V osmi krajích Česka vzniklo 50 veřejných pozvolných dobíječek E.ON.

E.ON dokončil výstavbu 50 AC dobíjecích stanic pro elektromobily v osmi krajích České republiky

V roce 2020 začala společnost E.ON s výstavbou veřejných AC dobíjecích stanic v rámci Operačního programu Doprava. Po třech letech tak vzniklo v osmi krajích České republiky 50 veřejných pozvolných dobíječek za téměř 16 milionů korun. Nejvíce jich stojí na území jižních Čech, a to více než polovina. U těchto stanic už dobilo své elektromobily několik tisíc uživatelů.

„I když se v poslední době ve spojitosti s veřejnou dobíjecí infrastrukturou pro elektromobily skloňuje hlavně výstavba rychlých a ultrarychlých dobíjecích stanic, které vznikají u hlavních dopravních tahů a které se také intenzivně věnujeme, i tak se ukazuje, že AC dobíjení má ve veřejné infrastruktuře své místo. Proto s budováním AC dobíječek budeme i nadále pokračovat v lokalitách, kde to dává pro uživatele elektromobilů smysl a je to pro ně přínosné.

Koneckonců naše síť E.ON Drive je v Česku z více než poloviny tvořena právě AC dobíjecími body,“ vysvětluje Claudia Viohl, generální ředitelka společnosti E.ON v České republice.

V rámci Operačního programu Doprava se E.ON zavázal postavit 50 AC stanic, které dobíjí výkonem 22 kW a mají vždy dva dobíjecí body, takže na nich může dobíjet najednou až 100 elektromobilů. K prvním spuštěným stanicím v rámci tohoto projektu patřily ty v Třebíči, v Ostravě, v Českém Krumlově a v Českých Budějovicích už v roce 2020.

 

Postupně pak vznikaly do konce uplynulého roku v řadě dalších míst od šumavské Kvildy až po Kroměříž. Na jihu Čech jich je z celkového počtu aktuálně 27, druhý největší počet pak eviduje Jihomoravský kraj se sedmi stanicemi, Olomoucký kraj se šesti a kraj Vysočina se čtyřmi. Další E.ON postavil v Plzeňském, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Poslední dobíječka pak vznikla ve středočeském Stochově.

 

Nejvíce dobíječek je na Českokrumlovsku, nejčastěji lidé dobíjí v Českých Budějovicích

„Především v Jihočeském kraji se nám povedlo dobíječkami pokrýt všechny okresy od Prachatic po Jindřichův Hradec. Řidiči je najdou zejména u veřejných parkovišť, obchodních center nebo ubytovacích zařízení.

Nejhustší síť těchto stanic je aktuálně na Českokrumlovsku, což je spojeno hlavně s turistickým vytížením Českého Krumlova a Lipenska, kde je o podobný typ dobíjení velký zájem a pro takovou lokalitu je vhodné,“ vysvětluje Martin Klíma, jednatel společnosti E.ON Drive Infrastructure, která v rámci skupiny E.ON zajišťuje výstavbu veřejné dobíjecí sítě.

Nejvyužívanější AC stanicí E.ONu je naopak aktuálně stanice u českobudějovického supermarketu Terno. Následují pak dobíječky v Českém Krumlově a Hatích u Znojma. Celkem za tři roky fungování nabylo u této padesátky AC stanic na 7 000 uživatelů, kteří u dobíječky strávili v průměru 154 minut a za tu dobu odebrali 13,6 kWh.

 

„Zatímco u rychlodobíječek stráví řidiči v průměru 20 až 30 minut, aby na další cestu dobili co nejrychleji, u těchto stanic je to více než dvě hodiny a tento strávený čas přesně odpovídá charakteru místa, kde AC dobíječky stavíme a proč mají zrovna v těchto místech smysl,“ říká Martin Klíma a dodává, že největší odběry v těchto lokalitách jsou během letních měsíců a prosince – tedy v době prázdnin a dovolených.

Aktuálně společnost hledá a vytipovává další vhodné lokality pro tento typ dobíjení. Soustředí se přitom na tzv. body zájmu jako jsou národní parky a další turistické cíle.

Výstavba 50 AC stanic v Operačním programu Doprava v hodnotě téměř 16 milionů korun, byla částečně financovaná dotací 9,6 milionu korun, kterou poskytlo Ministerstvo dopravy.

 

Síť E.ON Drive v Česku

Síť E.ON Drive v České republice měla ke konci minulého roku 254 dobíjecích stanic po celé České republice, z čehož je 93 stanic v tzv. partnerském režimu. Stanici si pořídí partner a E.ON mu ji spravuje jako jakoukoliv jinou stanici ve své síti.

Dalších 25 stanic je aktuálně postavených a čeká na připojení. Do sítě E.ON Drive na začátku minulého roku přibyl také první ultrarychlý dobíjecí hub u Sulejovic. Celkem je v síti E.ON Drive v Česku 6 ultrarychlých dobíječek.

 

 

Přehled lokalit AC dobíječek z programu OPD:

Jihočeský kraj

Český Krumlov 3x, České Budějovice 2x, Frymburk, Hůrka (Horní Planá), Horní Planá, Volary, Hluboká nad Vltavou 2x, Soběslav, Strakonice, Blatná, Kaplice, Lipno nad Vltavou, Prachatice, Vodňany, Veselí nad Lužnicí, Nové Hrady, Horní Stropnice, České Velenice, Vyšší Brod, Kvilda 2x, Krásetín (Kleť), Jindřichův Hradec

Jihomoravský kraj

Bořetice, letiště Brno, Hatě, Brno 2x, Valtice, Lanžhot

Vysočina

Třebíč, Pelhřimov, Telč, Nové Město na Moravě

Moravskoslezský kraj

Ostrava

Plzeňský

Plzeň 2x, Hartmanice

Olomoucký

Olomouc 5x, Prostějov

Zlínský

Kroměříž

Středočeský

Stochov