Mnichovo Hradiště si připomíná hned dvě výročí spojená se značkou LIAZ.

Rok 2023 je v Mnichově Hradišti rokem LIAZu, slavnou značku připomene velkoryse pojatý program plný liazek

Mnichovo Hradiště si letos připomíná hned dvě výročí spojená s dnes již neexistujícími Libereckými automobilovými závody (LIAZ), které zaujímají v novodobé historii města zásadní místo. Před 70 lety z výrobní linky mnichovohradišťského závodu sjel první nákladní automobil této značky, před 20 lety tu byl vyroben vůz poslední, speciál sestavený pro Rallye Dakar.

Kromě těchto dvou exemplářů do Hradiště v květnu zamíří sedm desítek dalších liazek, řada pamětníků a celý den nabídne pestrý doprovodný program.

 

 

 

Město Mnichovo Hradiště ve spolupráci s Klubem veteránů LIAZ, Klubem Mn. Hradiště s.r.o. a Muzeem města Mnichovo Hradiště připravuje na poslední květnovou sobotu 27. května den s LIAZem. Půjde o celodenní akci, jejímž hlavním dějištěm bude centrální Masarykovo náměstí, ale v rámci níž se účastníci rozběhnou či rozjedou i dál po městě – na místa, kterými kráčela historie LIAZu.

Událost má hrubé obrysy a není pochyb, že půjde o akci výrazně nadregionálního charakteru.

„Už nyní můžeme prozradit, že budeme mít ve městě zastoupeny všechny modelové řady LIAZ a mnoho unikátních strojů, jako je ten z roku 1953, který opustil brány fabriky jako úplně první, nebo speciál Martina Macíka postavený v roce 2003 pro Rally Dakar,“ konstatuje za organizátory Ondřej Knobloch. Patrik Militký z Klubu veteránů LIAZ dodává, že cílen bude, aby u příležitosti 70. výročí od prvního vyrobeného vozu značky v Mnichově Hradišti do města zavítalo sedmdesát nákladních vozů.

Na náměstí bude k vidění průřez historií LIAZu, na dalších stanovištích pak budou vystavené vozy podle roků výroby. Tato další dějiště budou mít vždy s LIAZem přímou souvislost. Potvrzený je areál někdejšího LIAZu, dále jsou zvažovány tzv. „lité domky“ (v ulicích Na Výsluní a Polní) a sídliště Lidická, které vybudoval LIAZ v rámci výstavby bydlení pro své zaměstnance, nebo prostory nádraží, odkud liazky nejčastěji mířily do světa.

 

 

 

Všude budou na účastníky čekat nákladní auta, jejich majitelé či průvodci a další atrakce. Zastavení vznikne také v městském kině, kde poběží ve smyčce nový dokument věnovaný historii LIAZu připravený k této příležitosti. Mezi jednotlivými zastávkami bude po celý den účastníky vozit stylový historický autobus Škoda 706 RTO.

Přestože doprovodný program teprve vzniká, jisté je, že akce nabídne výstavy, rozhovory s pamětníky, přednášky, spanilou jízdu účastníků přes město do provizorního kempu v ulici V Lípách nebo večerní koncert. Organizátoři rovněž jednají o spolupráci s Národním technickým muzeem, Tatrou Kopřivnice nebo společností ŠKODA AUTO.

LIAZ má v moderní historii Mnichova Hradiště významné místo. Ve druhé půli 20. století šlo o největšího místního zaměstnavatele a také o hybatele, díky němuž se město od 60. do 80. let dynamicky rozrůstalo.

 

 

Pro řadu místních je tak LIAZ dodnes srdeční záležitostí, což dokazuje i masivní účast na listopadovém odstřelu továrního komína, který byl symbolickou tečkou za půl století trvající existencí LIAzu v Mnichově Hradišti.