Australská kvalifikace F2: Staněk na pole-position v sobotu, Hauger v neděli.

Australská kvalifikace F2

V kvalifikaci Formule 2 v Albert Parku se prosadil Dennis Hauger z Norska. Roman Staněk s Richardem Vesrchoorem potvrdili, že se jejich tým Trident s novým monopostem jaksepatří spřátelil. Čechovo 10. čas bude znamenat první startovní místo v zítřejším sprintu.

 

Ve volném tréninku na trati v Albert Parku se prosadil Nor Dennis Hauger (MP) před Isackem Hadjarem (Campos) a Kimim Antonellim (Prema). 9. časem naznačil Roman Staněk, že by mu dráha měla “sedět” – týmový kolega od Tridentu, Richard Verschoor zaznamenal dokonce 5. čas.

Začátek kvalifikační session proběhl neklidně. Během úvodních 10 minut se kvůli menším problémům Villagomeze a Martinse dvakrát přerušovalo, než se protagonisté mohli jaksepatří „rozjet“. První ostré pokusy vyšly nejlépe jezdci Hitechu, Paulovi Aronovi. Estonský nováček F2 mohl k výměně pneumatik do boxů jako lídr časové tabulky před Haugerem, Hadjarem, Bortoletem a Antonellim, zatímco Verschoor se Staňkem drželi dobré pozice 10 a 11.

O konečné pořadí kvalifikace se ovšem tradičně jelo až v závěrečných sekundách session, kdy všichni vsadili na jednu kartu – a na měkké pneumatiky. Takový pokus vyšel nejlépe dominátorovi prvního podniku roku Zane Maloneyovi (Rodin), který zajel o setinku rychleji, než Aron.

Roman Staněk se dokázal posunout lupředu na 8. místo. Snažení ostatních hned na to zmařila další červená fáze po nehodě Američana Crawforda. Na trať se sznovu smělo teprve 2 minuty před koncem. Nejlépe si při tom vedl Kush Maini, kerého ovšem dokázal nejdříve překonat Antonelli a v poslední sekundách všechny porazil Hauger.

 

Richard Verschoor potvrdil dobrou formu 3. Řasem, Roman Staněk bude sahet po bodech z 10. místa v neděli a z pole-position v sobotním sprintu.

“Jsem přesvědčen, že zítra mohu zajet pro dobrý výsledek. Je tu šance bojovat o vítězství, nebo alespoň o stupínek vítězů. Auto je dobré. Mezi Bahrajnem, Džeddou a Melbourne jsme ho dokázali sině zlepšit,“ popisuje svou výbornou formu Staněk. Skutečnost, že kolega byl Verschoor opět o truchu rychlejší, vysvětluje takto: „Měl jsem problém s brzdami, jinak se s Richardem vidím na stejné úrovni.“    

Text a foto: Roman Klemm

 

 

Výsledek kvalifikace F2 v Melbourne:

  1. Dennis Hauger, MP                  1:28,694s
  2. Kimi Antonelli, Prema               1:29,038s 
  3. Richard Verschoor, Trident      1:29,173s
  4. Kush Maini, Invicta                   1:29,313s
  5. Zane Maloney, Rodin               1:29,374s
  6. Paul Aron, Hitech                     1:29,385s
  7. Josep Marti, Campos               1:29,429s
  8. Isack Hadjar, Campos             1:29,470s
  9. Gabriel Bortoleto, Invicta         1:29,502s
  10. Roman Staněk, Trident         1:29,594s ( dole)