Martin Prokop v Mexiku 2023 pátý. Vyhrál Ogier.

 

Martin Prokop po dojezdu do cíle hlásí:

„Ahoj z cíle krásné WRC – FIA World Rally Championship Rally México ?? kterou jsme dokončili jedenáctí celkově a pátí ve WRC2! Děkujeme za podporu všem fans!“

 

 

 

A ještě oficiální zpráva: ( omluvte podivný automatický překlad…..)

Sedmé zlato pro triumfujícího Ogiera v Mexiku 2023

Francouz vrcholí Rally México roll of honour poté, co si připsal rekordní sedmé vítězství v náročném štěrkovém utkání.

Sébastien Ogier přidal další rekord ke svému už tak impozantnímu součtu vítězstvím na Guanajuato Rally México v neděli odpoledne.

Francouz, který zahájil druhé shromáždění svého tažení na částečný úvazek v roce 2023, se posunul na vrchol mexické hody rekordním sedmým vítězstvím na severoamerické akci, o ocenění se předtím podělil se starým nepřítelem Sébastienem Loebem.

Se značnou výhodou 35,8 sekundy do závěrečné etapy to byla pro hráče Toyoty Gazoo Racing poměrně přímočará neděle.

Zbývající čtyři rychlostní zkoušky vyjednal s konečnou zdatností a z Wolf Power Stage nasbíral maximální bonusové body, když v roce 2008 skončil 27,5 sekundy před Thierrym Neuvillem na akci, kde debutoval v mistrovství světa v rallye FIA.

„Auto bylo o víkendu skvělé a pro nás i pro tým to byla bezchybná rally,“ řekl Ogier, který nyní vede šampionát jezdců o tři body před Neuvillem.

„Vzhledem k tomu, že dělám další rally, je důležité startovat první na silnici tam a bylo důležité získat body i pro tým,“ dodal s odkazem na Rallye Chorvatsko.

Neuvillův tvrdohlavý duch za volantem jeho Hyundai i20 N nechal fanoušky na kraji sedadel, když neúnavně bojoval s Ogierovým týmovým kolegou Elfynem Evansem. Poté, co začal den 5,3 sekundy v prodlení, se Neuville přiblížil k Welšanovi, kterého zbrzdila ohnutá závěsná paže.

Belgičanova vytrvalost se vyplatila, když ve finále předstihl svého soka, celkově si připsal druhé místo o pouhé čtyři desetiny sekundy a zajistil radostný konec čtyřdenního utkání.

Kalle Rovanperä se snažil vyrovnat tempu předního tria a ve své Toyotě se spokojil s osamělým čtvrtým celkově. Obhájce titulu se dál vzdaloval Danimu Sordovi z Hyundai, který skončil o minutu zpět pátý.

Drsný štěrkový terén si vybral svou daň na několika předních posádkách Rally1, což Gusi Greensmithovi umožnilo skončit celkově ohromně šestý ve své specifikaci WRC2 Škoda Fabia RS Rally2. Za ním stáli kolegové vyzyvatelé kategorie podpory Emil Lindholm a Oliver Solberg.

Celkově devátý byl nejlepší Ott Tänak, který dokázal zvládnout po poruše turbodmychadla, která v pátek ráno stála jezdce M-Sport Fordu Puma více než 14 minut, zatímco hvězda WRC2 Kajetan Kajetanowicz dokončil první desítku.

WRC je zpět na asfaltu pro příští měsíc Chorvatskou rallye, která se koná od 20. do 23. dubna. Akce sídlí v hlavním městě Záhřebu.

Celková klasifikace:

1. S Ogier / V Landais FRA Toyota GR Yaris 3hr 16min 9 .4sec
2. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +27.5sec
3. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +27.9sec
4. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris +1min 55.3sec
5. D Sordo / C Carrera ESP Hyundai i20 N +2min 58.8sec
6: G Greensmith / J Andersson GBR Škoda Fabia +12min 31.5sec

 

Mistrovské body jezdců (po 3. kole ze 13):

1. S Ogier 56pts
2. T Neuville 53pts

VIDEA  třeba zde:

https://fb.watch/jngcpQSpad/

https://fb.watch/jnhNNtvIMH/

https://fb.watch/jni0wKIFeA/

https://fb.watch/jnhZ6e2Og8/

https://www.facebook.com/reel/741913574052609

https://fb.watch/jnicoidcTp/

https://fb.watch/jnl0N4SIbx/

https://www.facebook.com/groups/1653702011586146/permalink/3416603111962685/