75 let značky Porsche je symbolem průkopnického ducha, vášně a snů.

Celosvětové aktivity v jubilejním roce / Porsche Vision 357 jako pocta modelu 356

Pětasedmdesát let sportovních vozů: Porsche slaví úspěšný příběh

V roce 1948 Ferry Porsche uskutečnil svůj sen o sportovním voze: se svým týmem vyrobil Porsche 356 “No. 1” Roadster. Přesně tehdy byl položen základ pro příkladný úspěšný příběh legendární značky Porsche. Německý výrobce sportovních automobilů v roce 2023 oslaví své 75. výročí nejen akcemi po celém světě, ale také studií Porsche Vision 357.

 

„75 let značky Porsche je symbolem průkopnického ducha, vášně a snů. Slavíme společně s lidmi, kteří jsou inspirováni sny,“ říká Oliver Blume, předseda představenstva společnosti Porsche AG. Oslavy zahájí speciální výstava “Driven by Dreams. 75 years of Porsche sports cars”, která bude zahájena 27. ledna v “DRIVE. Volkswagen Group Forum” v Berlíně a potrvá do 10. září 2023. Návštěvníci se budou moct ponořit do vizí a podniků úspěšného příběhu značky Porsche a zaznamenat své vlastní sny a hodnoty pomocí digitálního modulu.

 

Slogan “Driven by Dreams” definuje podstatu značky Porsche. Claim navíc odráží přístup, s nímž lidé stojící za značkou Porsche každý den pracují na plnění snů zákazníků po celém světě. „Jsme hrdí na naše dědictví. Je základem úspěšné budoucnosti. Naše dědictví spojujeme s inovacemi a pokrokem – a neustále přidáváme jedinečnému příběhu Porsche mimořádné nové momenty,“ vysvětluje Blume.

 

Ohlédnutí za konceptem budoucnosti

Porsche Vision 357 – pocta modelu 356 – je toho ukázkovým příkladem a je poprvé k vidění v Berlíně. Tým Style Porsche tímto způsobem přenáší monolitický design do současnosti a ukazuje možné implementace budoucí filozofie designu: pozoruhodným příkladem je důsledné vylepšování světelného podpisu, který je progresivní a vizionářský způsobem, jakým směřuje do budoucnosti. Základní koncept odráží souhru mezi tradicí a inovací: jak by dnes mohl vypadat sen Ferryho Porsche o sportovním voze?

 

„S Porsche Vision 357 jsme vytvořili velmi speciální dárek k narozeninám. Zdůrazňuje důležitost DNA našeho designu založeného na modelu 356,“ říká Michael Mauer, viceprezident pro značku Porsche. „Studie je pokusem o soudržné spojení minulosti, přítomnosti a budoucnosti. Proporce připomínají historický model, zatímco detaily vizualizují pohled do budoucnosti.“

Porsche Vision 357, postavené na platformě modelu 718 Cayman GT4 RS s výkonem 368 kW (500 k), představuje vysokovýkonný sportovní vůz.

 

Design je základní součástí legendy Porsche od samého počátku. Vizionářské studie a koncepty tvoří základ nezaměnitelného a inovativního designu. „Kreativní přemýšlení o budoucnosti je jednou z hlavních povinností společnosti Style Porsche. Koncepční studie jsou zásobárnou nápadů, které jsou základem designu zítřka,“ říká Mauer. „Jsme neustále na koncepční cestě do budoucnosti mobility.

Historie značky zas a znovu slouží jako zdroj inspirace. Ohlédnutí za naší tradicí s budoucím konceptem není tak paradoxní, jak by se mohlo zdát. Důležitá je také tvůrčí svoboda: zde se mohou objevit cenné nápady, které nám pomáhají představit si naši konzistentní filozofii designu v inovativních, nových směrech.“

 

 

Další zajímavosti v jednotlivých lokalitách

Automobilka Porsche pokračuje ve svých oslavách výročí 75 let nedaleko Stuttgartu na akci Retro Classics. Přední veletrh klasických automobilů se koná od 23. do 26. února. Muzeum Porsche Stuttgart-Zuffenhausen otevře 9. června rozsáhlou speciální výstavu. Ve dnech 10. a 11. června vyzdvihne 75leté výročí Porsche Německo na akci “Festival of Dreams” na Hockenheimringu.

