Německá F4 na Nürburgringu: Víkend Taylora Barnarda.

Německá F4 na Nürburgringu 2022

O „německé body“ se v rámci ADAC-GT-Masters na Nürburgringu prala i formule 4. Víkend vyšel nejlépe 18letému Britovi Taylorovi Barnardovi, který projednou dokázal zastínit hvězdu sezony, Itala Antonelliho.

Text a foto: Roman Klemm, Motor MAX

Podnikem na Nürburgringu vstoupil německý šampionát F4 do druhé poloviny sezony 2022. Absence několika „italských“ týmů ovšem letos poprvé demonstrovala problematiku tohoto šampionátu: sešlo se pouze 13 konkurentů, přičemž 3 tovární týmy (Prema, PHM a Jenzer) doplnila jen rodinná stáj Sauter. Hodnotu mistrovství zpochybnila i skutečnost, že druhý šampionátu, Brazilec Camara chyběl.

Radši nemyslet na možnost, že by jednou „zůstala doma“ celá scuderia Prema s jejími pěti vozy… 

 

  1. závod

Favorizovaný Kimi Antonelli (Prema) dominoval na zkrácené verzi okruhu hned od startu. Za ním se seřadili Taylor Barnard (PHM), Charlie Wurz (Prema) a Nikita Bedrin (PHM). O napjetí se postarala vlastně jen Antonelliho 5-sekundová penalizace za předčasný start. Italský junior Mercedesu sice projel cílem jako první, Brit Barnard ale šikovně dokázal držet svůj odstup v rámci, který mu zajistil první německé „vítězství“.

V boji o třetí místo se prosadil Rus Bedrin vůči jen průměrně nadanému synovi ex-pilota F1 Alexe, Charlie Wurzem.

 

  1. závod

V kvalifikaci pro druhý závod byl dominující Antonelli projednou poražen – a to o tisícinku vítězem ze soboty, Barnardem.

Italskému zázraku úvod závodu nevyšel a z prvního kola se vrátil s odstupem 1,2s na dobře naladěného Barnarda.  Až od poloviny závodu se Antonelli usadil v lídrově závětří a tlačil Brita do chybky. Barnard ovšem zůstal klidný a následoval zajímavý duel, ze kterého udělal Bedrin dvě kola před koncem trojboj. Rus dokonce na čas dokázal odsunout Antonelliho za sebe a nepřímo tak týmovému kolegovi Barnardovi dopomohl k druhému vítězství víkendu.

 

  1. závod

Díky německým pravidlům F4 smějí na závěr víkendu startovat vepředu outsideři a tak do první zatáčky zabočil jako první Rasmus Joutsimies (Jenzer) před jezdci Premy, Laursenem, Ugočukwuem a Whartonem. Obrovitý Fin udržel špičku až do 8. kole, kdy ho předjel Wharton.

Australan James Wharton si poté dojel pro vítězství před Laursenem, Barnardem a Antonellim. Joutsimies se propadl na 5. místo, které těsně ubránil před v Evropě debutujícím černochem Ugočukwuem.

 

Na celkové situaci šampionátu víkend pod hradem Nurburg nic nezměnil. Antonelli se jistě bude korunovat mistrem: před dalšími závody (za dva týdny na Lausitzringu) má 98 bodů náskoku na Camaru a 102 na Barnarda.