Sestry Kolocovy ambasadorkami prestižního Klubu šampionů za mír.

Mír a sport. Sestry Kolocovy po boku legend jako jsou Messi či Loeb bojují za lepší svět

Sestry Aliyyah a Yasmeen Kolocovy se staly ambasadorkami prestižního Klubu šampionů za mír se sídlem v Monaku. Jeho nově založený Klub juniorských šampionů za mír má za úkol umožnit mladým sportovcům podporovat mírové hodnoty prostřednictvím svého sportu.

Dvojčata tak vykročila ve stopách více než 110 sportovců všemožných disciplín, kteří tak od roku 2009 pomáhají využít sport k řešení sociálních problémů.

Osmnáctileté dívky, které se připravují na debut na Rallye Dakar jako historicky nejmladší dvojčata na startu slavné soutěže, byly monackou organizací Mír a sport vybrány jako vyslankyně Juniorského klub šampionů za mír. Spolu se sdružením Mír a sport budou v čele inovativních iniciativ a prostřednictvím svého sportu budou prosazovat mírové hodnoty.

Teenagerky tak půjdou ve stopách známých ambasadorů Klubu šampionů za mír, jak jsou Lionel Messi, Didier Drogba či Novak Djokovič.

 

 

 

Mezi ně patří i automobiloví závodníci Lucas di Grassi, Felipe Massa a Sébastien Loeb. Nově založený Klubu juniorských šampionů za mír vznikl jako platforma, která dává mladým sportovcům možnost stát se mluvčím svého sportu a prosadit tak hodnoty, za kterými si stojí.

Aliyyah Koloc, která letos závodí v šampionátu EuroNASCAR, vybraných závodech GT4 a cross-country rallye řekla o své nominaci: „Cítím se skutečně poctěna, že jsem byla spolu se svou sestrou vybrána jako ambasadorka Klubu juniorských šampionů za mír. Je to pro nás důležitá věc a doufáme, že společně s organizací Mír a sport budeme moci šířit více pozitivní energie a poselství, že bez ohledu na barvu pleti, rasu nebo pohlaví můžete sportovat nebo dělat cokoli chcete. A že máte právo to udělat, aniž by to kdokoliv negativně komentoval.

Celý život jsme byly terčem diskriminace. Před dvěma lety Rallye Dakar se nás dotkly zvláště nepříjemné komentáře, což byla poslední kapka. Už nechceme víc mlčet, ale chceme něco udělat.“

Program rovnosti Buggyra Academy

Jako odpověď odstartovaly sestry společně s týmem Buggyra ZM Racing a jeho akademií Buggyra Academy kampaň rovnost – respekt – rozmanitost. Program má za cíl pomáhat mladým jezdcům, ale také inženýrům a mechanikům pocházejících z různého prostředí být úspěšní ve velmi soutěživém prostředí motorsportu. Skautingu nových talentů probíhá po celém světě.

Akademie talentované jedince vede, aby vynikli na různých pozicích v závodních týmech. Navíc jim pak pomáhá najít adekvátní zaměstnání díky rozsáhlé mezinárodní síti klíčových partnerů, které Buggyra nashromáždila za padesát let své závodní historie.

Yasmeen Koloc, která se připravuje na příští Rallye Dakar účastí v Poháru FIA cross-country bajas pro Střední východ, uvedla: „Moje sestra i já sama jsme opravdu šťastné a hrdé na to, že jsme byly nominovány jako vyslankyně Klubu juniorských šampionů za mír. Pocházíme z velmi smíšeného kulturního prostředí – naše matka je napůl Súdánka, napůl Seychelka, náš otec je Čech s rodinou pocházející z Vanuatu – od útlého věku jsme trpěli urážlivými komentáři a diskriminací.

A to nejen v motoristickém sportu, ale také v tenise, který jsme předtím hrály. Nakonec jsme se rozhodly začít bojovat za větší rovnost, rozmanitost a respekt v motoristickém sportu a vlastně ve všech sportech. Nemluvím jen o sportovcích, ale také lidech stojících za nimi, protože je tu spousta talentovaných lidí, jejich vlohy nejsou odhaleny. Chceme pomoci to změnit.“

Obě sestry také v posledních letech pravidelně podporují sirotčinec v Ugandě.

O Klubu šampionů za mír
Klub šampionů za mír byl založen v roce 2009 a tvoří ho více než 110 špičkových sportovců a sportovkyň, kteří chtějí díky síle sportu přispívat k míru. Během let se Klub šampionů za mír stal nesporným vzorem a zdrojem inspirace pro mládež.

Jako vzory, hrdinové a zdroj inspirace pro mladé lidi na celém světě nejzářivější hvězdy věnují svůj čas, svou slávu a své sportovní zkušenosti projektům, které využívají sport k řešení sociálních problémů. Během pouhých několika let pomohla jejich angažovanost a odhodlání ukázat, že sport přesahuje sportovní výkony a může být skutečnou službou společnosti.

Více o programu rovnosti Buggyra Academy najdete zde: