Dvě nové pneumatiky P Zero pro Porsche Taycan.

Pirelli rozšiřuje nabídku Elect o dvě nové pneumatiky P Zero pro Porsche Taycan

Pneumatiky Pirelli P Zero R a P Zero Trofeo RS byly vybrány společností Porsche pro nový model Taycan a budou také jedinými pneumatikami dostupnými pro Taycan GT, nejsportovnější variantu modelové řady. První z nich je určena pro každodenní jízdu supersportovních vozů, zatímco druhá je semi-slickovou variantou pro jízdu na ulici.

Obě pneumatiky byly uvedeny na trh na začátku letošního roku a ve spolupráci s německou automobilkou byly speciálně upraveny tak, aby zvýšily sportovní charakter a efektivitu vozu. Obě jsou opatřeny symbolem Elect, který označuje balíček technologických řešení vyhovujících vlastnostem elektromobilů.

 

“V roce 2019 toto označení debutovalo na první generaci modelu Porsche Taycan. V současné době zahrnuje nabídka značky Porsche více než 30 homologovaných pneumatik Pirelli s technologií Elect, které byly navrženy tak, aby doprovázely přechod značky Porsche na elektrický pohon u různých modelů, jako je například Macan,” dodává Zdeněk Vacl z Pirelli.  

Potěšení z jízdy a efektivita s P Nula R

Pneumatiky P Zero R homologované pro tento model byly navrženy tak, aby zlepšily dynamické vlastnosti a potěšení z jízdy s vozem Porsche Taycan, a jsou určeny pro každodenní jízdu a zároveň vhodné i pro sportovnější výlety. Tohoto cíle bylo dosaženo díky zkušenostem společnosti Pirelli jako dodavatele nejvýkonnějších modelů a také vývoji technologického balíčku Elect, který pomáhá zdůraznit lepší aspekty vozu ve srovnání s předchozím modelem, konkrétně jeho komfort a dojezd na baterie.

Díky dvouvrstvé kostře je konstrukce pneumatiky velmi odolná a schopná unést hmotnost, kterou zejména na zadní části vozu působí aerodynamické zatížení a přítomnost baterií. Vůz je tak stabilní i při vysokých rychlostech. Pro zvládání náhlých zrychlení, typických pro elektromotory, je kromě zesílené konstrukce funkční také vícesložkový běhoun, výsledek patentované technologie Pirelli Resin Blend.

 

Materiály uvnitř směsi pracují v součinnosti a nabízejí přilnavost v širokém rozsahu teplot a povrchů vozovky, což umožňuje vysoký výkon i za mokra. Dezén běhounu je navržen tak, aby minimalizoval hluk, zatímco účinnosti požadované společností Porsche je dosaženo kombinací směsí a dezénu běhounu, což snižuje valivý odpor.

P Zero Trofeo RS, traťová varianta zrozená na Nürburgringu

Pneumatika P Zero Trofeo RS, bezpečná pro jízdu na silnici, ale orientovaná na závodní dráhu, je nejsportovnější variantou dodávanou společností Pirelli pro nový Taycan. Ve skutečnosti se jedná o špičkovou vysoce výkonnou pneumatiku v nabídce Pirelli pro silniční provoz, semi-slickovou pneumatiku vyrobenou ze speciálně navržených směsí odvozených od produktů pro rallye.

Specifický vývoj pneumatiky P Zero Trofeo RS pro nové Porsche Taycan umožňuje vozu dosáhnout maxima při jízdě na okruhu, a poskytuje tak vysoký výkon na suchém povrchu, přilnavost v zatáčkách a konzistenci, která přináší opakovatelné výsledky v čase. Pirelli i Porsche věnovaly společnému vývoji pneumatik velké úsilí.

Jejich testování ve spolupráci s inženýry jízdní dynamiky z Porsche a vývojovým jezdcem Larsem Kernem bylo klíčem k dosažení vynikajícího jízdního chování a nejvyššího výkonu přizpůsobeného zejména cílům Taycanu GT na Nürburgringu, kde se sportovní elektromobil pohyboval rychlostí přes 300 km/h.

Pro optimalizaci kontaktní plochy pneumatiky i při vysokých rychlostech byla přijata řada konstrukčních řešení: speciální směs zajišťuje přilnavost a stabilitu, vnější rameno běhounu má nízký počet drážek, které poskytují podporu v podmínkách silného bočního zrychlení, a dezén je navržen tak, aby zajistil rychlé a rovnoměrné zahřívání po celé kontaktní ploše.

Dokonce natolik, že tato pneumatika ani při nejnáročnějších jízdách na trati nevyžaduje elektrické dečky. Pro urychlení a zefektivnění procesu vývoje porovnává systém Pirelli Virtual Geometry Development v digitálním prostředí velmi vysoký počet možných profilů a modelů běhounu, aby bylo možné detailně definovat vlastnosti a chování pneumatiky.

Pneumatiky P Zero R i P Zero Trofeo RS vyvinuté pro tento model jsou k dispozici v rozměrech 265/35ZR21 a 305/30ZR21. Aby byla nabídka Pirelli pro Porsche Taycan kompletní, vyvinula společnost v průběhu let pneumatiky P Zero, P7 All Season, P7 Blue a P Zero Winter v rozměrech od 19 do 21 palců.

O společnosti Pirelli:  

Pirelli, založená 1872, je předním světovým výrobcem pneumatik. Specializuje se na spotřební pneumatiky pro automobily, motocykly a jízdní kola včetně souvisejících služeb. S vyspělou technologií a více než 3 900 homologacemi od předních automobilových výrobců se Pirelli etablovala jako lídr v segmentu high-value pneumatik.

S cílem dosáhnout excelentního výkonu, bezpečnosti a ochrany životního prostředí investovala v roce 2022 přibližně 5,5 % příjmů ze svých produktů do výzkumu a vývoje. S více než stoletou historií v motorsportu je Pirelli zapojeno do více než 350 soutěží. Je „spolusponzorem“ týmu Luna Rossa Prada Pirelli, je globálním partnerem FC Internazionale a podporuje zimní sporty a dobrodružství navigátora Ambrogia Beccaria.

Kromě toho Pirelli vydává kalendář zachycující společenské změny, provozuje umělecký prostor Pirelli HangarBicocca a prostřednictvím své nadace se stará o kulturní dědictví společnosti. Pirelli je oceněna za svůj závazek k udržitelnosti a zařazena do významných indexů, včetně Dow Jones World a Europe Sustainability.

 

 

PR

www.pirelli.com