Dennis Waszek byl nejrychlejším v rámci kategorie GTC.

Sezona kategorie GTC se nesla v duchu žluté barvy

Dennis Waszek z týmu GT2 Motorsport byl nejrychlejším mužem letošní sezony kategorie GTC. Jeho žluté Lamborghini SuperTropheo se vždy drželo na špici, ovšem Waszek pak vynechal dva podniky a rozhodující souboj o šampiona roku 2022 se odehrál až na posledním podniku v Brně.

Waszek začal sezonu tím, že vyhrál oba sprinty na Hungaroringu a stejně úspěšný byl i na Red Bull Ringu. Dokázal se prát i s rychlejšími vozy GT3, takže o tom, kdo směřuje k titulu, nebylo pochyb.

Jenže všechno se změnilo při třetím podniku v Poznani. Waszek havaroval a poničené lamborghini čekala významná oprava. Waszek se tak v Polsku nezúčastnil žádného sprintu a nestartoval ani v Grobniku. V tu chvíli se otevřela příležitost jeho soupeřům.

 

Úřadující šampion Adam Rzepecki s Porsche 911 nezískal v Rakousku jediný bod, a navíc v průběhu sezony přestoupil do TCR Eastern Europe. Rakušan Dennis Watt s Porsche 911 sice získal několik pódiových umístění, ale favoritem na titul nebyl. Martin Kaczmarski se svým Porsche 911 vyhrál první sprint v Poznani, ale vzhledem k absenci na úvodním podniku nebyl Waszkovi bodově nablízku.

Jediným jezdcem, který mohl lídra šampionátu ohrozit, byl Petr Brecka s Porsche 911. Český závodník z týmu GT Sports Technology pravidelně sbíral body v Polsku dosáhl na vítězství ve druhém sprintu. Brecka rovněž vyhrál na Slovensku, což ho posunulo do čela průběžného pořadí. Waszek na Slovensku startoval, nicméně vyhrál pouze druhý sprint.

 

Bodový rozdíl mezi lídrem Breckou a Waszkem byl pouhých osm bodů. Waszek samozřejmě patřil k horkým favoritům na prvenství v posledním podniku v Brně, ovšem sezona ukázala, že stát se může cokoliv.

Waszek však nic neponechal náhodě a v obou brněnských sprintech získal maximum bodů. Clemens Stadler dojel v obou případech za ním, Martin Kaczmarski a Dennis Watt se během víkendu podělili o třetí místa.

Brecka nakonec dojel mimo pódiová umístění. Druhou pozici v šampionátu si ovšem udržel. Dennis Waszek se tak stal novým šampionem kategorie GTC. Třetí skončil Martin Kaczmarski, čtvrtý Dennis Watt a pátý Adam Rzepecki, který vynechal poslední dva podniky.

Standings GT ESET CUP 22

 

 

 

Zdroj 

 

Celkově dle kategorií  ESET 2022:

JUNIOR

1. Tobias Poschik
2. Petr Semerád
3. Szabolcs Lantos

GT3

1. Libor Milota
2. Gregor Zsigo
3. Piotr Wira

GT4

1. Sandi Jeram
2. Petr Švantner
3. Marián Bíž

GTC

1. Dennis Waszek
2. Petr Brecka
3. Denis Watt

GTX

1. Antonín Herbeck
2. Martin Koch
3. Christian Wimberger

LMP

1. Max Grip
2. Miro Konopka
3. Holger Baumgartner

E-GT3

1. G.Zsigo / D.Waszek
2. Libor Milota
3. S.Jedlinski / K.Korzeniowski

E-GT4

1. P. Šainović / L.Panizzi
2. Petr Švantner
3. S.Vetrák / M.Bíž

E-GTC

1. M.Kaczmarski / M.Lisowski
2. P. Brecka / K. Neffe
3. Franz Lahmer

E-GTX

1. Ralf Ott
2. Martin Koch
3. Artur Chwist

E-LMP

1. Miro Konopka
2. Holger Baumgartner
3. Mat’o Konopka

Clio Cup

1. Tomáš Pekař
2. Henrik Seibel*
3. Dejan Robida

Clio Cup Trophy

1. Tobias Poschik*
2. Szabolcs Lantos*
3. Miha Primožič

Twingo Cup

1.Nik Štefančič*
2.Matej Ivanuša
3.Mihailo Mladenovič

Formula

1. Zénó Kovács*
2. Tommaso Lovati*
3. Salvatore Liotti