První značkový šampionát elektromobilů vstupuje do třetí sezony.

Opel a autoklub ADAC pokračují v partnerství v rallyovém šampionátu elektromobilů

  • Nový název šampionátu: ADAC Opel Electric Rally Cup „powered by GSe“
  • Týmy a účastníci mohou plánovat v delším horizontu
  • První značkový šampionát elektromobilů vstupuje už do třetí sezony

 

Opel potvrzuje svůj závazek k udržitelnému rozvoji motoristického sportu prodloužením stávající dohody s německým autoklubem ADAC, a to až do konce roku 2024. Zároveň se jejich světově první rallyový šampionát elektromobilů loučí s původním názvem ADAC Opel e-Rally Cup a do nové sezony vstupuje jako ADAC Opel Electric Rally Cup „powered by GSe“. Stejně jako budoucnost celé značky Opel, také její aktivity v oblasti motorsportu staví na elektrickém pohonu.

Proto se nyní v názvu šampionátu elektromobilů objevuje i název nové sportovní řady Opelu GSe (Grand Sport electric). Zároveň bude mít ADAC Opel Electric Rally Cup „powered by GSe“ v sezoně 2023 také ještě mezinárodnější charakter: V kalendáři je totiž celkem osm podniků, které se pojedou hned ve čtyřech zemích (Německo, Francie, Rakousko, Švýcarsko).

 

„Inovativní koncept šampionátu ADAC Opel Electric Rally Cup je ukázkovým příkladem toho, jak úspěšně skloubit práci s mladými talenty a elektrifikovaným motosportem. ADAC je průkopníkem udržitelnosti v motoristickém sportu. Avizovaným rozšířením spolupráce s automobilkou Opel vysíláme silný signál pro elektrifikaci automobilových soutěží,“ říká Dr. Gerd Ennser, prezident sportovní divize autoklubu ADAC.

 

Německá automobilka Opel a největší evropský autoklub spolupracují v oblasti motoristického sportu již více než deset let. Kromě úspěšných pohárových projektů ADAC Opel Rallye Cup a ADAC Opel Electric Rally Cup vznikl v rámci tohoto partnerství také ADAC Opel Rally Junior Team. Juniorský tým, který představuje druhý pilíř společného programu rozvoje mladých talentů, má za sebou působivé výsledky.

V roce 2022 vybojoval pilot Laurent Pellier s vozem Opel Corsa Rally4 už pátý juniorský titul FIA Junior ERC Rally Championship (JERC) pro ADAC Opel Rally Junior Team. O rok dříve se Laurent stal historicky prvním šampionem poháru elektromobilů ADAC Opel e-Rally Cup.

„Spolupráce mezi autoklubem ADAC a automobilkou Opel je ukázkovým příkladem úspěšné podpory mladých talentů,“ říká Jörg Schrott, šéf divize Opel Motorsport. „Oba partneři sdílejí společnou filozofii a strategii. Od sezony 2013 udělalo své první kroky v profesionálním rally-sportu v pohárech ADAC-Opel přibližně 120 jezdců z 19 zemí. Ti nejlepší z nich se dostali do týmu ADAC Opel Rally Junior Team a způsobili i na evropské úrovni skutečný rozruch.

Pět juniorských JERC titulů jezdců Emila Bergkvista, Marijana Griebela, Chrise Ingrama, Mártinse Seskse a Laurenta Pelliera hovoří za vše. Jsem nadšený, že se nám podařilo rychle prodloužit naši dohodu s autoklubem ADAC, protože všem účastníkům a týmům to dává větší jistotu při plánování sportovních aktivit.“

 

Jedním z vrcholů sportovního kalendáře automobilové federace FIA pro rok 2023 bude velkolepá Central European Rally (CER), která v říjnu odstartuje v Praze a přes Rakousko doputuje do svého cíle v německém Pasově. Ve startovním poli CER nebudou samozřejmě chybět ani účastníci poháru ADAC Opel Electric Rally Cup „powered by GSe“, kteří startují na identických elektromobilech Opel Corsa Rally Electric o výkonu 100 kW/136 k.

Zároveň se Timo Schulz, pohárový šampion z roku 2022, pokusí jít ve stopách Laurenta Pelliera za volantem speciálu Corsa Rally4 v rámci juniorského mistrovství Evropy JERC.

 

Termínová listina šampionátu ADAC Opel Electric Rally Cup „powered by GSe“

Květen 5/6                ADAC Rallye Sulingen                                                     D

Červen 2/3               Rallye du Chablais, Aigle                                                  CH

Červen 17/18           Rallye du Vosges Grand-Est, Gérardmer                        F

Červenec 14/15       Rallye Weiz                                                                       A

Srpen 18/19             ADAC Saarland-Pfalz Rallye, St. Wendel                       D

Září 1/2                     Rallye Mont-Blanc, Morzine                                             F

Září 29/30                 ADAC Rallye Stemweder Berg, Lübbecke                      D

Říjen 27/29               Central European Rally (CER), Praha-Pasov                 D/A/CZ

 

Termínová listina šampionátu šampionátu Junior European Rally Championship (JERC) 2023

Květen 19/21            Rally Poland, Mikołajki                                                     PL

Červen 16/18           Rally Latvia, Liepāja                                                         LV

Červenec 6/8           Royal Rally of Scandinavia, Karlstad                               S

Červenec 28/30       Rally di Roma Capitale, Fiuggi                                         I

Srpen 18/20             Barum Czech Rally Zlín, Zlín                                            CZ

Říjen 6/8                   Rally Hungary, Nyíregyháza                                            H

 

 

 

O Opelu

Opel je jedním z největších evropských automobilových výrobců. Díky masivní elektromobilní ofenzívě je Opel lídrem v trendu snižování emisí CO2. Značku založil Adam Opel v německém Rüsselsheimu v roce 1862 a už v roce 1899 začala společnost vyrábět automobily.

Opel je součástí skupiny Stellantis NV, která vznikla v lednu 2021 propojením koncernů Groupe PSA a FCA Group.  Opel (a jeho anglická sesterská značka Vauxhall) je zastoupený na trzích více než 60 zemí světa a krok po kroku vstupuje na další mezinárodní trhy.

Opel momentálně implementuje strategii elektrifikace pro zabezpečení svého trvalého růstu a v zájmu naplnění požadavků zákazníků na mobilitu budoucnosti. Do roku 2024 bude každá evropská modelová řada značky Opel zahrnovat elektrickou verzi. Po roce 2028 se Opel bude v Evropě plně soustředit na elektromobily.