Dušan Drdaj je kvůli díře v zadní nádrži mimo hru.

 Michek a jeho parťáci zdolávají na Dakaru dvoudenní etapu. Drdaj musel skončit

Velká novinka zpestřila letošní ročník Dakarské rallye. Organizátoři zařadili do programu dvoudenní etapu Chrono48, ve které musí překonat 626 měřených kilometrů v dunách pouště Rub al-Chálí. Přespávají v bivaku, do kterého se jim podařilo dostat. Nejdále dojel Martin Michek, který je v bivaku E na 462. kilometru.

Milan Engel a Jaromír Romančík přespí v bivaku D a Martin Prokeš zase v „céčku“ na 363. kilometru. Velkou smůlu měl Dušan Drdaj, kterému se udělala v zadní nádrži díra a musel skončit. Společně s týmem Orion – Moto Racing Group se přesouvá do Rijádu.

 

Drdaj

 

 

Tajná a drsná je dvoudenní šestá etapa. Závodníci museli před startem odevzdat mobilní telefony organizátorům, kteří je zaplombovali. V bivaku přes noc dostanou pouze spacák, stan, pár konzerv s jídlem a kahan pro jejich ohřev. Dále pak sušenky, šest litrů vody, ze kterých musí čerpat také v následujícím dni. To všechno probíhá v nekonečné poušti Empty Quarter a po dojezdu nemá nikdo kontakt s vlastním týmem.

„Jak jsou na tom kluci? No, moc o nich vlastně nevíme,“ potvrdil Ervín Krajčovič, šéf českého Orion – Moto Racing Group. „Sledovali jsme je pouze na livetimingu. Víme akorát, že nejdál se dostal Michek, který je v bivaku s dalšími jedenácti lidmi.“

Michek ztrácel na nejrychlejšího přes 40 minut a bojuje o top 20, stejně jako Milan Engel. „Jemu údajně těsně před takkovačkou došel benzín, organizátoři to s dojezdem naplánovali tip ťop, ale vyřešil to rychle. Nevíme jak, ale opět si poradil. Bohužel tam nechal nějakých deset minut. Také Jaromír Romančík předvedl skvělý výkon.

 

 

 

Komplikacím se nevyhnul v etapě plné dun Dušan Drdaj. Nadějný jezdec z Prahy se pral o nejlepšího nováčka letošního Dakaru. Z hlavní soutěže ale odstupuje kvůli poškození v zadní nádrži. „Jeho motorku dostaneme až brzo ráno. V tuhle chvíli nic moc nevíme.

Buď si ránu způsobil od zadního kola nebo od kamene, těžko říct. Dušana vyzvedl náš presscar a zítra si s ním uvidíme v Rijádu. Pak se uvidí, co dál. Je to škoda a je nám to líto. Vedl si dobře.