Průzkum zjišťoval, jaké jsou nejčastější nevýhody vlastního vozu.

V Praze se špatně parkuje, vlastní auto je drahé na pořízení i provoz.

Průzkum zjišťoval u Pražanů, jaké jsou pro ně nejčastější nevýhody vlastního vozu

V hlavním městě sice mnoho obyvatel vlastní vůz má, ale pro mnoho lidí existuje několik důvodů, proč si jej nechtějí pořídit. Společnost Anytime společně s agenturou STEM/MARK zjišťovala, jaké jsou největší nevýhody spojené s vlastněním vozu. 74 % respondentů nejvíce odrazuje složité parkování, 54 % vysoké provozní náklady na pohonné hmoty, údržbu, servis a časově náročná doprava (41 %).

 

Pražané z několika důvodů raději jezdí po městě městskou hromadnou dopravou, sdílenými automobily, koly nebo taxíky. Mají totiž nejčastěji problém se složitým parkováním (74 %). Přeplněná parkovací místa, složité parkovací zóny a drahé parkování na placených stáních, kde ale stejně často místo ani nenajdou.

 

 

„Dalšími překážkami jsou vysoké provozní náklady na pohonné hmoty, údržbu, servis a další (54 %), časově náročná doprava (41 %), vysoké pořizovací náklady automobilu (30 %), neekologičnost (20 %).  13 % dotazovaných se pak bojí krádeže, poškození vozu nebo vandalismu,“ vyplývá to z průzkumu, který pro nás zpracovala agentura STEM/MARK,říká Milan Beutl, ředitel společnosti Anytime.

 

Stále více obyvatel hlavního města také přichází na chuť sdíleným automobilům. Dnes jimi jezdí přes 17 % obyvatel, což představuje 6% nárůst. Třetina lidí, kteří využívají carsharing, dle průzkumu nepotřebuje mít vlastní auto.

Pro srovnání, vlastní automobil používá 18 % Pražanů.