Do Dakaru Classic 2023 odstartovala téměř stovka posádek.

Těžký Dakar hned od první etapy

S nástrahami velice náročné tratě hned od začátku se nepotýkají pouze posádky a jezdci „hlavního“ Dakaru, ale také účastníci Dakaru Classic, do něhož odstartovala téměř stovka posádek.

PROLOG: 

Czech Samurajs Team hlásí: Navigátoři otestovali své schopnosti a řidiči si pochutnali na krátkém surfování v závěrečných dunkách. I když to nebyla etapa nijak zvlášť náročná, tato fáze poskytla brzký přehled o tom, kdo kdy bude startovat. Ondřej Martinec s Toyotou Land Cruiser si bohužel do prologu vytáhl pomyslného „černého Petra“, když jim praskla nádrž ve sváru a všechen benzín jim vytekl pod nohy.

“ Situace nebyla vůbec jednoduchá, zastavili jsme přímo v erzetě, neboť jsme už nemohli ani dýchat, auto jsme postavili do kopce proti duně, aby benzín vytekl ven. Museli jsme odmontovat přídavnou nádrž, tak aby zbytek benzínu nevytékal. Ztratili jsme tím deset minut a dostali jsme penalizaci.

 

 

 

Nedokážu si představit, když by benzín vytekl nějakým skrytým místem přímo na výfuk. Díky jeho množství bychom asi měli závažný problém. Jsme, ale v pořádku a proto se těšíme na další etapu. A budeme bojovat.“

Druhá posádka se obešla bez technických problémů. Ollie Roučková dodává: „Prolog mě neskutečně bavil, nechyběly rychlé pasáže, náročné úseky a taky navigační špeky. Naše kategorie H0 se zatím jeví pro nás jako správná. Naše třináctistovka byla poprvé schopná stíhat všechny rychlostní limity. Což je oproti loňsku neskutečný pocit! “ 

1.ETAPA

Pro kategorie Dakar Classic představovala cca 380 Km a pro řadu posádek této kategorie znamenal jízdní průměr vzhledem k obtížnosti terénu časové problémy stihnout „beztrestně“ průjezdy stanovenými body.

Po první etapě vede francouzská posádka Jerome Galpin – Anna Galpin.

Devětačtyřicátá je slovenská posádka Kazarka-Zachar, navigovalá dakarskou legendou Josefem Kalinou. I přes technické problémy je pětašedesátá dvojice Martinec – Žúbor (Tooyta) a pětasedmdesátá posádka Roučková – Kopřiva (Suzuki).

Za nimi jsou 78. Klimčiv – Conger (Škoda 130) a 81. Vávra – Vala (Nissan Patrol).

 

 

 

Pavel Vydra

Foto týmu: Petr Šedivý