V pětičlenné Etické komisi FIA bude působit i advokát Radek Pokorný

AUTOKLUB ČR MÁ ZASTOUPENÍ V ETICKÉ KOMISI FIA

Do vedení Mezinárodní automobilové federace (FIA) byl zvolen advokát Radek Pokorný. Ten se tak stane prvním Čechem, který bude mimo jiné dohlížet na závody Formule 1. Čtyřiapadesátiletý právník uspěl na sněmu v Baku. Místo v pětičlenné Etické komisi FIA Pokornému vyjednal Autoklub ČR vedený prezidentem Janem Šťovíčkem. 

Radek Pokorný bude mít na starosti bude mít dodržování pravidel, řešit bude i korupční kauzy. Nominoval ho Autoklub České republiky. „To, že jsem byl zvolen, je zásluhou jejich postavení ve světové federaci. Je to pro mě novinka, ani jsem nepočítal, že by to mohlo dopadnout. Strukturu FIA neznám, vlastní postavení tam nemám. Možná je mou výhodou, že jezdím elektrickým autem, takže na nich nebudu závislý,“ řekl Seznam Zprávám Pokorný. Mandát má do roku 2026.

 

Pokorný měl několik protikandidátů.

Jan Šťovíček, expert na sportovní právo, prezident Autoklubu ČR a člen Světové rady motorsportu FIA, označil prolobbování Pokorného do Etické komise Mezinárodní automobilové federace za prestižní událost.

„Je to vůbec jedna z nejvyšších pozic, které lze ve FIA dosáhnout. Jde o úspěch, díky jeho kvalitám a naší diplomacii. Radek Pokorný má zkušenosti v řešení sporů s mezinárodním přesahem. Už teď ho bude čekat řešení exponované kauzy kolem šéfa Mercedesu.

Napětí panuje mezi Formulí 1 a organizací FIA, vyjednává se o nové smlouvě. Kolegu Pokorného tedy hned na startu čeká složitý případ,“ řekl Seznam Zprávám Jan Šťovíček.

 

Zdroj:AČR