Erik Cais na Monte dokázal vyhrát hned tři náročné erzety.

Caisova premiéra s Fabií RS

Posádka týmu Orsák Rallysport Erik Cais – Petr Těšínský navázala při úvodní soutěží mistrovství světa Rallye Monte Carlo na loňský úspěch. Při premiéře s novým vozem Škoda Fabia RS Rally2 obsadili v nabité kategorii WRC2 čtvrtou příčku, přičemž se 23letému Erikovi podařilo vyhrát tři měřené úseky.

Nejstarší a nejslavnější soutěž Rallye Monte Carlo patří díky proměnlivým podmínkám na zimních horských silnicích také k těm nejnáročnějším. Letos se ve francouzských Alpách závodilo čtyři dny. Ve čtvrtek večer byly na programu oba úvodní měřené úseky. Jediná česká posádka ve startovní listině Cais – Těšínský se při prvním startu s novým mladoboleslavským vozem Škoda Fabia RS Rally2 zabydlela v polovině druhé desítky celkového pořadí.

 

Ve WRC2 se umístila na sedmé příčce. „Startovat poprvé v závodním módu na nočních vložkách nebylo úplně jednoduché, ale postupně jsem si na novou fabii zvykal. Optický vjem rychlosti je trochu jiný, ale myslím si, že vstup do sezony s novým autem byl skvělý,“ hodnotil první ostré kilometry Erik Cais.

Druhá etapa obsahovala čtyři rychlostní zkoušky a posádka týmu Orsák Rallysport se rychlými časy dokázala posunout o 2 místa vpřed. Bohužel, na RZ 7 Erik lehce chyboval, ztratil téměř půl minuty a klesl zpět na 7. příčku. „Ruční brzda je u Fabie RS velmi citlivá. Jak na to nejsem zvyklý, zatáhl jsem za ni moc a ve dvou vracečkách jsme se přetočili. Beru to jako součást učení, na testech jsem moc neměl příležitost si vracáky na suchu vyzkoušet.“

Už poslední páteční vložka se 23letému českému mladíkovi nadmíru podařila. Zajel nejrychlejší čas v kategorii WRC2 a poprvé nakoukl do první desítky celkového pořadí. V sobotu v nastaveném tempu pokračoval, přidal další dvě vítězství v kategorii a probojoval se na 5. pozici před oficiálního jezdce M-Sportu Fourmauxe.

 

„Neporovnával jsem se s jednotlivými jezdci. Soustředil jsem se na to, abychom dokázali držet vysoké tempo srovnatelné s konkurencí. Jsem rád, že se nám povedly dílčí úspěchy, například jsme vyhráli sobotní etapu v rámci WRC2.“

Posádka Cais – Těšínský zvládla na výbornou i závěrečnou nedělní etapu včetně Power stage v legendárním průsmyku Col de Turini. V cíli si ještě o jednu příčku polepšila. V absolutní klasifikaci obsadila 12. místo, ve WRC2 čtvrtou pozici a v juniorské WRC2 Challenge třetí příčku.

Moje poděkování patří hlavně Škodě Motorsport za novou Fabii RS! Motor je úplně špičkový a jízdní vlastnosti skvělé. Člověk je v autě dost sebejistý už od prvních kilometrů.“ „Monte Carlo vyžaduje obrovskou souhru celého týmu, včetně posádky a špionů. Otec s Karlem Vajíkem dělali opět ‚ledové špiony‘ a musím říci, že odvedli naprosto špičkovou práci.

I když by se mohlo zdát, že když není sníh, špioni jsou bez práce, opak je pravdou. Toho doplňování rozpisu, štěrku, vytahaného sněhu, tekoucí vody přes silnici nebo namrzajících mostků byla spousta.“

 

„Jsme šťastní, že můžeme pracovat s novou škodovkou, která je opravdu úžasná,“ doplňuje šéf týmu Jaroslav Orsák. „Byla to pro celý náš tým velká výzva, protože jsme Fabii RS dostali k dispozici až v prosinci. Chtěl bych poděkovat celému týmu za odhodlání a práci při přípravách na Monte Carlo.

Dále bych chtěl poděkovat Škodě Motorsport za perfektní auto a technickou podporu, a našim partnerům za důvěru. Díky všem mohl Erik ukázat svůj potenciál. Jsme plni očekávání, jak se mu bude dařit při dalších startech.“

 

Dalším startem Erika Caise bude v březnu úvodní soutěž mistrovství Evropy v portugalském Fafe. V rámci mistrovství světa se ukáže v Chorvatsku, kde si loni pochvaloval jedinečnou podporu českých fanoušků.

 

Výsledky Rallye Monte Carlo 2023 (WRC2):

  1. Rossel – Dunand F – Citroën C3 Rally2                       3:22:09.9
  2. Grjazin – Alexandrov RUS – Škoda Fabia RS Rally2  + 0.5
  3. López – Rozada E – Hyundai i20 N Rally2                  + 1:06.2
  4. Cais – Těšínský CZ – Škoda Fabia RS Rally2    + 1:25.9
  5. Fourmaux – Coria F – Ford Fiesta Rally2                    + 1:51.9

 

Orsák Rallysport