Josef Franc zahájil cestu šampionátem MS 2023 nejlépe, jak mohl.

JOSEF FRANC JE V ČELE MS NA DLOUHÉ DRÁZE

Josef Franc zahájil svou cestu šampionátem roku 2023 nejlépe, jak jen mohl, když si dojel pro vítězství v prvním ze šesti finálových závodů na německém „Waldstadionu“ v Herxheimu, který se konal ve čtvrtek 18. května 2023.

 

„Čtyřiačtyřicetiletý mladý veterán,“ pětinásobný národní šampion, ani jednou neskončil hůře jak druhý a vyhrál tři ze svých pěti jízd. Tímto výkonem se kvalifikoval přímo do finálové jízdy.

V ní pak před čtrnáct tisíci fanoušky suverénně triumfoval.

„Pořád tomu nevěřím,“ řekl Franc pro oficiální stránku FIM. „Je to skvělý začátek takového restartu mé kariéry po loňském zranění. Jsem moc rád za sebe a za všechny, kteří mi pomáhají. Byl to dobrý férový závod a vyhrál ten nejlepší – naštěstí jsem to byl já,“ řekl s humorem sobě vlastním.

Jsem velmi překvapen, že jsem neudělal žádnou chybu, motorka byla skvělá a všechno bylo perfektní.“

Brit Zach Wajtknecht, který vyhrál poslední dvě finále roku 2022, samozřejmě chtěl začít tam, kde loni končil. Pětadvacetiletý závodník se však ve finále musel sklonit před výkonemnašeho jezdce a vybojoval si druhý stupeň na stupních vítězů. Domácí Lukas Fienhage, mistr světa z roku 2020, obsadil ve finále třetí místo.

Ve finále startuje ještě jeden český jezdec Hynek Štichauer, v tomto závodě se mu však příliš nedařilo a obsadil 15. místo.

Seriál se nyní přesouvá do polského Ostrowa kde se 17. června uskuteční druhé finále letošní sezóny.

 

Petr Moravec,

foto oficiální servis FIM, Jesper Veidhusen

 

AČR / moto