Na IAA 2022 debutují čtyři nové studie ID. Buzz.

Mezinárodní ID. Buzz Show: Na IAA 2022 debutují ve světové premiéře čtyři nové studie ID. Buzz

  • Buzz jako koncepční vůz Flex-Cab: variabilní vozidlo pro novou éru
  • Buzz jako sanitní vůz zdravotních záchranných služeb: i speciální vozy mohou jezdit na elektrický pohon
  • Buzz se skříňovou nástavbou: 6 m3 prostoru pro náklad
  • Buzz jako chladicí vůz: Cargo s elektrickým chlazením
  • Buzz Cargo jako servisní vůz Miele s propracovaným regálovým systémem

 ID. Buzz proměnil veletrh IAA Transportation 2022 ve vlastní show. Volkswagen Užitkové vozy prezentuje kromě nových sériově vyráběných modelů ID. Buzz1 a ID. Buzz Cargo2 také čtyři inovativní studie přestavěných vozů ID. Buzz od různých výrobců nástaveb a vestaveb. Ve všech případech se jedná o světové premiéry, které mají blízko k sériové výrobě.

První sanitní vůz pro zdravotní záchranné služby3 na základě modelu ID. Buzz koncipoval výrobce vestaveb Bösenberg. S touto přestavbou vstupuje do éry elektromobility také segment záchranářských vozů. Výrobce vestaveb Snoeks prezentuje koncepční vůz ID. Buzz Flex-Cab3, elektrický automobil pro variabilní přepravu osob i nákladu.

Opravdu „cool“ je první chladicí vůz ID. Buzz3 od specialisty Wükaro. Výrobce nástaveb Veth připravil první ID. Buzz se skříňovou nástavbou3, která poskytuje nákladový prostor o objemu 6 m3.

Ve spolupráci s firmou CS/Würth vznikl ID. Buzz Cargo v barvách společnosti Miele s novým regálovým systémem koncipovaný jako servisní vůz.

 

Iniciátor zásadní změny: Nový ID. Buzz je Bulli nové epochy: stejně jako všichni jeho předchůdci je univerzálním automobilem pro nejrozmanitější využití. Jako MPV a lehký užitkový vůz přináší elektromobilitu do stále většího počtu segmentů, a stává se tak iniciátorem zásadní změny. Potenciál nové modelové řady dokládají nyní na veletrhu IAA Transportation 2022 rozmanité varianty studií, které připravili na základě modelu ID. Buzz výrobci nástaveb a vestaveb.

  1. Buzz jako koncepční vůz Flex-Cab. Nizozemská firma Snoeks specializovaná na vestavby vybavila model ID. Buzz Cargo úpravou pro přepravu osob. Pětimístný koncepční vůz ID. Buzz Flex-Cab je vzadu vybaven třímístnou lavicí, kterou lze v podélném směru aretovat ve dvou různých polohách (se standardním nebo mimořádně komfortním prostorem pro nohy). Alternativně je možné zadní lavici včetně sedáků kompletně složit. Nastavení polohy zadní lavice i její složení či opětovné vzpřímení probíhá elektricky ovládacími prvky na střešních sloupcích B nebo D. Díky variabilně použitelné zadní lavici lze klimatizovanou zadní část vozu přizpůsobit podle potřeby přepravě osob nebo nákladu. Snoeks představuje s koncepčním vozem ID. Buzz Flex-Cab mimořádně inovativní koncept přepravy osob i nákladu, který bude využitelný například v kyvadlové dopravě nebo jako taxi, minibus pro komunální využití či dokonalý vůz pro řemeslníky.

 

  1. Buzz jako sanitní vůz zdravotních záchranných služeb: Nový ID. Buzz byl koncipován jako MPV i lehký užitkový vůz tak, aby dokázal plnit nejrůznější úkoly – a může tedy být i sanitním vozem zdravotních záchranných služeb. Elektromobilita tak přichází i do tohoto segmentu. Na IAA představuje svou sériové výrobě blízkou studiii ID. Buzzu jako sanitního vozu německý výrobce vestaveb Bösenberg. Na palubě prvního zásahového vozu ID. Buzz pro zdravotní pohotovost je místo pro tři osoby. Nákladový prostor byl přestavěn na lékařské pracoviště s potřebnou zdravotnickou výbavou. Bösenberg vyvinul modulární koncept, díky němuž vyžaduje kompletní integrace zařízení a všech speciálních komponentů jen minimální úpravy na výchozím vozidle. Nedílnou součástí konceptu je také speciální signalizační technika napájená ze samostatného akumulátorového systému.

 

  1. Buzz se skříňovou nástavbou: Nizozemský výrobce nástaveb Veth Automotive kombinuje ikonický design modelu ID. Buzz s velkorysým nákladovým prostorem v zadní části, a představuje tak první ID. Buzz se skříňovou nástavbou. Již velmi dobrý objem nákladového prostoru sériové verze 3,9 m3 tak vzrostl na pozoruhodných 6,0 m3. Užitečná hmotnost tohoto modelu ID. Buzz Cargo je až
    680 kg. Boční stěny a záď skříňové nástavby lze vybavit klasickými dveřmi, posuvnými dveřmi a/nebo žaluziemi. Tím je zaručeno, že například řidiči kurýrních služeb dosáhnou na balíky z jakékoli strany. Studie je vybavena dveřmi, které jsou na straně spolujezdce protaženy směrem dolů a na straně řidiče opatřeny žaluzií. Vzadu jsou velké křídlové dveře. Navíc je ze všech stran k dispozici dostatek volných ploch pro firemní loga a reklamu. Uvnitř má skříňová nástavba podlahu, která zabraňuje samovolnému pohybu nákladu a nepodléhá opotřebení.

