Šampionát WRC a ochrana světového dědictví UNESCO

Mistrovství světa v rallye FIA

WRC se zavazuje k ochraně světového dědictví UNESCO

SI Upload Template WRC Stop 11 – @World

Propagátor WRC se ve svém závazku k udržitelnější budoucnosti shoduje s UNESCO.

Pořadatel WRC přislíbil svůj závazek k ochraně světového dědictví UNESCO, čímž se mistrovství světa v rallye FIA (WRC) a MISTROVSTVÍ EVROPY v rallye FIA (ERC) stalo prvním mistrovstvím FIA a zúčastněnými stranami v motorsportu, které tento krok učinily. Promotér WRC se připojuje ke Světovému veslování jako jediné sportovní organizace, které zaznamenaly závazek chránit světové dědictví UNESCO.

V roce 2022 BYLA WRC příkladem své oddanosti směřování k udržitelnější budoucnosti tím, že se stala prvním mistrovstvím světa FIA, které přijalo stoprocentně udržitelná paliva. Tento pozoruhodný výkon byl spojen se zavedením průkopnických vozidel Rally1 s hybridním pohonem.

Budoucí korektura však přesahuje udržitelnější vozidla. Vzhledem k tomu, že se akce WRC a ERC konají v přírodním prostředí, má praxe rallye úzkou souvislost a zájem na zajištění zdravých a zachovalých ekosystémů, a tím i závazek propagátora WRC k památkám světového dědictví UNESCO pro jejich vynikající univerzální hodnotu a základ pro ekosystémy a zachování biologické rozmanitosti.

 

Ve své funkci formulovat kalendáře WRC a ERC, jakož i své regulační právo na schválení itinerářů událostí, se pořadatel WRC zavazuje, že nebude mít negativní dopad na současné a budoucí určené přírodní a smíšené seznamy světového dědictví UNESCO a jejich připojené nárazníkové zóny.

Kromě toho se pořadatel WRC uznáním jak možných negativních dopadů sportovních událostí, tak schopnosti památek světového dědictví UNESCO podporovat udržitelný rozvoj zavazuje, že v rámci současných i budoucích akcí WRC a ERC zavede nástroj řízení přírody – zahrnující posouzení dopadu a prostorového rizika – kdy soutěžní činnost probíhá na přírodním nebo smíšeném seznamu světového dědictví UNESCO a/nebo v jejich nárazníkových zónách.

V rámci sportovního itineráře akcí WRC a ERC budou zachovány pouze soutěžní činnosti na přírodních nebo smíšených památkách světového dědictví UNESCO, které mohou prokázat odpovídající řízení proti nepříznivým dopadům na jejich vynikající univerzální hodnotu.

Pořadatel WRC má také v úmyslu zvýšit povědomí mezi diváky a dalšími zúčastněnými stranami v oblasti motorsportu o významu a významu světového dědictví UNESCO a povzbudit širší sportovní odvětví, aby pracovalo na tom, aby se zabránilo negativním dopadům na tyto lokality a jejich nárazníkové zóny.

 

Generální ředitel promotéra WRC Jona Siebel k závazku uvedl: „Jako šampionát y WRC a ERC procházejí jedněmi z nejrozmanitějších a nejunikátnějších míst na světě a přenášejí po celé zeměkouli snímky neuvěřitelné krásy, ve které žijeme. Ochrana vynikající univerzální hodnoty světového dědictví UNESCO prostřednictvím osvědčených postupů a vzdělávání našich fanoušků je nedílnou součástí budoucí odolnosti našeho sportu. ”

Ředitel Centra světového dědictví UNESCO, pan Lazare Eloundou Assomo, se vyjádřil k slibu pořadatele WRC: „Ochrana památek světového dědictví UNESCO pro současné i budoucí generace je společnou odpovědností. Vřele vítáme přelomový závazek pořadatele WRC, prvního účastníka motorsportu, který se zavázal k ochraně světového dědictví UNESCO. Přijetím tohoto závazku pořadatel WRC uznává svou odpovědnost zajistit, aby tato jedinečná, ale křehká místa nebyla ovlivněna jejich sportovními událostmi. Doufáme, že tento závazek inspiruje další zúčastněné strany v oblasti sportu k podobným krokům. ”

Vedoucí oddělení dědictví a kultury Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) Tim Badman dodal: „Jsme rádi, že se promotér WRC připojuje k uznání sdílené odpovědnosti za zachování nejikoničtějších míst světa. Je to důležitý krok pro motoristický průmysl a sport v širším měřítku, aby se zajistilo, že budou moci být i nadále užívány, aniž by to poškodilo naše dědictví“.

 

Pořadatel WRC posoudí nezbytné kroky a bude úzce spolupracovat s Centrem světového dědictví UNESCO a jeho poradními orgány (Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN), Mezinárodní radou pro památky a památky (ICOMOS) a Mezinárodní středisko pro studium zachování a obnovy kulturních statků (ICCROM)) s cílem rozšířit svůj závazek vůči kulturnímu světovému dědictví UNESCO.

Pořadatel WRC bude v prováděcích mechanismech tohoto závazku pracovat v součinnosti se všemi organizátory akcí WRC a ERC.

 

 

 

 

PR