F2 v Džiddě : Ayumu Iwasa vítězem sobotního sprintu.

F2: Japonec Ayumu Iwasa vyhrál sprint v Saúdské Arábii

Body za vítězství v sobotním sprintu bral na Corniche Circuitu v Džiddě junior Hondy, Ayumu Iwasa. Závěrem neutralizacemi bolestivě zkráceného závodu za sebou udržel silného juniora Renaultu, Victora Martinse. PHM Racing by Charouz přišel o první bod sezony jen o necelou sekundu.

 

Ze své první pole-position ve Formuli 2 se mohl po 10. místě ve včerejší kvalifikaci těšit americký nováček Jak Crawford (Hitech). Junior Red Bullu se směl na start postavit před vítěze Bahrajnského sprintu Ralpha Boschunga (Campos), jeho týmového kolegu Kuše Mainiho a Ayumu Iwasu (DAMS). Roman Staněk (Trident) a oba jezdci PHM Racingu by Charouz, Roy Nissany s Benem Benavidesem museli doufat ve skutečně chaotický průběh závodu, aby ze svých zlých startovních pozic mohli dosáhnout na body.

Staněk přitom doplatil dodatečně na přestupek týmu a byl odsunut nazpět do poslední startovní řady: jeho tým nevrátil maršálkům po kvalifikaci pneumatiky včas…

 

Na start F2 se v těchto končinách nepřišel tradičně podívat téměř nikdo a tak to byli výlučně mechanici Hitechu, kdo mohl aplaudovat Crawfordově bezchybnému odpichu. Také Iwasa reagoval výborně a posunul se před oba vozy týmu Campos. Nissany postoupil během prvního kola na 13. místo, zatímco Benavides se Staňkem jen smutně uzavírali pole.

Začátkem druhého kola Iwasa právě vystřídal laxního Crawforda ve vedení, když se po zařátečnické chybě otočil třetí vůz v lakování Red Bullu Zaneho Malloneye. V poněkud „nešťastně“ koncipovaném betonovém kanálu v Džiddě to znamenalo první z chronicky známých neutralizací. Trvala 4 kola – takže pětinu sobotní show…

Crawford a Maini re-start řádně zaspali. Na druhé místo za Iwasu se pohotově posunul Boschung, Inda předjeli Daruvala, Bearman a Martins. Naostro se jelo buhužel opět jen dvě kola. Zatímco Daruvala předjel na konci cílové  rovinky Crawforda hladce a čistě, skončil podobný pokus Pourchaireho vůči Martinsovi a Bearmanovi srážkou. A další neutralizací… Smolař Pourchaire tím ztratil všechen svůj „bahrajnský glanz“, což sám věděl nejlépe a nestačil se Bearmanovi omlouvat.

Mezitím se setmělo a na lídra Iwasu čekalo již jen 11 kol za umělého osvětlení. Junior Hondy se ovšem nedokázal odpoutat od Boschunga, Daruvaly a silného Martinse. Úřadující šampion F3 se nejprve posunul před Boschunga, načež se o vítězství vyvinul zábavný japonsko-indicko-francouzský trojboj.

 

Japonec Iwasa

Závěrečná 4 kola měl Iwasa ve zpětném zrcátku Martinse, šikovně ale ubránil vedení až do cíle. Za ním se při tom vytvořil vláček deseti vozů, který uzavíral nenápadný Roy Nissany. Dvě kola před cílem zkušený Izraelec předjel Leclerca.

Dojel dobrý 10. a od prvního bodu pro PHM Racing by Charouz ho v cíli dělilo jen 0,7s!  Podobný tah kupředu Staněk s Benavidesem nepředvedli a zůstali také bez bodů.

Nedělní závod odstartuje v 14:15h.

 

Výsledek sprintu F2 na Corniche Circuit:

  1. Ayumu Iwasa, DAMS
  2. Victor Martins, ART
  3. Jehan Daruvala, MP
  4. Ralph Boschung, Campos
  5. Kush Maini, Campos
  6. Frederic Vesti, Prema
  7. Jack Doohan, Virtuosi
  8. Dennys Hauger, MP

9, Jak Crawford, Hitech

  1. Roy Nissany, PHM Racing by Charouz

 

  1. Roman Staněk, Trident
  2. Ben Benavides, PHM Racing by Charouz

 

Text a foto: Roman Klemm