 

  1. Buzz Cargo jako chladicí vůz: Německý výrobce vestaveb Wükaro prezentuje jako první společnost model ID. Buzz Cargo upravený pro přepravu chlazeného nákladu. Studie byla koncipována speciálně pro rozvážkovou dopravu v centrech měst, tedy pro tzv. „poslední míli“. Novinkou je kombinace elektrického pohonu a rovněž elektrického chlazení. Chladicí systém je tvořen nízkým 230V chladicím agregátem na střeše (plochým stropním výparníkem), čtyřmi lithium-iontovými akumulátory (každý s nominální kapacitou 100 Ah) a měničem (stejnosměrný proud přeměňuje na střídavý proud) s integrovanou nabíječkou. Čtyři akumulátory chadicího systému jsou uloženy prostorově úsporně v podbězích kol a umožňují nezávislé napájení chladicího zařízení po dobu šesti až osmi hodin. Navíc je možné vychladit nákladový prostor předem, když je ID. Buzz Cargo připojen k elektrické síti. V závislosti na výbavě může mít přestavěné vozidlo užitečnou hmotnost až
    390 kg, což postačuje pro rozvážku on-line objednaných mražených potravin či specialit do restaurací nebo třeba pro pojízdnou prodejnu italské zmrzliny pro horké letní dny.

 

  1. Buzz Cargo jako servisní vůz Miele: V expozici značky Volkswagen Užitkové vozy v hale 12 stojí nepřehlédnutelný ID. Buzz Cargo v mimořádně zářivém červeném odstínu. V rámci společného vývoje firem CS/Würth a Volkswagen Užitkové vozy byly u tohoto vozu realizovány speciální požadavky společnosti Miele. V nákladovém prostoru elektricky poháněného lehkého užitkového vozu se nachází vestavba s regálovými systémy přizpůsobená požadavkům pracovníků servisního oddělení. Do regálových systémů se ukládají materiál, náhradní díly a nářadí pro zákaznický servis Miele. Středová konzola s integrovaným sklopným stolem v prostoru pro cestující slouží řidiči jako pracoviště. Mimořádně nápadný je pro firmu Miele typický lak ve speciálním paprikově červeném odstínu.

 

 

Hala 12 a venkovní plochy: Sériově vyráběné modely ID. Buzz a studie přestaveb ID. Buzz jsou prezentovány v rámci letošního veletrhu IAA Transportation v Hannoveru až do 25. září v expozici značky Volkswagen Užitkové vozy ve výstavní hale 12. Na IAA jsou středem pozornosti rovněž ostatní modely značky Volkswagen Užitkové vozy, od Caddy přes T6.1 a Multivan až po nový Amarok a Crafter.

Ve výstavní hale 12 a na venkovních plochách jsou vystavena také další upravená vozidla značky Volkswagen Užitkové vozy od různých výrobců nástaveb a vestaveb. Se čtyřmi vozy ID. Buzz Cargo vybavenými specifickými vestavbami podle požadavků zákazníků se návštěvníci veletrhu IAA setkají i u různých partnerů pro vestavby a přestavby v hale 13.

 

1 ID. Buzz Pro (150 kW/204 k) – kombinovaná spotřeba elektrické energie podle metodiky EU v kWh/100 km: 18,9; kombinované emise CO2 v g/km: 0.

 

2 ID. Buzz Cargo (150 kW/204 k) – kombinovaná spotřeba elektrické energie v kWh/100 km: 22,2–20,4; kombinované emise CO2 v g/km: 0; pro tento model se udávají údaje spotřeby elektrické energie a emisí pouze podle metodiky WLTP. Údaje podle metodiky EU nejsou k dispozici.

 

3 Vozidlo je studií v podobě blízké sériové výrobě.

 

 

Značka Volkswagen Užitkové vozy:

„We transport success, freedom and future.“ Značka Volkswagen Užitkové vozy jako přední výrobce lehkých užitkových vozů zásadním a trvale udržitelným způsobem utváří přepravu zboží i osob a poskytování služeb. Naše vozidla přepravují stavební dělníky, rodiny a dobrodruhy, pečivo, balíky nebo surfovací prkna. Každý den pomáhají bezpočtu lidí na celém světě odvádět dobrou práci, slouží jako mobilní servisní dílny a dopravují lékaře záchranné služby a policisty na místo nasazení.

Celkem 24 000 zaměstnanců vyrábí v závodech Hannover (D), Poznań (PL), Września (PL) a Pacheco (ARG) modelové řady Transporter, Caddy, Crafter a Amarok a od roku 2022 k nim přibude ID. BUZZ – výhradně elektricky poháněná verze naší ikony, modelu Bulli.

Volkswagen Užitkové vozy je navíc v koncernu Volkswagen vůdčí značkou pro autonomní jízdu a poskytování mobility a přepravy jako služby (MaaS – Mobility as a Service; TaaS – Transport as a Service) – tedy oblasti, v nichž utváříme mobilitu budoucnosti.

Tak udržujeme v pohybu celou společnost a plníme její požadavky na čistou, inteligentní a trvale udržitelnou mobilitu. Volkswagen Užitkové vozy tím naplňuje motto své značky: Přepravujeme úspěch, svobodu a budoucnost.

 

Informace o všech aspektech značky Volkswagen Užitkové vozy a výrobního závodu v Hannoveru naleznete na:

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/volkswagen-commercial-vehicles-/

Twitter: http://twitter.com/VWCV_official

YouTube: https://www.youtube.com/c/vwnutzfahrzeuge/featured

Facebook: https://www.facebook.com/VolkswagenNutzfahrzeugeMeinWerk/

Podcast „wetransportsuccess“: https://www.radio.de/p/wetransportsuccess