Václav Pech vede po sobotě Rallye Šumava.

Po sobotě, úvodním dni Rallye Šumava Klatovy, průběžně vede Václav Pech s vozem Ford Focus WRC před úřadujícím českým šampionem Janem Kopeckým s Fábií R5 a to o dvanáct vteřin.

Kopecký se snaží stahovat a vyhrál čtyři erzety, nicméně Pech si náskok získal hlavně ve druhé a čtvrté RZ, které mu sedly. Vyhrál je o sedm sekund.  Nicméně Pech vlastně jede MIMO absolutní klasifikaci MČR , jelikož startuje s vozem kategorie WRC…….

„Z dnešních prvních 4 RZ jsme 2 vyhráli, ale klouzavý povrch na Keplech našim pneumatikám neseděl. Bojujeme dále, na první místo je to 13 vteřin. A taky jsme se asi naposledy svezli na čínovském okruhu… Držte nám palce! „ komentoval své výsledky Jan Kopecký a večer dodal: „Odpoledne jsme stáhli 1,6 vteřiny, takže po dnešku ztrácíme 11,8 na první místo. Zítra nás čeká ještě 62 ostrých kilometrů a my nedáme nic zadarmo! Bude to boj.“

Dominik Stříteský se drží hned za Kopeckým na prozatímní bedně : „Dnešní etapa se nesla ve znamení těžkých podmínek. Ráno si s náma sice hrálo počasí, ale odpoledne se vyčasilo a jelo se na suchu. Kousek nám na ideální výkon pořád chybí, ale ještě nás čeká 2. etapa. Musím pochválit práci celého týmu a obzvláště špionů. Děkujeme a držte nám palce i zítra,“ okomentoval sobotu Dominik Stříteský.

„Dnešní den pro nás v UP končí celkově na čtvrtém místě. Na to nás dostal defekt levého zadního kola. Ale to k rally patří. Zítra je taky den a bude snad lepší,“ dodal Radek Bucha, navigátor Filipa Mareše. Nicméně u obou těchto jezdců rovněž platí, že se Pechův výsledek nezapočítává, takže jsou vlastně druhý a třetí.

Spokojen je také Petr Semerád : „První plnohodnotný den Rally Šumava za námi. Držíme 12. místo absolutně jako první auto v pořadí, které není R5.“ 

Soutěžácký nováček Aleš Jirásek si sice vedl poměrně skvěle před týdnem na Kopné, ale na Šumavě hned v pátek urazil kolo. I když nakonec ho po noční směně mechaniků diváci v sobotu viděli.

„Posledních 24 hodin byla náročná story. Další moje zbytečná chyba na 1.RZ, rána o sloup, uražené kolo a poškozený zadek auta. Navíc na okruhu, kde jsem se cítil jako doma a chtěl rozjet soutěž v tempu. Bohužel má netrpělivost při dojetí soupeře hned na konci prvního kola zavinila, že kluci museli makat celou noc a k překvapení celého depa dali auto za probdělou noc dohromady. Tímto jim smekám.
Dnešní etapa nebyla snadná. Nejistota, řada technických problémů a proměnlivé počasí. Ne všude jsme jeli rychlé tempo, ale i tak jsme sobotní etapu zvládli, zkusili poprvé šotolinu a nasbírali další zkušenosti. Zítra pojedeme s pokorou a v rozumném tempu. Držte nám palce, tenhle víkend se zatím vše jen s**e…
Díky moc celému týmu za nevídané nasazení,“ říká Aleš Jirásek.

 

 

Rallye Šumava Klatovy, závod mistrovství České republiky v automobilových soutěžích

–  výsledky po 1. etapě:

1. Pech, Uhel (Ford Focus WRC) 52:31,4,

 

 

2. Kopecký, Hloušek (Škoda Fabia Rally2 Evo) -11,8,

3. Stříteský, Hovorka (Škoda Fabia R5) -53,4.

4. Mareš, Bucha (Škoda Fabia Rally2 Evo) -1:00,0,

5. Březík, Krajča (Škoda Fabia R5) -1:27,3,

6. Cvrček, Novák (Škoda Fabia Rally2 Evo) -1:57,7.