pavla Lefterova. Protože byl na voze poškozen chladič, cíl nedělního závodu posádka Drago Racing ZVO neviděla.

 

 

 

Text: Michal Hylán foto. Standa Hylán

www.jednodusemotorsport.cz