V Porsche Experience Center bude výrobce sportovních vozů vystavovat historii, současnost a budoucnost značky. K dispozici budou “Dream Talks”, živá vystoupení, tematické zážitky a spousta dalších zajímavostí pro fanoušky vozů Porsche, členy klubu Porsche, automobilové komunity, nadšence a zákazníky všech věkových kategorií. Mladší návštěvníci si užijí emoce v sekci “Kids World”.

Festival snů nabízí také možnost přenocování ve speciálních vanech. A motoristický sport bude hrát významnou roli: kromě živého přenosu 24 hodin Le Mans budou zastoupeny závody jako Porsche Carrera Cup Německo, Porsche Carrera Cup Benelux a ADAC GT Masters.

 

Roadshow a výstavy po celém světě

Úspěšný příběh “75 let sportovních vozů Porsche” bude oslavován také v Petersonově automobilovém muzeu v Los Angeles, na nejvýš položené automobilové výstavě světa na Grossglockneru a ve Švýcarském muzeu dopravy v Lucernu. Exhibiční materiály z výstavy “Driven by Dreams” budou navíc přepraveny do více než 60 destinací v Evropě a USA v nákladním voze “Heritage Truck”, speciálně navrženém pro jubilejní rok.

Závěr celosvětových aktivit bude automobilový festival “Rennsport Reunion” v Kalifornii, konaný od 28. září do 1. října.

 

Šedesát let modelu 911 a 100 let Le Mans

V letošním jubilejním roce s navíc slaví další dvě významná výročí: 60 let modelu 911 a 100 let závodu 24 hodin Le Mans. Od svého představení na mezinárodním autosalonu IAA v září 1963 model 911 oslňuje veřejnost a svým ikonickým designem a jedinečným zážitkem z jízdy se zapsal do paměti fandů sportovních aut po celém světě.

Důvod k oslavě mají i organizátoři nejproslulejšího vytrvalostního závodu na světě: 10. a 11. června si na legendární trati Sarthe připomenou kulaté sté výročí podniku 24 hodin Le Mans. Každý výrobce sportovních vozů sní o úspěchu na okruhu Circuit des 24 Heures du Mans a Porsche má obzvlášť blízký vztah k francouzské vytrvalostní klasice: německá značka je v Le Mans nejúspěšnější a je také jediným účastníkem, který byl v 24hodinovém závodě bez přerušení od roku 1951.

Během této doby značka Porsche nasbírala 110 vítězství v kategorii a 19 celkově.

Údaje o spotřebě a emisích stanovené v souladu s postupem měření vyžadovaným zákonem. Vzhledem k tomu, že všechny nové vozy nabízené společností Porsche mají typové schválení v souladu s WLTP, jsou hodnoty NEDC odvozeny od hodnot WLTP.

 

Další informace o oficiální spotřebě paliva a oficiálních specifických emisích CO2 nových osobních automobilů jsou k dispozici v publikaci s názvem „Pokyny pro spotřebu paliva, emise CO2 a spotřebu energie nových osobních automobilů“, která je k dispozici zdarma ve všech prodejních místech a na adrese DAT, Hellmuth-Hirth-Strasse 1, D-73760 Ostfildern.

 

 

718 Cayman GT4 RS

NEDC: Spotřeba paliva (kombinace): 12,3/100 km; emise CO2 (kombinace): 281 g/km

WLTP: Spotřeba paliva (kombinace): 13,2 l/100 km; emise CO2 (kombinace): 299 g/km