Libor Milota se stal šestým šampionem ESET GT3.

Střídání na trůnu. Libor Milota novým šampionem ESET GT3

Libor Milota se stal šestým šampionem ESET GT3 v desetileté historii ESET Cupu. Český závodník vystřídal na trůnu Poláka Marcina Jedlinského, který letos absolvoval pouze dva podniky.

Libor Milota postavil svůj červenobílý Mercedes AMG GT3 na pole-position hned v úvodu sezony na Hungaroringu. V kvalifikaci tehdy pršelo a Milota nechal konkurenci daleko za sebou. Byl absolutně nejrychlejší a s přehledem porazil i prototyp Ligier LMP2. Závod se nesl v podobném duchu a členové týmu GT2 Motorsport mohli slavit první vítězství roku. V dalších závodech na Hungaroringu však Milota chyběl. Udělal chybu, které se v minulosti nevyhnuli ani ti nejlepší piloti F1. Havaroval při cestě na startovní rošt.

 

Druhý závod v Maďarsku se stal kořistí obhájce titulu Jedlinského s Mercedesem AMG GT3 týmu Olimp Racing a šampionát se přesunul do Rakouska. Milota dojel na rychlém okruhu dvakrát na stupních vítězů, ovšem ani v jednom případě na tom nejvyšším. Ten si na celý víkend pojistil Rakušan Ernst Kirchmayr. Šedesátník Kirchmayr startoval už v Maďarsku s Ferrari Challenge, ale na domácí půdě se představil s Ferrari 488 GT3 a doslova své konkurenci ulétl.

 

Tak jako v Rakousku dominoval Rakušan, tak i v Polsku se slova ujali domácí závodníci. Robin Rogalski s Audi R8 GT3 EVO2 týmu Seyffarth Motorsport mohl vyhrát všechny závody, ale v prvním sprintu byl penalizován za předjíždění pod žlutými vlajkami a o první místo přišel. Vítězem se proto stal Jedlinski a až ve druhém sprintu si Rogalski první místo pohlídal do vítězného konce.

 

V Grobniku startoval z pole-position Gregor Zsigo s BMW M4 GT3. Chorvatská trať novému BMW evidentně seděla, nicméně v závodě se po krátkém boji ujal vedení Milota. Vyhrál poprvé od Maďarska. Zsigo z týmu Racing Trevor dojel druhý. Byly to jeho páté stupně vítězů v sezoně a díky tomu se bodově stále držel na dosah prvnímu Milotovi.

 

Jenže Milota pokračoval ve vítězné sérii i v následujících podnicích. Na Slovakia Ringu i v Brně vyhrál všechny sprinty a s přehledem mířil k titulu. Svému prvnímu v ESET Cupu. V každém závodě stál proti silné konkurenci. Ať už v podobě novějších aut nebo skutečně rychlých jezdců. Bývalý motocyklový závodník si však dokázal zachovat chladnou hlavu a pravidelně se držel na předních příčkách.

Gregor Zsigo byl vždy nablízku, aby mohl při jakémkoliv zaváhání svého soupeře využít příležitost, ta však nikdy nepřišla. Milota vyhrál šest z jedenácti sprintů. Dvakrát triumfoval Jedlinski i Kirchmayr a jednou Rogalski. Na ostatní závodníky v poli pak zbývala jen pódiová umístění.

Piotr Wira s Mercedesem AMG GT3 z týmu Good-Speed Racing Team vytěžil čtyři umístění v TOP3, Stanislaw Jedlinski s Ferrari 488 GT3 se v TOP3 objevil třikrát a ve dvou případech si stupňů vítězů užíval Petr Kačírek s Audi R8 LMS ultra GT3 z Duck Racing Team. István Bóta s Mercedesem AMG GT3 se dočkal stupňů vítězů na Slovakia Ringu.

 

Zdroj Eset V4