Aliyyah Koloc na Abu Dhabi Desert Challenge na bedně.

Senzační Aliyyah Koloc. Na Abu Dhabi Desert Challenge byla třetí!

Aliyyah Koloc, 18letá závodnice týmu Buggyra ZM Racing, opět prokázala své jezdecké umění. Na náročné rally Abu Dhabi Desert Challenge obsadila ve speciálu Can-Am DV21 skvělé třetí místo v hodnocení mistrovství světa v dálkových soutěžích FIA (W2RC) kategorie T3 Lehkých prototypů!

V náročném podniku, který závodníky zavedl pouště Empty Quarter známé i z Rally Dakar, si počínala jako zkušený mazák. V písku, tedy terénu, který má nejraději, se pohybovala rychle a chytře, čímž zaskočila řadu i mnohem zkušenějších soupeřů. Vždyť v poli poražených byla v „té trojkách“ i taková veličina, jakou bezesporu je Švéd Mattias Ekström.

„Je to nejlepší výsledek pro Aliyyah, je to skvělý výsledek týmu. Fantastická práce všech. Jsem maximálně spokojený. Všem moc děkuju,“ řekl po závodě šéf Buggyry Martin Koloc.

„Třetí místo jsem opravdu nečekala. Jsem moc šťastná, že jsem se na konci tak náročné rally podívala na stupně vítězů,“ prohlásila spokojená závodnice. Také Alliyah nešetřila díky směrem k týmu mechaniků Buggyry. „Po Dakaru mi opravili speciál tak, že vypadá jako nový,“ prohodila s úsměvem.

„Začnu tím, že je dobře, že jsme dojeli do cíle,“ zažertoval francouzský navigátor Stéphane Duple. “Byla to náročná soutěž. Aliyyah skvěle řídila, v dunách je prostě perfektní. Být třetí v hodnocení světového šampionátu je skvělá věc. Za námi skončilo hodně vynikajících pilotů.“

 

 

 

Závodit na Abu Dhabi Desert Challenge není žádná procházka růžovým sadem. Také Aliyyah Koloc se musela vypořádat s řadou výzev, které jí nastražily trať i technika. Ale už po pondělní první etapě se držela na dohled od virtuálních stupňů vítězů.

A jak se ukázalo, taktika jet z počátku na jistotu a zaútočit ve velkých dunách, se vyplatila. Už po druhém dějství se závodnice Buggyry probila na průběžné třetí místo v MS. „Je to tu obsazenější skoro lépe než Dakar. Jezdci víc riskují, takže jsem z toho, co předvádí Aliyyah, naprosto nadšený,“ chválil svoji svěřenkyni David Vršecký, mentor a šéfkonstruktér Buggyry v jedné osobě.

Mladou závodnici nerozhodily ani časté odklady startů etap a zkracování délky měřených úseků kvůli rozmarům počasí. Ve středu se navíc posádka musela poprat s výměnou řemene, která nešla úplně podle jejích představ.

Další den přišla drobná zápletka. Po jednom skoku se Aliyyah ohnula jedna část ramene, kterou si posádka sama v poušti vyměnila. „Vyplatilo se nám, že jsme tuto výměnu před několika dny trénovali.,“ vysvětlila jezdkyně, která se i díky tvrdé „suché“ přípravě držela na třetím místě v průběžném pořadí W2RC.
Na tom se nic nezměnilo ani v pátek, kdy byla na pořadu poslední, pátá etapa.

„Poslední den jsem byla opatrnější. Nechtěla jsem riskovat a zničit auto. První polovina byla plná rozbitých dun. Pak přišla rychlejší pasáž, kterou jsem si užívala,“ dodala Aliyyah Koloc.

 

 

Buggyra