„Budeme pravidelně daleko vepředu“, Fittipaldi po kvalifikaci F2 v Silverstone osmý .

Kvalifikace F2 v Silverstone 

S rychlým okruhem v Silverstone se při kvalifikaci nejlépe vypořádal Američan Logan Sargeant. Také Charouzův Enzo Fittipaldi si pro oba závody anglického víkendu vybudoval slibnou výchozí pozici.

Text a foto: Roman Klemm, Motor MAX

Oba závody na motodromu bývalého vojenského letiště v Silverstone budou tento víkend značit poločas sezony FIA Formule 2. Do Anglie přijel s jasným bodovým náskokem (49 b. na Pourchaireho a 59 b. na Daruvalu) brazilský jezdec Felipe Drugovich. A nejen jeho přímí soupeři si skrytě přáli, aby jezdec nizozemské stáje MP Motorsport v zájmu napjetí tentokrát trochu selhal… Selhat samozřejmě nechtěli u Charouz Racing Systemu.

Jednička české stáje Enzo Fittipaldi letos již sebral 50 bodů a s dvěma dobrými „anglickými“ výsledky je postup mezi bodovaných top5 šampionátu beze všeho možný. V USA narozený Brazilec získal během povedené sezony na sebevědomí a chce víc: „Myslím, že teď již dokážeme pravidelně bojovat o umístění na stupínku vítězů. Možně, že i o vítězství.“

Trochu složitější je situace druhého Charouzova pilota F2, Cema Bolukbasiho. Jedná se o Turkovu první sezonu F2 a příliš času ke sbírání zkušeností moderní sport nenabízí…

Ve volném tréninku si zapsal nejrychlejší čas Američan Logan Sargeant (Carlin) před Doohanem a Pourchairem. Session byla po 20 minutách přerušena: Začalo totiž pršet, načež jezdec Tridentu, Calan Williams svůj vůz zle odložil do bariéry. Na závěr tréninku ještě Drugovich předvedl, že hodlá i v Silverstone pokračovat svém tažení směrem titulu a zlepšil se na druhé místo za Sargeanta. Enzo Fittipaldi neriskoval poškození vozu a byl o 1,1s za Sargeantem 13., Bolukbasi si zapsal 19. čas.  

Bývalý jezdec Charouz Racing Systemu, Logan Sargeant se činil i při večerní kvalifikaci. Po první části session byl nejlepší před Daruvalou, Vipsem, Lawsonem a Haugerem. Duo Antonína Charouze předvedlo svůj „standardní“ výkon: Fittipaldi byl ve středu pole, Bolukbasi „pokořil“ jen pomalého Caldwella.

Na čerstvém obutí dokázal junior Williamsu-F1 Sargeant „najít“ ještě dalších 5 desetin – a to byl výkon, na kterém si ostatní vylámali zuby. Z první řady s ním v neděli vyrazí do závodu Frederik Vesti (ART), ze druhé Felipe Drugovich s Théem Pourchairem.

 

 

 

Enzo Fittipaldi vykouzlil 3 minuty před koncem na trať čas, který ho zařadí na dobré 9.místo, hned za Jurije Vipse. Ano, tým Hitech dá překvapivě i po zbytek sezony mladému Estonci šanci, i když se jeho mecenáš Red Bull od něj odvrátil.

Před Vipsovým výkonem nelze jinak, než smeknout – způsob, jakým se sportovně vypořádal se špínou, kterou na něj minulé dny naházela nejen nemocná veřejnost, ale i média a především FIA a i vedení F2 (!), je prostě obdivuhodný. Cem Bolukbasi ztrácel na polemana po relativně dobrém výkonu jen 1,2 s – ve vyrovnaném poli F2 to ale stačí jen na předposlední startovní řadu.

 

Výsledek kvalifikace F2 v Silverstone:

  1. Logan Sargeant, Carlin 1:38,432 s
  2. Frederik Vesti, ART 1:38,539 s
  3. Felipe Drugovich, MP 1:38,553 s
  4. Theo Pourchaire, ART 1:38,553 s
  5. Liam Lawson, Carlin 1:38,625 s
  6. Ayumu Iwasa, DAMS 1:38,734 s
  7. Jack Doohan, Virtuosi 1:38,901 s
  8. Juri Vips, Hitech 1:39,013 s
  9. Enzo Fittipaldi, Charouz Racing System 1:39,077 s

 

  1. Cem Bolukbasi, Charouz Racing System 1:39,691 s