Brněnský jezdec Karel Hanika při testech zajel rekord. Na sezónu připraven.

KAREL HANIKA S TÝMEM YART YAMAHA PŘIPRAVENI NA START NOVÉ SEZÓNY

V TESTECH NA SLAVNOU ČTYŘIADVACETIHODINOVKU V LE MANS ZAJEL REKORD OKRUHU

Na konci března (28. – 29. 3. 2023) probíhaly oficiální testy vytrvalostního Mistrovství světa silničních motocyklů FIM Endurance World Championship. Týmy na okruhu Bugatti pokračovaly v přípravě na novou sezónu, kterou zahájí 15. – 16. dubna podnikem 24 Heures Motos v Le Mans.

 

Nejrychlejším jezdcem byl brněnský Karel Hanika, který poslední testovací den v Le Mans zakončil úžasnou jízdou a nastavil pro Yamalube YART Yamaha EWC Official Team nový rekord okruhu a poslal tímto fanouškům nejlepší pozvánku ke sledování těchto famózních vytrvalostních závodů.

 

 

Česká hvězda v sedle Yamahy YZF-R1 na pneumatikách Bridgestone a podporovaná týmovými kolegy Niccolò Canepou, Marvinem Fritzem a Robinem Mulhauserem zajela na okruhu Bugatti dlouhém 4,185 km nejlepší čas na kolo 1:34.759, čímž překonala svůj vlastní rekord, který měl hodnotu 1:34.878 a byl zajet během loňského 45. ročníku čtyřiadvacetihodinovky.

 

 

Karel Hanika: „Jsem opravdu spokojený s prací, kterou jsme odvedli během tohoto přípravného testu. Tým mimo sezónu pracoval opravdu tvrdě a vytvořit nový rekord na kolo je úžasné. Upřímně řečeno, během těchto dvou dnů jsme se soustředili na závodní tempo, ale dnes odpoledne mi tým dal příležitost otestovat kvalifikační pneumatiku a časy ukazují, že funguje dobře, navíc všichni tři jezdci mohou zajet takto rychlý čas. 

Mít rekord na kolo je vždy příjemné, ale cíl je jasný: vyhrát 24hodinové závody. Celý tým odvedl úžasnou práci a jsem hrdý na to, jak jsme spolupracovali, jsme připraveni na začátek sezóny.“

 

Niccolò Canepa řekl: „Jediná věc, kterou potřebujeme, je mít více štěstí, protože máme vše, co potřebujeme, abychom podávali dobré výkony a byli úspěšní. Máme skvělý tým, skvělou motorku, skvělé pneumatiky, skvělé týmové kolegy, takže jsme připraveni bojovat, potřebujeme jen to štěstí. Sám jsem hodně trénoval, cítím se fit, cítím se připravený.

V posledních pár letech to bylo složitější, protože předtím jsem se při zimním testu zranil. Loni v lednu mi vyndali šrouby a dlahy, které jsem měl v kotníku, takže to znamenalo opět operaci. Letos je to vlastně poprvé za tři roky, kdy jsem se dokázal připravit na sezónu tak, jak sám chci, takže se cítím dobře a jsem plný energie do začátku sezóny.“

 

Posledním testovacím dnem před ostrým startem je úterý 11. dubna (privátní test) a poté už bude v sobotu 15. dubna ve tři hodiny odpoledne následovat start 46. ročníku 24 Heures Motos. 

Závěrem nezbývá nic jiného, než popřát týmu Yamalube YART Yamaha EWC Official do nové sezóny, aby měli opravdu více štěstí a opustili je technické problémy, které je mnohdy v těchto velmi náročných kláních vyřadí z boje o nejvyšší příčky. 

 

 

Text a ilustrační foto: David Vychopeň / Motor MAX

Zdroj: FIM EWC

Foto: FIM EWC, YART Yamaha