Obrovské předvánoční komplikace a kalamitní stav na zasněžené dálnici D1.

Policejní operační středisko přijalo přes 330 oznámení

Extrémně náročná služba pro všechny složky integrovaného záchranného systému

Extrémně náročnou službu mají za sebou nejen policisté na integrovaném operačním středisku Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, kteří přijali v průběhu služby více než 330 oznámení, které museli řešit, ale také všichni službu konající policisté z dálničního oddělení Velký Beranov.

Ti se potýkali od rána s obrovskými komplikacemi na dálnici D1, kde se ráno a poté odpoledne zcela zastavil provoz – ráno ve směru jízdy na Prahu, odpoledne ve směru na Brno. V kraji jsme řešili včera 70 dopravních nehod, další události v dopravě si řidiči vyřešili se svými pojišťovnami cestou sepsání euroformuláře.

Obrovské nasazení prokázali také všichni ostatní službu konající policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, kteří včera v průběhu dne a noci vyjížděli nejen k šetření dopravních nehod, ale také k řešení jiných protiprávních jednání. Časně ráno se navíc zapojili také do pátrání po pohřešovaném muži, kterého jeden z policistů našel podchlazeného, ale naštěstí živého. K této události připravíme a vydáme v průběhu dne samostatnou zprávu.

 

První problémy se na dálnici D1 objevily časně ráno, kdy kolem půl páté zablokoval provoz kamion, jehož řidič nezvládl na 141. kilometru směr Praha na zasněžené vozovce řízení vozidla a havaroval – zlomil se do „jedničky“ přes oba jízdní pruhy. Doprava se v místě zcela zastavila. Provoz v místě se podařilo obnovit před devátou hodinou.

Odpoledne se ale situace na dálnici, ale i na ostatních silnicích nižších tříd v našem  kraji výrazně zhoršila, velmi hustě sněžilo a na silnicích zůstával ležet mokrý sníh. Navíc na silnici padaly také stromy. Problémy se sjízdností byly na dálnici D1 v úseku Kraje Vysočina na více místech. Problémy měli zejména řidiči kamionů, kteří nemohli vyjet ve stoupání. 

Kolem 14. hodiny začaly problémy v úseku mezi 81. a 83. kilometrem dálnice D1 ve směru jízdy na Brno a na dalších místech dálnice před Humpolcem. V kopcích zůstaly stát kamiony, které nemohly vyjet a často vybočovaly, při snaze v místě vyjet, do levého jízdního pruhu. Někteří se do tohoto pruhu dostali  i vinou své bezohlednosti a nekázně, jiní zřejmě skutečně ve snaze vyjet, ale vozidlo s návěsem se jim mohlo vzpříčit a zasahovalo tak částečně nebo úplně do pruhu, kterým projížděla osobní vozidla. 

 

Někteří řidiči kamionů nerespektovali povinnost využít k jízdě stoupací pruh v místech, kde je zřízen. Důvodem byla opět  jejich nekázeň a nedisciplinovanost. Dopustili s tím přestupku v dopravě.

 

Lze říci, že řidiči byli na dálnici D1 včera  celkově velmi neukáznění, nenechali vytvořenou záchranářskou uličku a vozidla střediska správy a údržby dálnic  nemohla plynule projíždět úseky, protože  zůstávala viset v kolonách. Protože na Vysočině trvale sněžilo, tak se sjízdnost v místech, kde stála kolona, ještě více zhoršovala. Další problémy se objevily kolem půl třetí na komunikaci II/130 pod dálnicí D1 na kilometru 81 směrem do Koberovic.

Silnice zde  byla z důvodu odstraňování velkého množství popadaných stromů na žádost hasičského záchranného sboru zcela uzavřena. Problémy proto nastaly i na sjezdu z D1 na tuto komunikaci. Včera odpoledne byl navíc poměrně silný provoz a situace na dálnici D1 se výrazně zhoršovala a v podvečerních a večerních hodinách byla kritická.

 

Kolem půl osmé večer  na  88. kilometru dálnice  směrem na Brno  u Humpolce  provoz zastavil z důvodu pádu stromu na dálnici a bylo nutné, aby k místu přijeli hasiči a spadlý strom odstranili.  I v tuto dobu stále přetrvávaly problémy, když před tímto úsekem stály uvízlé kamiony, které zablokovaly i sypače, které nemohly dál pokračovat v údržbě a posypu. Tím došlo i k zablokování osobní dopravy. Některá vozidla byla na místě v tu dobu odstavená přes čtyři hodiny.

 

Hlídce se podařilo z kolony vytáhnout jeden sypač, který místo začínal prosolovat. Když ale policisté vytvořili uličku pro projetí sypače, neukáznění řidiči za nimi zase tuto uličku zablokovali. Další hlídka proto najela se sypači na 78. kilometr a snažila se stejným způsobem  projet a provést údržbu.

Bránili tomu však neukáznění řidiči kamionů, kteří uvízli i v levém pruhu, kde neměli co dělat a svým jednáním se dopustili přestupku v dopravě. Před třiadvacátou hodinou jsme posypové vozy dostali do kritického místa na 82. kilometr ke koloně z protisměru, což vyžadovalo nejdříve mít celý úsek zcela zastavený, aby sypače mohly bezpečně přijet z protisměru  a začít s údržbou komunikace.

Kolem půl dvanácté v noci se provoz v místě podařilo obnovit a čelo kolony se začalo velmi pomalu rozjíždět. Naší snahou bylo, aby se z kolony dostala ven nejdříve osobní vozidla, neboť jejich posádky byly ve špatném psychickém stavu, neměly pití, jídlo a některým docházely pohonné hmoty. Lidé proto kontaktovali linku 158 s prosbou o pomoc. 

Poslední „špunt“ byl v tu dobu ještě na 80. kilometru, kde se  sypač snažil komunikaci ošetřit a  kolem půl druhé v noci se kolona velmi pomalu rozjížděla. Její rozjezd se protáhl od časných ranních hodin.

 

Příčin včerejší kalamitní situace na dálnici D1 bylo několik – na prvním místě musíme zmínit počasí – extrémně silné sněžení, sněhové vánice a silný vítr, proto silnice, včetně dálnice D1, rychle pokryl těžký sníh, který ležel na silnici a ujížděl se. Dalším faktorem byl poměrně silný provoz a nakonec také obrovská nekázeň zejména řidičů kamionů, kteří zůstali stát v levém jízdním pruhu, kteří se snažili tímto pruhem vyjet v místě, kde se jim to v pravém jízdním pruhu nepodařilo.

 

 

Policisté z dálničního oddělení dělali maximum a v tak extrémních podmínkách nebylo bohužel v jejich silách v daný okamžik, kdy bylo jejich prioritou co nejdříve obnovit provoz, tyto neukázněné řidiče za jejich přestupky na místě pokutovat.

Policisté na D1 plnili u další úkoly – musíme k tomu všemu přidat i šetření nehod, které se v koloně nebo na dálnici na jiném místě v danou dobu staly a které museli policisté prioritně řešit. Naštěstí se všechny obešly bez vážnějších zranění.

 

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

 

PR