Pilot severočeského kamionu z MKR Pascal de Baar čtvrtý v etapě.

V předposlední dakarské prověrce de Baar opět útočil na pódium

Znovu jen těsně pod pódiem! Pilot severočeského kamionu Pascal de Baar dojíždí v předposlední 13. etapě 45. ročníku dakarské rallye na čtvrté příčce. Dopředu se dostal navzdory startu ze zadních pozic poté, co v pátek jen těsně nestihl svůj start a nebyl do etapy vpuštěn.

 „Pascal dnes předjížděl jedno auto za druhým. Kamion mu fungoval naprosto v pohodě a nakonec se probojoval na čtvrtou pozici, což je nejen super výsledek, ale navíc skvělá výchozí pozice pro nedělní start, kdy se opět pokusíme o bednu,“ drží pěsti posádce kamionu s číslem 507 konstruktér Mario Kress.

 

 

Do předposlední 13. etapy de Baar vyjížděl z posledních pozic proto, že před páteční maratonskou etapou musel nečekaně měnit těsnění hlavy kompresoru, které způsobovalo přetlak v chladicím systému. Kvůli tomu přijel o 9 minut později na start a do etapy už nebyl vpuštěn. Přestože už posádka neměla ambice na celkový výsledek, páteční penalizace ji posunula na průběžnou patnáctou příčku.

Do sobotní etapy proto nastupoval s chutí ukázat sílu svého kamionu i svých jezdeckých schopností. Na jezdce totiž čekaly poslední duny „Pusté končiny“, čtvrté největší písečné pouště na světě Empty Quarter. De Baar si v nich znovu vedl na výbornou.

Do bivaku v Al-Hofuf musely posádky přejet ze startu v Shaybahu téměř sedm set kilometrů. Se sto padesátikilometrovým měřeným úsekem si nejrychleji poradil Martin Macík. Druhý pilot Riwald Dakar Teamu se svým renaultem v rychlé asistenci Adwin Hoondert dojel čtrnáctý.

Macík se po sobotním výkonu posunul na druhou příčku průběžné klasifikace, kde na vedoucího Holanďana van Kasterena ztrácí hodinu a čtvrt. Adwin Hoondert je dvanáctý a Pascal de Baar patnáctý.

 

Legendární dálková soutěž v neděli přijede do cílového Dammamu. Na posádky čeká posledních čtyři sta kilometrů a přesně 136 kilometrů, které rozhodnou o celkovém pořadí. Jubilejní 45. Dakar se tak uzavře na pobřeží Arabského zálivu.

Na programu je rychlá plážová speciála, která už podle svého profilu nedává příliš prostoru pro velké změny v pořadí.

 

Výsledky – 13. etapa (Shaybah – Al-Hofuf)  154 km:

  1. Macík (CZE) Iveco 3:02:43
  2. van Kasteren (NLD) Iveco +3:25
  3. Valtr (CZE) Tatra +10:31
  4. Pascal de Baar (NLD) Renault Trucks +14:56
  5. de Groot (NLD) Iveco +16:11
  6. Adwin Hoondert (NLD) Renault Trucks +54:15

 

Celkově:        

  1. van Kasteren (NLD) Iveco 52:38:58
  2. Macík (CZE) Iveco +1:16:42
  3. Martin van den Brink (NLD) Iveco +2:43:03
  4. Mitchel van den Brink (NLD) Iveco +4:08:23
  5. Valtr (CZE) Tatra +5:10:24
  6. Adwin Hoondert (NLD) Renault Trucks +25:31:40
  7. Pascal de Baar (NLD) Renault Trucks +55:50:31