Jak jsme jeli Veterán rally Bohemia 2023….

Veterán rally Bohemia 2023 z pohledu posádky st. č. 17

Když jsem před čtyřmi roky koupil Škodu 110 L od semilského soutěžáka Josefa Kubeše, přál jsem tomuto autu zažít v nějaké podobě slavnou rally. Snažím se z auta nedělat „leštěnku“, ale veterána, kde případné závady nahrazuji především dobovými díly.

Auto absolvovalo zatím asi patnáct veteránských akcí – srazy a orientační jízdy. A letos se naskytla příležitost startu při vloni založené tradici Veteran Rally Bohemia.

Auto jsem svěřil pro přípravu do rukou mému kamarádovi Vláďovi Mužákovi, skvělému jezdci a mechanikovi, s nímž jsem odjel asi deset rally, včetně dvou úspěšných Bohemek v letech 1996 a 1997. V té době Vláďa ještě netušil, že to bude právě on, kdo mě bude navigovat.

Byl jsem původně dohodnutý se zakladatelem legendárních Nezmarů (a bývalým soutěžákem) Pavlem Zajícem, ale jejich vystoupení na festivalu narušilo naše plány.

 

Vláďu jsem musel chvilku přemlouvat, ale když viděl ve startovce jména Cvrček, Starý, Krečman a další, tak na spolupráci kývl s tím, že se uvidí s kamarády.

Už od rána měla druhá Veteran Rally Bohemia Mladá Boleslav příjemnou atmosféru. Na Staroměstském náměstí se to hemžilo krásnými auty a řada lidí přijela právě z důvodu, že se po čase opět uvidí. Itinerář vydávali pořadatelé posádkám až těsně před startem a ty se pak vydaly na více jak dvě stě kilometrovou trať Pojizeřím, Jizerskými horami a Českým rájem.

Na trati se plnily testy, dovednosti a byl na ní také dvakrát zařazen úsek pravidelnosti na „polňačce“ mezi obcemi Všeň a Olešnice.

Akci přálo počasí a na průjezdních kontrolách byli příjemní a usměvaví pořadatelé. Dojezd do cíle byl na parkovišti před Muzeem Škoda. Před vyhlášením výsledků mohli účastníci navštívit komentovanou prohlídku. Samotné vyhlašování proběhlo v sále muzea za moderování rally komentátora Karla Špačka a bylo důstojnou tečkou za druhým ročníkem Veteran Rally Bohemia, který se bezpochyby vydařil.

 

Pro naši posádku byl na závěr nečekaný bonus, když jsme se stali celkovými vítězi, vítězi kategorie a nejúspěšnější posádkou s vozem Škoda. Obrovský dík patří všem pořadatelům v čele s Lukášem Strouhalem a samozřejmě všem zúčastněným posádkám.

Teď už je řada na soutěžních dvojicích, které v pátek 7. července odstartují do jubilejního 50. ročníku Rally Bohemia (Škoda) Mladá Boleslav.

 

 

Pavel Vydra

Foto: archiv posádky