Unikátní závodní Talbot Lago ozdobí akci Sosnová Classic 2022.

Unikátní závodní Talbot Lago

Nultý ročník akce nazvané Sosnová Classic spojený s tradičním Jarním Sosněním se nezadržitelně blíží, a seznamy přihlášených se plní zajímavými automobily. Většina z nich, kromě Sosnění, se na autodromu v Sosnové ještě nikdy neobjevila. Premiéru tak budou mít v sobotu 14. května.

Mezi přihlášenými na Sosnová Classic jsou otec a syn, František a Robert Kudelovi, kteří představí dva unikátní závodní automobily Talbot Lago T 26 Grand Sport a Talbot Barchetta. Pod kapotou pracuje zážehový řadový šestiválec objemu 4,5 litru, 2x OHV s výkonem 300 k. Zajímavostí je nejen dvanáct svíček, ale především převodovka Wilson s mechanickou předvolbou.

 

 

Robert Kudela vypátral, že se jedná o podvozek 110 057, tudíž jeden ze šesti továrních Talbotů. A také zjistil, že s automobilem startovala v roce 1951 ve slavném závodě 24 h Le Mans dvojice Louis Rosier, jeden z nejlepších francouzských jezdců, a pětinásobný mistr světa Juan Manuel Fangio. Bohužel pro technickou závadu musel Fangio vzdát po pěti hodinách z třetího místa.

Tento automobil a mnoho dalších, včetně věhlasných značek jako Bugatti nebo Maserati, ale pochopitelně i českých Walter, Tatra a Škoda, které psaly historii nebudou pouze vystaveny, ale také se představí na závodní dráze.

Diváci mají vstup do areálu zdarma, připraveno je občerstvení a na závěr pohodového dne vystoupí od 17 hodin hudební skupina Čechomor.

Nezapomeňte – sobota 14.května – Den se závodní historií

 

 

Více info na
www.sosnova-classic.cz
www.veteranskerojeni.cz