Lukáš Hutla na švédském ledu obsadil druhé místo.

LUKÁŠ HUTLA FINALISTOU MISTROVSTVÍ SVĚTA

Čeští ledaři nemají na růžích ustláno. Každý rok věří, že jim zamrznou naše jezera a rybníky a oni nebudou muset hledat místa pro svoji přípravu na severu Evropy. Letos zatím opět nezamrzlo a tak naši jezdci nabrali směr Švédsko, kde absolvovali přípravu, závody tamní ligy a vše tam zatím vyvrcholilo kvalifikačním závodem o postup do finále mistrovství světa na dráze v Örnsköldsviku.

 

Už v přípravě naznačoval především Lukáš Hutla, loni čtvrtý muž světových i evropských šampionátů, že je na sezónu dobře připraven. Ve švédské lize byl pátým nejlépe hodnoceným jezdcem a v kvalifikačním závodě o postup do březnového finále v bavorském Inzellu následně svoji formu potvrdil když obsadil druhé místo.

Hutla v závodě vyhrál čtyři jízdy, prohrál jedinou, když ve třetí sérii podlehl vítězi celého závodu domácímu Niclasu Svenssonovi, který ztratil v závodě jediný bod, což ho však určitě nemrzelo, protože to bylo s jeho otcem a právě on ve svých neuvěřitelných pětašedesáti letech doprovodil Niclase a Lukáše Hutlu na stupně vítězů.

Čtvrtou příčku obsadil nestárnoucí Rakušan Franz Zorn. Při bodové rovnosti na druhém až čtvrtém místě tentokrát nerozhodovala dodatková jízda, ale lepší počet umístění v jednotlivých jízdách. Hutla a Svensson vyhráli po čtyřech, Zorn jenom tři, což ho odsunulo za stupně vítězů.

O pořadí na nich pak rozhodla ta skutečnost, že Hutla Stefana Svenssona ve vzájemné jízdě porazil a tudíž se postavil na druhý stupínek. Druhý český jezdec Andrej Diviš měl smůlu ve své úvodní jízdě, kdy upadl a body z této jízdy mu nakonec chyběly k postupu.

 

 

Do finále se kvalifikovalo deset jezdců z tohoto závodu. Přímo nasazen je loňský mistr světa Švéd Martin Haarahiltunen. Jedno místo mají k dispozici pořadatelé finále a čtyři zbývající jezdce určí plochodrážní komise mezinárodní motocyklové federace FIM.

Výsledky: 1. Niclas Svensson (Švédsko) 14), 2. Lukáš Hutla (Česko), 3. Stefan Svensson (Švédsko), 4. Franz Zorn (Rakousko) po 13 bodech, 5. Jimmy Olsén (Švédsko) 11, 6. Mats Järf (Finsko), 7. Luca Bauer, 8. Markus Jell (oba Německo)všichni 9, 9. Harald Simon (Rakousko) 7, 10. Max Koivula (Finsko) 6, 11. Franz Mayerbüchler (Německo) 5, 12. Andrej Diviš (Česko) 4, …

 

 

 

AČR / Petr Moravec