Dakar Classic dnes startuje. I s českou dámskou posádkou.

Dakarský zpravodaj 4 Czech Samurajs týmu

Klid před bouří, zítra se startuje

Den před startem Rally Dakar Classic je plný povinností. Samurajové musí být dobře připraveni a zajištěni, aby mohli úspěšně absolvovat zítřejší Prolog, kdy se naplno roztočí kola Dakaru Classic 2024. 

„Dnes proběhl hlavní brífink Dakaru Classic, který je velmi důležitý. Na tomto setkání se účastníci dozvěděli veškeré důležité a potřebné informace, které vám budeme přinášet během celé rally. Ani naši mechanici dnes nezaháleli, Tomáš Neruda se studentem Janem Pavlíkem ještě jednou důkladně prověřili technický stav Citroëna tak, aby vše bylo na sto procent připravené na zítřejší prolog.

Do něj řidička Bára Holická s navigátorkou Lucií Engovou vyjedou z bivaku jako padesáté v 8.29 hodin místního času,“ přináší poslední informace před startem Olga Roučková, která je možná více nervózní, než samotná posádka.

„I pro letošní ročník pořadatelé zvolili pořadí jednotlivých soutěžních vozů dle kategorií. A startuje se od nejsilnějších po nízkoobjemové kategorie. Tudíž jako první se na start Dakaru Classic vydá kategorie speciálů H4 v čele s italskou posádkou Calzi Stefano-Fiori Umberto s vozem Mitsubishi Pajero.

Poté odstartují kategorie H3 a H2. A nakonec sjedou ze startovní rampy vozy kategorie H1. Teprve za nimi odstartuje „karavana“ kamionů. Ještě si nejsem úplně jistá, jak organizátoři budou rozdělovat kategorii H1, ve kterých máme i naší „Kačku“.

 

V listině přihlášených posádek je kategorie H1 rozdělena do dvou podkategorií H1A a H1B. Ale ve startovní listině vidíme už pouze H1 bez jakéhokoliv dalšího dělení. V této kategorii je zapsáno šestnáct závodních aut, mimo jiné i speciál Škoda 130 LR další české posádky,“ doplňuje informace Ollie Roučková.

Video s rozhovorem  s posádkou viz ZDE.

Poslední přípravy na Rally Dakar zahrnují také technickou kontrolu doprovodného vozidla, které bude po celou dobu posádku provázet. Tuto kontrolu si vzal na starosti Jan Pavlík, student Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov.

„Abychom samurajský den uzavřeli, připojuji informaci, že Báru Holickou si vybral Redbull, který vstupuje i do kategorie Dakar Classic. Ověsili Báru dvěmi kamerami, které je budou snímat každý den. Je to potěšitelný krok a je vidět, že kategorii Classic mají v zahraničí čím dál více v oblibě, a že i sem přicházejí i silní sponzoři,“ dodává šéf doprovodného týmu Jakub Fára.  

A ty odvážlivce, kteří se postaví 5. ledna 2024 na start Dakar Classic, si můžete přečíst v přiložené startovní listině.

Startovni listina Dakar Classic24

Ollie Roučková

PR