Novinky v rámci Integrovaného dopravního systému JMK. Spoje na zavolání.

Kordis zjednodušuje objednání spojů na zavolání

V jízdních řádech Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje již delší dobu figurují tzv. spoje na zavolání. Jedná se obvykle o pozdní spoje v koncových úsecích linek případně o závleky do méně frekventovaných zastávek. Zatím bylo možné spoj na zavolání objednat pouze telefonicky.

Se změnou dopravního řešení v Kuřimi dojde k doplnění další možnosti objednávky spoje na zavolání prostřednictvím webu eshop.idsjmk.cz.

Spoje na zavolání

V současné době jsou spoje na zavolání zavedeny na přibližně 14 autobusových linkách IDS JMK. V jízdních řádech jsou časy odjezdů vyznačeny symbolem telefonu – Z.

Pokud chce cestující dojet spojem z běžné zastávky do zastávky označené telefonem, pak stačí požádat řidiče. Pokud chce cestovat ze zastávky v čase doplněným telefonem, pak musel až dosud nejpozději hodinu předem zatelefonovat na informační linku IDS JMK +420 5 4317 4317 volba 1. Dispečeři KORDIS informovali řidiče a ten na zastávku zajel. Nyní přibývá další možnost objednávky spojení pomocí eshop.idsjmk.cz.

Objednání spoje na zavolání prostřednictvím eshop.idsjmk.cz

Pro objednání spoje prostřednictvím eshop.idsjmk.cz je zapotřebí být zaregistrovaný a přihlášený. Důvodem je omezit falešné přivolání autobusů. Dál už je proces objednávky poměrně snadný. Zákazník nejpozději hodinu před odjezdem vybere odpovídající datum, linku a spoj a objednávku odsouhlasí.

V eshopu uvidí potvrzení a řidič bude v dostatečném předstihu prostřednictvím centrálního dispečinku automaticky upozorněn na nutnost zajištění odjezdu z vybrané zastávky. Systém rovněž automaticky zahrne ujeté kilometry do výkazu jízd, na jehož základě je pak dopravci uhrazena odpovídající smluvní cena za zajištění spojů.

 

Náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro dopravu Ing. Jiří Crha k tomu uvádí: „Jihomoravský kraj dlouhodobě usiluje o zefektivnění a zjednodušení provozu veřejné dopravy. Nová možnost, jak si objednat spoj na zavolání prostřednictvím e-shopu IDS JMK jde vstříc trendům a zájmu cestujících. Cílem je jezdit do odlehlejších částí obcí a měst jen, když je reálná poptávka cestujících.“

Změna organizace dopravy v Kuřimi a celodenní zastávka na zavolání Kuřim, Záhoří

Tato změna souvisí i s již avizovanou úpravou vedení linek v Kuřimi a sloučení linek 71 a 310 do nové linky 304, která zajistí propojení místních částí Kuřimi mezi sebou, jejich spojení s kuřimským nádražím a brněnskými Řečkovicemi.

Se vznikem linky vznikne obsluha i nové výstavby v lokalitě Kuřim, Záhoří. Tato oblast Kuřimi se zatím stavebně rozvíjí, nicméně již nyní se město Kuřim rozhodlo provoz do nové lokality zajistit. Pro pilotní provoz bylo rozhodnuto, že nová zastávka Záhoří bude celodenně v režimu na zavolání. Právě zde budou moci občané otestovat novou možnost objednání spoje prostřednictvím eshopu IDS JMK již nejen v okrajových časech dne, ale po celý den.

Starosta města Kuřimi Ing. Mgr. Drago Sukalovský doplňuje, že „Město Kuřim dlouhodobě hledalo možnost, jak systémově propojit celé město a zajistit spojení i do nové místní části Záhoří. Plánovaná změna dopravního řešení toto umožnila.

 

To, že zastávka Záhoří bude obsluhována po celý den v režimu na zavolání, umožní otestovat, o které spoje bude zájem. Pokud se ukáže, že některé budou v provozu každý den, mohou se stát pravidelnými bez nutnosti je objednávat.“

 

KORDIS JMK, a.s.

PR