Toyoty WRC obsadily všechny stupně vítězů v domácí Japonské rallye.

Tým japonského výrobce ovládl domácí rally a zakončil sezonu WRC 2023 dalším vítězstvím.

Elfyn Evans si zajistil vítězství od světla k vlajce v neděli na FORUM8 Rally Japan, když jeho tým Toyota Gazoo Racing uzamkl tři nejlepší pozice na domácí půdě.

Velšský jezdec Evans si připsal osmé vítězství v kariéře, když v tomto posledním kole sezony skončil s dominantním výkonem 1min 17,7 sekundy před týmovým kolegou Sébastienem Ogierem a potřetí potvrdil své místo běžce v šampionátu FIA World Rally Championship 2023.

Evans položil základy slávy hned na začátku asfaltového utkání, když v páteční deštěm nasáklé úvodní etapě zaútočil na téměř dvouminutovou výhodu. Od té doby dokázal rally kontrolovat tím, že upravil úroveň rizika tak, aby vyhovovala neustále se měnícím podmínkám.

 

 

Kalle Rovanperä zachycením posledního pódiového místa završil perfektní sezonu pro Toyotu, která předznamenala tituly pro Rovanperäho a spolujezdce Jonna Halttunena, a také třetí vítězství výrobců za sebou.

„Nebylo to snadné s podmínkami, které jsme měli tento týden, i když už po pátečním večeru jsme měli obrovskou mezeru,“ řekl Evans. „Obrovský dík týmu, auto bylo skvělé a 1-2-3 pro Toyotu je fantastický výsledek. ”

Ogier, který v roce 2023 absolvoval program na částečný úvazek, poškodil podvozek svého vozu GR Yaris, když v sobotu vklouzl do bariéry. Požadované opravy znamenaly, že překročil přidělenou servisní dobu a inkasoval minutový časový trest, který mu nakonec zabránil ohrozit Evansovu výhodu.

Skončil o 28,8 sekundy před Rovanperäm, zatímco Esapekka Lappi, který řídil Hyundai i20 Rally1, udržel Toyotu hotshot Takamoto Katsuta a připsal si čtvrté místo o 20,0 sekundy.

Domácí hrdina Katsuta vyhrála devět z 21 etap rallye, ale kvůli incidentu v pátek ráno skončila jen něco přes tři minuty před vítězem Evansem. Bez tohoto přestupku by třicetiletý hráč klidně mohl slavit své první vítězství.

Ott Tänak nedokázal se svým M-Sport Fordem Puma najít dobrou rovnováhu a šesté místo bylo vše, co Estonec při svém posledním výjezdu za britský tým zvládl. V příští sezoně se vrací do sestavy Hyundai Motorsport.

Šampion WRC2 Andreas Mikkelsen přidal ke svému součtu další třídní vítězství a celkově skončil sedmý v Rallye Škoda Fabia RS2. Za ním byli spoluhráči z Rally2 Nikolaj Grjazin a Kajetan Kajetanowicz.

Kajetanowiczův výsledek druhého místa ve WRC2 Challengeru mu stačil k tomu, aby Gryazina k tomuto titulu porazil, a stává se prvním jezdcem, který seriál vyhrál od jeho uvedení na začátku roku.*

 

WRC se vrací v roce 2024, kdy Rallye Monte-Carlo zahajuje novou sezonu od 25. do 28. ledna.

*S výhradou potvrzení výsledků FIA

 

Několik videí viz ZDE:

https://fb.watch/onogvefSbQ/

https://fb.watch/onoBmE_21d/

https://fb.watch/onC0sXjwER/

https://fb.watch/onBVj0koIl/

 

 

Celková klasifikace:
1. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris 3h 32m 8 .8s
2. S Ogier / V Landais FRA Toyota GR Yaris +1m 17.7s
3. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris +1m 46.5s
4. E Lappi / J Ferm FIN Hyundai i20 N +2m 50,3s
5. T Katsuta / A Johnston JPN Toyota GR Yaris +3m 10,3s
6. O Tänak / M Järveoja EST Ford Puma +3m 28.3s

 

Zdroj: WRC / RB