Foto Story CanAm show: Legenda o legendách na Red Bull Ringu

Foto Story –   CanAm show 2023

Pozor, nerad bych si stěžoval na něco, co rakouský pořadatel fandům motorsportu nabízí vedle moderní F1, F2 a F3 jako bonbónek jaksi „navrch“. Ve Spielbergu by se mohli na fandy s podobnými akcemi vybodnout stejně tak, jako na Hungaroringu a jinde. Faktem ovšem je, že onen roku 2020 stanovený a tři roky řádící „dobrovolný útok“ na evropské hospodářství měl své  viditelné následky i pro koncerny rázu Red Bullu.

Ty tam jsou časy, kdy pan Mateschitz sáhl hluboko do svých plných kapes, aby publiku hrdě předváděl nejen historické vozy od F1 až po DRM , ale posadil do nich i opravdová a historicky relevantní esa rázu Laudy, Piqueta, Prosta, Patreseho, Heyera, Bergera, Stucka, Hezemanse a další. 

Díky za to, že se i letos nad první zatáčkou (tedy v dřívějším Hella-S) objevily „Legendy“ – jejich kvalita ovšem byla poněkud sporná. Red Bull tentokrát vyhlásil heslo „CanAm“ a sběratelé přivezli do Štýrska šest exponátů této věhlasné US-série pro sportovní dvousedadlová mostra z přelomu 60. a 70. let.

Ani nevadilo, že v sobotu ujely čtyři z nich jen jediné kolo, jedno ani nebylo v pojízdném stavu a jedno se porouchalo po několika metrech. Již samotné zahřívání jejich 6-8litrových agregátů stálo za to. Vždyť dokonale přehlušily podivné bzučení F1, která právě absolvovala to, čemu se říká „sprint“…

K vidění byly McLareny M6B, M8C a M8C, BRM P157 a Lola T165, jejichž obsazení mi dalo podnět k výše „naznačené“ kritice: Jezdci totiž byli vesměs z „vlastní kuchyně“ Red Bullu.

Žádní pozvaní pamětníci, kteří by k daným exponátům měli historickou vazbu, ale prostě (v ohledu na CanAm) jen B-osobnosti, které na Red Bull Ringu tento víkend tak i tak byly: Dr. Helmut Marko (sportovní ředitel Red Bullu), Jos Verstappen (v roli táty Maxe), Juan Pablo Montoya (v roli táty Sebastiana), Alex Wurz (komentuje pro televizi) a Mark Webber (menežuje mladé jezdce).   

Takže ještě jednou dík – do budoucna ale prosím o trochu více historické hloubky…  

 

Text a foto: Roman Klemm