Rallye Monte-Carlo 2023. Triumf pro Sebastiana Ogiera.

Mistrovství světa v rallye FIA 2023
Rekordní Ogier si připsal deváté vítězství v Monte Carlu

Francouz triumfuje na úvod sezony 2023 a míří domů Kalle Rovanperä za stavu 1:2 pro Toyotu.

Sébastien Ogier oslavil rekordní devátý triumf v Rallye Monte-Carlo a v neděli odpoledne potvrdil vítězství v úvodním kole mistrovství světa v rallye FIA 2023.

Ogier letos podniká vybrané jízdy pro Toyota Gazoo Racing a své tažení na částečný úvazek odstartoval hvězdným výkonem ve francouzských Alpách, kdy zvládl klikaté asfaltové silnice, aby vedl týmového kolegu GR Yaris Kalleho Rovanperäho o 18,8 sekundy v dominantním poměru 1:2 pro japonské družstvo.

Jeho devět vítězství trvá tři desetiletí a bylo dosaženo u pěti různých výrobců. Vrcholem Ogierova perfektního víkendu byla skutečnost, že spolujezdec Vincent Landais oslavil svou první výhru na světové úrovni.

 

Sebastien Ogier (FRA) Vincent Landais (FRA) Of team TOYOTA GAZOO RACING WRT celebrate on the podium in first place after winning the World Rally Championship in Monte Carlo, Monaco on 22.01.2022 with Kalle Rovanperä (FIN) Jonne Halttunen (FIN) Of team TOYOTA GAZOO RACING WRT second place and Thierry Neuville (BEL) Martijn Wydaeghe (BEL) Of team HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM third place // Jaanus Ree /

 

Francouz vedl úvod sezony od začátku do konce poté, co se během pátečního prvního celého dne akce v horách nad Monakem dostal do vedení přes 30 sekund.

Rovanperä snížil tento deficit na pouhých 16,0 sekundy, když mířil do nedělního finále, ale Ogier, kterému před dvanácti měsíci pozdní punkce odepřela slávu, si zachoval chladnou hlavu, aby udržel nárazník po celou dobu závěrečných čtyř rychlostních zkoušek.

„Je obrovská,“ zářil Ogier. „Miluju tohle shromáždění. Je to ta, která mi dala sen hned na začátku a jsem za Vincenta tak šťastná. Pro mě je to hezké, ale pro něj je to sen vzít si první výhru.

„Stále si musíme tyto okamžiky užít, a proto jsme stále tady (ve WRC), abychom chytili některá taková vítězství. Vyhrát slavnou, jako je Monte, nemá cenu. „

Rovanperä skončil na vysoké úrovni, když vyhrál Wolf Power Stage a přidal pět bonusových bodů do svého součtu. Jako nejvýše postavený jezdec na plný úvazek má obhajoba titulu mladého Fina solidní start.

„Bylo to dobré,“ souhlasil. „Myslím, že s druhým místem můžeme být docela spokojení. „

 

 

Sebastien Ogier (FRA) Of team TOYOTA GAZOO RACING WRT

 

 

Těžké opotřebení pneumatik zabránilo řidiči Hyundai i20 N Thierrymu Neuvillovi, aby na Rovanperä dosáhl jakéhokoli zisku. Po 18 etapách se Belgičan musel spokojit s celkově třetím místem o 27,8 sekundy před Elfynem Evansem.

Pro Evanse byly myšlenky na to, co mohlo být. Nebýt propíchnutí zezadu, které v pátek stálo Welšana přes 40 sekund, mohl být na kartách výsledek 1-2-3 pro Toyotu.

Ott Tänak jel snadno na svých měkkých pneumatikách v přípravě na totální útok na bonusové body platící Wolf Power Stage, ale chyběl v referenčním čase o pouhou půlsekundu. Tänak ukončil svůj debut ve Fordu Puma výsledkem v první pětce a měl pocit, že udělal pozitivní kroky.

„Čeká nás dlouhá sezona, ale tohle je pozitivní začátek,“ poznamenal Estonec. „Alespoň už jsme získali nějaké body – na rozdíl od předchozích tří let! „

Takamoto Katsuta měl štěstí, že závod dokončil poté, co prokulhal finále s poškozeným zadním zavěšením. Mladík z Yarisu se držel celkově šestý o 14,9 sekundy před Danim Sordem, jehož Hyundai celý den trápila závada hybridní jednotky.

 

 

Šampionát se příští měsíc přesune do Skandinávie na jediné čistě zimní kolo sezony. Rally Švédsko se koná v Umeå ve dnech 9. – 12. února.

Celková klasifikace:
1. S Ogier / V Landais FRA Toyota GR Yaris 3hr 12min 2 .0sec
2. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris +18.8sec
3. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +44.6sec
4. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +1min 12.4sec
5. O Tänak / M Järveoja EST Ford Puma +2min 34.9sec
6. T Katsuta / A Johnston JPN Toyota GR Yaris +3min 32.6sec

Body mistrovského titulu jezdců (po 1 . kole z 13):
1. S Ogier 26pts
2. K Rovanperä 23pts
3. T Neuville 17 bodů 

www.wrc.com

 

Erik Cais (CZE) Petr Těšínský (CZE)

 

 

Našinec Erik Cais pak skončil celkově 12. a 4. v rámci WRC2.

Kompletní výsledky ZDE.

 

PS: Neprošlo jazykovou  úpravou automatického překladu…….