Technické muzeum otevře depozitář v Brně-Řečkovicích.

Přehlídka automobilové techniky aneb To bude jízda!
depozitář v Brně-Řečkovicích

22.–23. 4. 2023
9.00–17.00

Technické muzeum v Brně jako každý rok otevře depozitář v Brně-Řečkovicích s historickými vozidly. Zájemci si budou moci prohlédnout vozy z muzejních sbírek – vozidla městské hromadné dopravy (autobusy, trolejbusy), vojenskou techniku i osobní automobily. Součástí akce je i doprovodný program – ukázky hasičské techniky v akci a také soutěže a hry pro děti. Chybět nebudou ani návštěvníky oblíbené okružní jízdy historickými autobusy do okolí.

Škoda Sentinel

Účast na přehlídce přislíbily i Dopravní společnost Zlín-Otrokovice a dopravní společnost Busline Semily, které představí své historické autobusy Škoda 706 RTO. Členové Tatra Historik Klub ČR z Kolína letos přivezou mimo cisternového automobilu Tatra 111C také bagr UDS 113a na podvozku Tatra T2 148.

 

 

Mohou se těšit na historický parní vůz Škoda Sentinel, kdy se dozví, jak složité a náročné je uvést takový vůz vůbec do pohybu a co obnáší jeho údržba. Z užitkové techniky uvidí dále Zametací vůz Praga. Po delší pauze vystavíme znovu také elektromobil EMA 2, což byl projekt VUES a brněnské VUT v 70.letech 20. století. Dále se mohou návštěvníci těšit na ukázky závodních vozů značky Škoda ze 70.-90. let 20.století nebo na motocykly ze stejného období.

Ze sbírek Technického muzea v Brně pozornost návštěvníků nesporně upoutá parní nákladní automobil Škoda Sentinel, vyráběný v letech 1924–1935 ve Škodových závodech. Dozvědí se, jak složité a náročné je uvést takový vůz vůbec do pohybu a co obnáší jeho údržba.

Po delší pauze muzeum znovu vystaví elektromobil EMA 2 – výsledek společného projektu Výzkumného ústavu elektrických strojů a Výzkumného učení technického v Brně v 70. letech 20. století. Dále se mohou návštěvníci těšit na ukázky závodních vozů značky Škoda ze 70.–90. let 20. století nebo na motocykly ze stejného období.

Technické muzeum v Brně vystaví také cca 10 různých verzí a provedení vozidla Praga V3S, od jehož zahájení výroby letos uplyne 70 let. Mimo vozidel značky Praga V3S ukáže návštěvníkům i radiolokátor P-19 instalovaný na dvou podvozcích nákladního automobilu ZIL-131; radar muzeum získalo od Ministerstva obrany ČR v roce 2021.

Prezentaci vojenské techniky ze sbírek TMB doplní i vozidla soukromých sběratelů a současnou vojenskou techniku představí Armáda České republiky.

 

Okružní jízdy autobusy ze sbírek Technického muzea v Brně
Autobusy budou jezdit od 10.00 do 16.30; budou vyjíždět přímo z areálu přehlídky automobilové techniky a budou se tam i vracet.

Jízdenky na okružní jízdu činí 50 Kč na osobu, kupují se přímo v areálu a bude nutné si vybrat konkrétní spoj (čas) dle volné kapacity autobusu.

Trasa: ul. Terezy Novákové – Vážného – Hapalova – Maříkova – Řečkovická – Příjezdová – Mácova – Černohorská – Žilkova

Vchod do areálu depozitáře (bývalá kasárna na ul. Terezy Novákové 64) leží přímo u zastávky autobusových linek č. 41 a 71, zastávka „Žilkova“, případně je dostupný pěšky z konečné tramvaje č. 1 v Řečkovicích (cca 700 m).

Parkování: s ohledem na značně omezenou kapacitu vyhrazených parkovacích míst v depozitáře doporučujeme návštěvníkům využít MHD.

 

 

Vstupné do areálu činí 40 Kč, volný vstup mají děti do 6 let a osoby s průkazem ZTP. Platba je možná pouze v hotovosti, uvítáme, pokud si připravíte drobné.

K dispozici budou stánky s občerstvením i upomínkovými předměty.
Akce se koná za finanční podpory statutárního města Brna a pod záštitou primátorky JUDr. Markéty Vaňkové.

 

TM Brno