Stanislava Budila čeká domácí Historic Vltava Rallye. A zimní podmínky.

Budila s Vejvodou čeká domácí soutěž – a taky zima

Zdolat Historic Vltava Rallye – to je velký úkol posádky Stanislav Budil – Petr Vejvoda pro nadcházející víkend. Druhý podnik evropského šampionátu historických vozů zároveň otevírá české mistrovství, a tak je úspěch na něm dvojnásob důležitý.

Závodníky ale čekají hodně těžké povětrnostní podmínky.

V březnu v tričku a o měsíc později v zimní bundě – právě takhle zatím vychází nejvhodnější oblečení pro první dvě letošní účinkování dvojice Stanislav Budil – Petr Vejvoda. „Nebylo by v tom na první pohled nic divného, vždyť tehdy jsme závodili ve Španělsku a teď nás čekají tratě v šumavských kopcích. Ale všichni si dobře pamatujeme, že před oním měsícem se v tričku chodilo i v Čechách a naopak teď je na jihu Evropy hodně chladno…

Počasí se zkrátka trochu zbláznilo a my se tomu musíme přizpůsobit,“ usmívá se osmačtyřicetiletý zkušený pilot ze Štětkovic a navazuje: „Na Rally Costa Brava nás déšť u moře trochu překvapil, teď se raději připravujeme na to, že počasí se může měnit i několikrát za soutěž a vezeme všechny možné varianty pneumatik. Zejména na rychlostní zkoušce Keply bude správné obutí hodně důležité a myslím si, že právě výsledek této rychlostní zkoušky bude pro konečné pořadí zcela zásadní.

 

Celá soutěž bude ale velice náročná i pro techniku. Ta nás na Pyrenejském poloostrově trochu ´vypekla´, motor ale dostal důkladnou údržbu a opět krásně vrčí. Právě agregát nás ale potrápil i v mezidobí – nejprve jsem jej totiž vyměnil za náhradní… Aby u něj při přetahování hlavy rovnou praskl blok. A tak dostal šanci na reparát motor ´španělský´ – a my jsme se v minulých týdnech rozhodně nenudili.

Teď by ale mělo být vše nachystáno a v plné kondici a my moc děkujeme za podporu jak našim rodinám, tak také týmovým partnerům v čele se společností Energon Grid,“ říká Stanislav Budil.    

Letošní Historic Vltava Rallye má na programu celkem dvanáct rychlostních zkoušek o celkové délce přes 140 kilometrů a startuje v pátek odpoledne v Klatovech. „Jedeme tentokrát pod hlavičkou pořádajícího Pošumavského auto moto klubu, o to víc se chceme pokusit o pěkný výsledek,“ nechal se slyšet spolujezdec Petr Vejvoda: „Uvidíme, zda pro nás bude hrát výhodu i domácí prostředí, přece jen jsme tady už několikrát startovali a v roce 2017 dokonce vyhráli český mistrák.

 

Ale tehdy se jelo jen na části letošních erzet a bylo také hodně jiné počasí než letos, a tak se necháme překvapit, jak nám to tentokrát půjde. Jak už říkal Standa, důležité bude trefit správné obutí, a tak budeme držet palce i mechanikům Zdeňkovi Kožmínovi a Romanu Maryškovi, aby i oni stihli být všude včas.

Náročná soutěž to letos totiž bude opravdu pro všechny, také pro diváky – bude to hlavně pro ty otrlé a teple oblečené. Držte ale palce i nám, budeme to potřebovat!“

 

 

PR

Karel Špaček