Závod originálních nemotorových vozítek Red Bull Káry uvidíme v Česku.

Světová série Red Bull Káry se vrací do Čech

 V sobotu 16. září 2023 Praha přivítá závod originálních nemotorových vozítek s názvem Red Bull Káry. Jejich posádky se utkají v soutěži o čas, nápaditost a nejlepší show.

 

Red Bull Káry jsou dnem plným zábavy, což dokazuje i oblíbenost této akce ve světě. První závod se konal v roce 2000 v Belgii a od té doby se zopakoval 138 krát v 52 zemích. Do Česka se vrací po 15 letech. Závod naposledy hostilo Brno, kde se proháněly například pastička na myši, vozítko ve tvaru stanu či jeřábu. Z pražského Petřína se řítily Red Bull Káry dokonce už v létě 2003, tedy před dvaceti lety.

Participants seen during Red Bull Billy Cart in Melbourne, Australia on December 3, 2022. // Samuel Costin / Red Bull Content Pool // SI202212090125 // Usage for editorial use only //

O co jde?

Jedná se o závod podomácku vyrobených vozidel bez motoru, tzn. vozidla se smějí pohybovat jen za pomoci lidské síly a gravitace, a musejí být schopná zatáčet a brzdit. Co nejrychlejší projetí cílovou čárou vám k vítězství určitě pomůže, ale je tu několik dalších kritérií, na které se odborná porota zaměří.

Kromě rychlosti budou týmy hodnoceny také podle kreativity návrhu vozidla a showmanství. 

 

Jak velkolepý bude váš závodní vůz? Jak okázalé bude vaše vystoupení? Na tom všem záleží. Abyste vyhráli, budete muset využít aerodynamické know-how Adriana Neweye, technického ředitelem týmu Oracle Red Bull Racing F1, umělecký talent Salvadora Dalího a pódiovou prezentaci Freddieho Mercuryho.

Každý tým bude mít 30 vteřin na to, aby ohromil porotu svými divácky atraktivními kousky, než vyrazí na speciálně postavenou trať.

Event Participants compete at the Red Bull Box Cart Race in Bo-Kaap, Cape Town, South Africa, on November 6, 2022. // Mpumelelo Macu / Red Bull Content Pool // SI202211060387 // Usage for editorial use only //

Jak se přihlásit?

Závod je určen pro týmy složené ze 4 až 5 osob, přičemž každý člen týmu musí být starší 18 let. Registrovat se můžete do 12. 6. 2023 na stránkách redbull.cz/kary.

Součástí přihlášky je i náčrt prototypu vozidla navrženého přihlášeným týmem.

Participants seen during Red Bull Billy Cart in Melbourne, Australia on December 3, 2022. // Samuel Costin / Red Bull Content Pool // SI202212090161 // Usage for editorial use only //

Porota pak vybere 40 finalistů na základě následujících kritérií: vynalézavost, kreativita, závodní schopnosti, bezpečnost a dodržení konstrukčních předpisů. Finálové týmy budou oznámeny 26. 6. 2023 na webových stránkách akce, ti se následně pustí do výroby navrženého vozidla.

Fantazii se meze nekladou, na tratích ve světě byly k vidění káry představující např. banán, titanic, psa, myš, dinosaura, mrkev či vesmírnou loď.

 

Podívejte se na trailer a neváhejte se přihlásit.

 

Participant at Red Bull Soapbox Race at Circuit de Spa-Francorchamps, Spa on the 4th of September 2022. // Annika Wallis / Red Bull Content Pool // SI202209040863 // Usage for editorial use only //

Další informace k akci naleznete na redbull.cz/kary.