1000 mil československých i s koncertem před startem.

Předvečer zahájení 1000 mil československých bude patřit festivalu EuroArt Praha

Ve dnech 14. až 17. června se koná vzpomínková jízda historických automobilů 1000 mil československých se slavnostním startem u klubového domu Autoklubu České republiky. V předvečer tohoto svátku mobilního kulturního dědictví spojil Autoklub ČR síly s festivalem EuroArt Praha, Stamicovým kvartetem a fagotistou Janem Hudečkem.

Na závěrečném koncertě letošní sezony festivalu zazní v úterý 13. června ve Smetanově sále klubového domu Autoklubu ČR motoristicky laděná drobnička „Na motoru“ Františka Kmocha, smyčcové kvartety W. A. Mozarta a B. Smetany, nebo Stamicův fagotový kvintet. Obě akce se konají pod záštitou ministra kultury Martina Baxy.

 

 

Fakt, že hudba a automobily k sobě patří, potvrzuje i člen Stamicova kvarteta a ředitel festivalu EuroArt Praha Josef Kekula: “ Téměř žádný muzikant se neobejde při výkonu své profese bez dobrého auta. A k veteránům máme i osobní vztah – hráli jsme kdysi pro paní Elišku Junkovou, která v naší automobilové historii znamená to nejlepší. Setkání s ní bylo velkým zážitkem, na který dodnes vzpomínáme. Přejeme všem veteránům a akci 1000 mil vše nejlepší a hodně šťastných kilometrů!“

K poctě letošního ročníku prestižní veteránské akce 1000 mil československých zahraje Stamicovo kvarteto na úvod koncertu motoristicky laděnou drobnou skladbu Františka KmochaNa motoru,“ v úpravě Pavla Trojana. Prostory Smetanova sálu Autoklubu České republiky v Opletalově ulici dále rozezní Smyčcový kvartet č. 2 d moll Bedřicha Smetany, Mozartův Smyčcový kvartet B dur „Lovecký“ a sólová skladba pro fagot Olafa Berga Vertigo v podání fagotisty Jana Hudečka. Společně se Stamicovým kvartetem pak Hudeček zahraje také Fagotový kvartet č. 5 B dur Karla Stamice.

1000 mil československých byl dálkový závod mezi Prahou a Bratislavou, který se jel v letech 1933-35, letos se tak koná s připomenutím jubilejních 90 let od prvního ročníku. Jeho start byl tradičně od budovy Autoklubu. Dnes se jedná o jednu z nejprestižnějších veteránských akcí v podobě vzpomínkové jízdy historických automobilů co nejvíce kopírující původní trasu někdejšího závodu.

Také slavnostní start probíhá podle stejného scénáře jako ve třicátých letech s řazením aut do „závodního depa“ před Autoklubem ČR.

 

Vstupenky na koncert lze zakoupit v předprodeji smsticket 9. koncert festivalu EuroArt Praha – Smetanův sál Autoklubu České republiky – Praha – vstupenky (smsticket.cz), v síti Viamusica a před koncertem v Sále Autoklubu.

Program koncertu 13. června 2023 od 19.30 / Smetanův sál, Autoklub České republiky, Opletalova 29, Praha 1

František Kmoch: Na motoru (úprava Pavel Trojan)

Bedřich Smetana: Smyčcový kvartet č. 2 d moll

Olaf Berg: Vertigo

Karel Stamic: Fagotový kvartet č. 5 B dur

Wolfgang Amadeus Mozart: Smyčcový kvartet č. 17 B dur, Lovecký, K 458

STAMICOVO KVARTETO

JAN HUDEČEK, fagot

 

Mezinárodní festival komorní hudby EuroArt Praha se za dobu svého trvání stal samozřejmou součástí pražského kulturního dění v oblasti komorní hudby. Do metropole i partnerských měst přiváží špičkové zahraniční umělce a dává prostor i domácím souborům a sólistům, často z mladé nastupující generace, kterým otevírá možnost růstu.

Uvádí české a světové premiéry a rozvíjí tak znalost a povědomí publika o světové i domácí soudobé komorní tvorbě. Rezidenčním souborem festivalu je od jeho založení Stamicovo kvarteto. Koncerty se konají celoročně v Sále Martinů Lichtenštejnského paláce na Malé Straně v Praze.

Hlavními partnery Mezinárodního festivalu komorní hudby EuroArt Praha jsou: Hlavní město Praha, Městská část Praha 1, Ministerstvo kultury ČR, společnost Efko, Akademie múzických umění v Praze, Státní fond kultury ČR a velvyslanectví a kulturní instituty vybraných zemí hostujících umělců jako např. Česko – německý fond budoucnosti, Rakouské kulturní forum nebo Francouzský institut v Praze.

www.euroart.cz

Autoklub České republiky hájí zájmy motoristů od roku 1904, kdy byly založeny Český klub motocyklistů a Český klub automobilistů. Obě od počátku spolupracující organizace se po pěti letech spojily a v roce 1922 byl pak změněn název na Autoklub republiky Československé.

Reprezentoval motorismus uvnitř státu i na poli mezinárodním. Jeho patronem byl první prezident T. G. Masaryk, znak Autoklubu zdobil chladič auta, kterým cestoval. Dnes je Autoklub ČR nositelem národní autority pro motorsport a zastupuje Českou republiku také v zahraničí.

Realizuje projekty pro širokou motoristickou veřejnost, zaměřuje se i na děti a mládež. Autoklub ČR jako dlouhodobě tradiční a pevná součást české občanské společnosti rozvíjí řadu společenských aktivit.