Beseda se závodníky rally v Želechovicích odhaluje startovní listinu.

Startovní listina a program sobotní želechovické besedy „s vlčáky“

 Rally Klub Paseky, o.s. Vás zve na tuto sobotu 25. 2. 2023 do Želechovic nad Dřevnicí na dvakrát odložený 14. ročník Besedy se závodníky rally.

Startovní listina letos obsahuje samé vlčáky, ať už věkem, nasazením nebo jménem. Například úřadujícího druhého vicemistra ČR v rally, úřadujícího vítěze poháru P2+, snad největší rally-kaskadéry a baviče publika, špičkového motoráře, šéfa úspěšného mezinárodního týmu nebo rallyového šéfredaktora.

 

Pojďme si tedy představit letošní hosty a sobotní program tradiční želechovické rally-besedy.

Dominik Stříteský: Teprve čerstvě třiadvacetiletý vlčák, český mega-talent, úřadující druhý vicemistr ČR v rally a jezdec Škody Fabia R5 týmu ACA Škoda Vančík Motorsport. Loni se mu nejvíce dařilo na Šumavě a na Bohemce, kde obsadil druhá místa v MČR. Na barumce byl loni pátý absolutně a předloni na ní předvedl největší ránu v historii RZ Semetín.

Do „R5ky“ vtrhl hned jako velká voda a jezdí s ní dva roky. Předtím se v roce 2020 ještě stal Juniorským mistrem ČR, vítězem třídy 6 a vicemistrem kategorie 2WD, tedy „dvoukolek“.    

 

Adam Březík: Šestadvacetiletý talent, kariérní souputník Dominika Stříteského a úřadující vítěz Poháru P2+, když se mu loni podařilo absolutně vyhrát čtyři rallysprinty. S „R5kou“ má za sebou také dvě kompletní sezony, a něco málo navíc předtím. V roce 2019 se stal přesvědčivým absolutním vítězem Rallysprint série, to samozřejmě ještě s „dvoukolkou“.

Loni absolvoval úctyhodných 17 závodů a předloni 16. Jezdí za Samohýl Škoda Team. Hlavní šoumen nedávné předvánoční Mikuláš rally Slušovice.

Daniel Polášek: Další třiadvacetiletý mladý „vlčák, jehož dosavadní kariéra je však výrazně odlišná od předchozích dvou jmenovaných. V posledních dvou letech se účastní zejména závodů Mistrovství Evropy, kde loni obsadil sedmou příčku v klasifikaci ERC4 Junior.

Evropské starty prokládá vybranými českými soutěžemi. Zajímavostí je, že letos již absolvoval dva závody finského mistrovství za tým KMS Racing Oy, včetně známé Artic Lapland Rally.

 

Jaroslav Vančík: Týmový šéf Dominika Stříteského a majitel firmy Vančík Motorsport, proslulý motorář, a také velmi rychlý jezdec. Po pár letech s „Bčkovým“ žigulem VFTS si loni pořídil krásné historické BMW M3 E30 v designu Jona Bosche a vyhrál s ním MČR-HA jak na Rallysprintu Kopná, tak na Star Rally Barum Rally Zlín Historic.

S partnerkou Kateřinou Trojanovou, nejrychlejší ženou české rally přelomu tisíciletí, organizují program Rally dětem, v rámci kterého jsou děti zasvědcovány do motorsportu.

 

Syna a otec Josef a Jaroslav Urbanovi: Již deset let spolu tvoří posádku a hlavní šoumeny středu startovního pole, na které se čeká, a na které se chodíme dívat! Koření české rallye! Se svojí žlutou Škodou 130 LR předvádějí neuvěřitelné, někdy až akrobatické, kousky ve městech, v lesích i na lukách. Josef je takový český Ken Block s pravým českým vozem.

Kromě toho ale také jezdí strašně rychle. A aby toho nebylo málo, tak ještě spolupořádají Rally Kroměříž. Na besedě jsme je ale ještě neměli, tak se na tyto vlčáky přijďte podívat!

 

Tomáš Plachý: Jeden z nejzkušenějších českých spolujezdců, který má na svém kontě již stovky startů a závodí bez přestávky již od roku 1996. Pokud o něm lze hovořit jako o inventáři české rallye, tak je to inventář s tím nejlepším možným archívem, protože Tomáš je též dlouholetým šéfredaktorem magazínu Rally.

Pokud jste se tedy něco nedočetli v časopise, můžete dát Tomášovi šanci na nápravu a zeptat se ho na to osobně na besedě. 

No a co by to bylo za besedu s podtitulem „s vlčáky“, pokud by nebyly mezi hosty alespoň tři Vlčci, které jsme si tedy nechali ze zdvořilostních důvodů na konec:

Martin Vlček: Velmi zkušený dlouholetý přední český jezdec. V posledních dvou letech vždy druhý vicemistr Poháru P2+, který se mu v minulosti podařilo už i vyhrát. Jezdil téměř se vším, od klasického Subaru Impeza přes vozy S1600, S2000 a WRC až po auta kategorie R5/Rally2.

V posledních letech jej však už více než jako jezdce vnímáme jako majitele velmi úspěšného mezinárodního týmu Hyundai Kowax Racing, resp. Kowax 2BRally, který provozuje vozy Hyundai i20 R5/i 20N Rally2. Největšímu týmovým úspěchem je zatím vítězství v Mistrovství světa v kategorii WRC3 Jariho Huttunena z roku 2020, a také vítězství v polskému rallyovém šampionátu.   

 

Otec a syn Marek a Jakub Vlčkovi: Zástupci týmu Rentor Motorsport, který je hlavním partnerem letošní rally-besedy. Marek Vlček si loni připsal úctyhodných 21 závodů, druhé místo v MČR ve třídě 55+ pro jezdce starší 55 let a také 10. místo v Poháru P2+. Rally se Marek věnuje jako jezdec teprve od roku 2018 a po začátcích s Mitsubishi Lancer EVO IX je od poloviny roku 2019 věrný Škodě Fabia R5/Rally2.

Čtyřiatřicetiletý Jakub loni absolvoval v rally svou premiérovou sezonu, kdy kombinoval starty s různými specifikacemi Renaultu Clio: Sport, Rally5 a Rally4. Ve třídě RC5 mu to pak v Rallysprint sérii při jeho první sezoně v životě vyšlo na třetí místo celkově.

 

Program XIV. Besedy se závodníky rally v Želechovicích nad Dřevnicí u Zlína:

1) 17:00-17:15: Nástup a představení přítomných rally jezdců a spolujezdců.

2) 17:15-cca 19:30 Hlavní část programu – otázky na jezdce a spolujezdce.

3) 19:30-20:15: Autogramiáda jezdců + výdej tomboly.

4) cca 20:15: Společné fotografování s hosty.

5) Po skončení oficiálního programu volná zábava a posezení až do nočních hodin .

 

Moderují Marcel Herbolt z Rock Rádia a Aleš Holakovský. U vchodu bude možné také zakoupit lístky do tomboly. Parkování možné na hřišti pod sokolovnou, příjezd od hlavní silnice Zlín-Vizovice.

Na video-sestřihy z minulých ročníků besedy se můžete podívat zde:

 

Želechovickou besedu naleznete též na Facebooku viz zde: 

Místo konání akce: TJ Sokol Želechovice (sokolovna), 4. května 48, Želechovice nad Dřevnicí, GPS: 49°13’1.535″N, 17°44’57.103″E

 

 

Za Rally Klub Paseky o.s., Aleš Holakovský